Μάικλ Κοέν: Πιο πολύ μετανιώνω για τα ψέματα που είπα στη Μελάνια για χατήρι του Τραμπ

Μάικλ Κοέν: Πιο πολύ μετανιώνω για τα ψέματα που είπα στη Μελάνια για χατήρι του Τραμπ

Ο επί σειρά ετών δικηγόρος του Τραμπ αποκαλεί τον πρώην εντολέα του «απατεώνα», «ρατσιστή» και «άπιστο» στην πρώτη δημόσια κατάθεσή του στο Κογκρέσο

michael-cohen
Ο Μάικλ Κοέν, ο επί σειρά ετών δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ που σήμερα καταθέτει για πρώτη φορά δημόσια για τις παράνομες δραστηριότητες του πρώην εντολέα του, θα παρουσιάσει στο Κογκρέσο έγγραφα που «καίνε» τον Αμερικανό πρόεδρο και σχετίζονται με πληρωμές συγκάλυψης σκανδάλων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016.

Στην εισαγωγική του δήλωση, που απέστειλε σε αμερικανικά ΜΜΕ πριν από την έναρξη της δημόσιας ακρόασης, ο Κοέν χαρακτηρίζει τον πρώην εντολέα του «απατεώνα» και «άπιστο» και διατυπώνει ισχυρισμούς για το πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου που αναμένεται να προκαλέσουν σάλο.

Ο 52χρονος δικηγόρος καταθέτει επί τρεις συναπτές ημέρες στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα, αλλά μόνο τη δεύτερη ημέρα, σήμερα, η ακρόαση θα είναι δημόσια και θα αναμεταδοθεί τηλεοπτικά.

Ο Μάικλ Κόεν, ο αυτοαποκαλούμενος «fixer» του προέδρου των ΗΠΑ, αποδέχτηκε την ενοχή του για τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εις βάρος του από τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ.
Κλείσιμο
Την 6η Μαΐου αναμένεται να οδηγηθεί στη φυλακή για να εκτίσει ποινή φυλάκισης τριών ετών που του επιβλήθηκε για τις εν λόγω κατηγορίες.

Αυτές περιλαμβάνουν παραβιάσεις των οικονομικών κανονισμών για τις προεκλογικές εκστρατείες των υποψήφιων προέδρων, όπως π.χ. την καταβολή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στορμι Ντάνιελς, προκειμένου να κρατήσει το στόμα της κλειστό σχετικά με τον παράνομο δεσμό της με τον Τραμπ.

Στην εισαγωγική του δήλωση σήμερα στο Κογκρέσο, ο Κοέν αναφέρεται σε αυτήν την πληρωμή, όπως και στα ψέματα που αναγκάστηκε να πει για λογαριασμό του προέδρου στους Αμερικανούς πολίτες και στην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. «Μου ζήτησε να εξαγοράσω τη σιωπή μιας πρωταγωνίστριας ταινιών για ενήλικες με την οποία διατηρούσε δεσμό και να πω ψέματα στη γυναίκα του σχετικά με την υπόθεση. Έκανα αυτό που μου είπε. Το ότι είπα ψέματα στην Πρώτη Κυρία συγκαταλέγεται στα σφάλματα για τα οποία μετανιώνω πιο πολύ. Είναι ένας ευγενικός, καλοσυνάτος άνθρωπος. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για εκείνη και δεν άξιζε αυτή τη συμπεριφορά», υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο Κοέν.

Ένα από τα έγγραφα που θα παρουσιάσει σήμερα ο Κοέν στην Επιτροπή της Γερουσίας που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες Πληροφοριών, είναι η ηλεκτρονική απόδειξη για το έμβασμα των 130.000 δολαρίων από τον ίδιο προς τον δικηγόρο της Ντάνιελς. Όπως θα εξηγήσει, ο Τραμπ του είχε δώσει οδηγίες να πληρώσει την Ντάνιελς από τον δικό του λογαριασμό, ώστε τα χρήματα να μην μπορούν να οδηγήσουν στον ίδιο, αλλά κατόπιν του ξεπλήρωσε το χρέος δίνοντάς του μια επιταγή.

Άλλα έγγραφα αφορούν στις προσπάθειες του μεγιστάνα να κλείσει συμφωνία για ένα ακίνητο στη Μόσχα ακόμη και την περίοδο που διεξήγαγε εντατικά την προεκλογική του εκστρατεία, τον Ιούνιο του 2016.

Στην εισαγωγική του δήλωση ο Κοέν αναφέρεται επίσης σε ρατσιστικά σχόλια που έκανε κατά καιρούς ο Αμερικανός πρόεδρος και αφορούσαν κυρίως Αφροαμερικανούς. Ειδικότερα, κάποια στιγμή που περνούσαν από μια φτωχογειτονιά του Σικάγο με το αμάξι, ο Τραμπ φέρεται να είπε στον τότε δικηγόρο του ότι «μόνο οι μαύροι θα μπορούσαν να ζουν έτσι». Επίσης, σε κάποια άλλη συζήτησή τους, πριν την νίκη του στις εκλογές, του είχε πει ότι «οι μαύροι αποκλείεται να τον ψηφίσουν επειδή είναι υπερβολικά ηλίθιοι».

Εχθές, σε σύντομες δηλώσεις τους μετά από την εννιάωρη κεκλεισμένων των θυρών κατάθεσή του στη Γερουσία, ο Κόεν ανήγγειλε πως θα εκθέσει σήμερα δημόσια τους λόγους για τους οποίους οι Αμερικανοί πρέπει να πιστέψουν τον ίδιο και όχι τον αρχηγό του Κράτους. «Ανυπομονώ αύριο να μπορέσω να πω στον αμερικανικό λαό την ιστορία μου και θα αφήσω τους Αμερικανούς να κρίνουν ποιος ακριβώς λέει την αλήθεια», είπε ο Κόεν στους δημοσιογράφους. Ξένα ΜΜΕ προανήγγειλαν, επικαλούμενα πηγές από το περιβάλλον του Κοέν, ότι ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ θα αφηγηθεί περιστατικά που καταδεικνύουν τα «ψέματα, τον ρατσισμό και την απιστία» του Τραμπ και θα παρουσιάσει «αποδεικτικά στοιχεία για την εγκληματική συμπεριφορά» του Αμερικανού προέδρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης