Ημέρα Ανεξαρτησίας και... «υπηκοότητας» στις ΗΠΑ: Αψηφά το δικαστήριο ο Τραμπ

Ημέρα Ανεξαρτησίας και... «υπηκοότητας» στις ΗΠΑ: Αψηφά το δικαστήριο ο Τραμπ

«Απογραφή υπηκοότητας» στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 1950, παρά την αντίθετη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου – Τραμπ: «Προχωρούμε όπως πρέπει» – Τι φοβούνται μετανάστες και ισπανόφωνοι

Ημέρα Ανεξαρτησίας και... «υπηκοότητας» στις ΗΠΑ: Αψηφά το δικαστήριο ο Τραμπ
Ανήμερα της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησής του εργάζονται για την εξεύρεση τρόπου ώστε να συμπεριληφθεί μια ερώτηση περί υπηκοότητας στο ερωτηματολόγιο της απογραφής του 2020, εν μέσω μιας γενικότερης σύγχυσης για τα βήματα της κυβέρνησής του στο ζήτημα. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε κρίνει ότι η κυβέρνηση δεν παρείχε επαρκείς εξηγήσεις για το σχέδιό της, υπογραμμίζοντας ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υιοθέτησαν ένα «επινοημένο» σκεπτικό, ωστόσο δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να μπορεί να προστεθεί η σχετική ερώτηση κάποια άλλη στιγμή, με ένα «ευλογοφανές» σκεπτικό.

Αντιμέτωποι με την προθεσμία για την τύπωση του ερωτηματολογίου, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν την Τρίτη ότι προχωρούν στη διαδικασία της απογραφής χωρίς την επίμαχη ερώτηση. Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος μάλιστα δήλωσε ότι, «αν και διαφωνεί κάθετα με την απόφαση, τη σέβεται». Όμως, μια μέρα μετά, χθες, ο Τραμπ έγραψε με tweet: «Εννοείται πως προχωρούμε όπως πρέπει, λόγω της σημασίας που έχει η απάντηση σε αυτό το ερώτημα». Και σε επόμενη ανάρτησή του, νωρίς σήμερα, ανήμερα της εθνικής εορτής, σημείωσε: «Το Υπουργείο Εμπορίου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζονται από κοινού σκληρά σε αυτό, ακόμη και την 4η Ιουλίου!». Εύλογα προκλήθηκε σύγχυση για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του στο ζήτημα.

Επικαλούμενος ανώτερη νομική πηγή, ο ιστότοπος Axios ανέφερε ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξετάζει την έκδοση εκτελεστικού εντάλματος για τη συμπερίληψη της επίμαχης ερώτησης στα απογραφικά δελτία. Η κυβέρνηση είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο καθώς τα κατώτερα δικαστήρια μπλόκαραν την προσθήκη της ερώτησης ενόψει της δεκαετούς απογραφής του πληθυσμού. Πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, αντιδρούσαν με το σκεπτικό ότι η ερώτηση θα προκαλούσε στους παράτυπους μετανάστες τον φόβο ότι η πληροφορία αυτή θα μεταφερόταν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και συνεπώς θα απέφευγαν να απογραφούν.

Μεταξύ άλλων, η απογραφή χρησιμοποιείται για την κατανομή ποσού ύψους περίπου 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδιακά κεφάλαια και για την κατανομή των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο σκοπός της ερώτησης περί υπηκοότητας –σύμφωνα με όσους διαφωνούν– ήταν να γίνει σκόπιμη υπομέτρηση στις περιοχές με μεγάλο πληθυσμό μεταναστών και ισπανόφωνων, κάτι που θα κόστιζε έδρες στους Δημοκρατικούς προς όφελος των Ρεπουμπλικάνων. Επίσης, οι επιχειρήσεις βασίζονται στα στοιχεία της απογραφής ώστε να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για τη μελλοντική στρατηγική τους, όπως για το πού θα επενδύσουν κεφάλαια.

Η ερώτηση της υπηκοότητας δεν έχει τεθεί σε καμία απογραφή μετά το 1950. Οι εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας Απογραφής εκτιμούν ότι περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα συμμετείχαν αν αναγκάζονταν να απαντήσουν σε μια τέτοια ερώτηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης