Τουρκικές «απειλές» για εγκατάλειψη της αγοράς των F-35

Τουρκικές «απειλές» για εγκατάλειψη της αγοράς των F-35

Λίγο πριν τη συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν στην Ιαπωνία και ενώ οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα δώσουν τα F-35 στην Τουρκία, εφόσον ολοκληρωθεί η αγορά των S-400, δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak αναφέρει ότι η Τουρκία σκέπτεται να μην αγοράσει τα μαχητικά, δημιουργώντας κλίμα «παζαριού»

f35
Σκέψεις για να εγκαταλειφθεί η αγορά των F-35 υπάρχουν στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, υπό τον τίτλο «Ας μην πάρουμε τα F-35». Το δημοσίευμα έρχεται μετά την προειδοποίηση από τις ΗΠΑ ότι αν πάρει η Τουρκία τους S-400, τότε δεν θα πουλήσει τα μαχητικά στην Άγκυρα και εν όψει της συνάντησης Τραμπ- Ερντογάν στην Οσάκα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο λόγος που οδηγεί στις σκέψεις για πάγωμα της αγοράς των αεροσκαφών είναι ότι η Άγκυρα θα είναι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ για τυχόν βλάβες και επομένως, όπως αναφέρεται, «θα συνεχισθεί ο εκβιασμός από τους Αμερικανούς».

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Yeni Safak η θέση να μην αγοραστούν τα αμερικανικά μαχητικά αρχίζει να υπερισχύει στην Άγκυρα, καθώς «οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία λέγοντας ότι αν πάρετε τους S-400 δεν θα σας πουλήσουμε τα F-35. H εφημερίδα επικαλείται πηγές, σύμφωνα με τις οποίες στρατιωτικοί, αλλά και στελέχη του υπουργείου Άμυνας θεωρούν ότι η πιο σωστή απόφαση θα είναι να μην αγοραστούν τα F-35 από τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και κατά τη χρήση τους η Τουρκία θα εξαρτάται από τις ΗΠΑ.

Πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία θα πάρει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει μέχρι σήμερα για την αγορά των F35 και αν χρειαστεί θα τα διεκδικήσει διά της δικαστικής οδού, ενώ η Τουρκία θα μπορεί να συνεχίσει να είναι συνέταιρος στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης