Ο Μάικλ Κόεν ανέβαλε την κατάθεσή του στο Κογκρέσο λόγω «απειλών κατά της οικογένειάς του»

Ο Μάικλ Κόεν ανέβαλε την κατάθεσή του στο Κογκρέσο λόγω «απειλών κατά της οικογένειάς του»

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ είχε δεχτεί να καταθέσει δημοσίως στις 7 Φεβρουαρίου δηλώνοντας ότι επιθυμεί «να δώσει πλήρη κι αξιόπιστη αναφορά για όσα έχουν διαρρεύσει»

cohen-trump
Ο Μάικλ Κόεν ανέβαλε την προγραμματισμένη τον Φεβρουάριο δημόσια κατάθεσή του στο Κογκρέσο, μεταδίδει το ABC News.

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε δεχτεί να καταθέσει δημοσίως κι ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 7 Φεβρουαρίου. Είχε δηλώσει ότι επιθυμούσε “να έχει το προνόμιο και να μπορεί να διαχειριστεί μία πλατφόρμα μέσα από την οποία θα έδινε πλήρη κι αξιόπιστη αναφορά για όσα έχουν διαρρεύσει”.

Ωστόσο, με χθεσινή ανακοίνωση έγινε γνωστό ότι ο Κόεν, που για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ο μεσάζοντας του Τραμπ, θα καθυστερήσει την δημόσια κατάθεσή του λόγω των ανησυχιών που έχει για την οικογένειά του.

“Μετά τις συνεχιζόμενες απειλές κατά της οικογένειάς του, από τον πρόεδρο Τραμπ και τον κ. Τζιουλιάνι, όπως συνέβη και το περασμένο Σαββατοκύριακο, και μετά τη συνεχιζόμενη συνεργασία του κ. Κόεν με τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη κι ακολουθώντας τις υποδείξεις των δικηγόρων του, η κατάθεση του κ. Κόεν θα αναβληθεί για μεταγενέστερα”, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, ο Λέινι Τζ. Ντέιβις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ισχυρισμό του Κόεν ότι η οικογένειά του απειλείται από τον πρόεδρο και τον δικηγόρο του Ρούντι Τζιουλιάνι, δήλωσε ότι ο Κόεν δεν απειλείται από τον ίδιο “αλλά από την αλήθεια”.

“Όχι, θα έλεγα ότι απειλείται από την αλήθεια. Ο ίδιος απειλείται μόνο από την αλήθεια”, είπε ο πρόεδρος Τραμπ. “Δεν θέλει να το κάνει αυτό, κατά την άποψή μου, για τους άλλους πελάτες του, έχει κι άλλους πελάτες και υποθέτω δεν θέλει να πει την αλήθεια για μένα ή για τους άλλους πελάτες του”, πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Η απόφαση του Κόεν για αναβολή της κατάθεσής του θα στερήσει από τους Δημοκρατικούς την πρώτη τους σημαντική ακρόαση αφότου απέσπασαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Κόεν εργάστηκε για μία δεκαετία στις επιχειρήσεις Τραμπ. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, η κατάθεσή του αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της εμπλοκής του ονόματός του σε μια σειρά από αμφιλεγόμενες δραστηριότητες.

Τον Δεκέμβριο, ο Κόεν παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο σχετικά με τον χρόνο και τις συζητήσεις για το προτεινόμενο σχέδιο κατασκευής ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα, που βρίσκονταν σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Ο Κόεν είχε επίσης παραδεχτεί την ενοχή του τον Αύγουστο για τη διάπραξη οικονομικών και φορολογικών εγκλημάτων, σε σχέση με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητές του, αλλά και για παραβιάσεις της νομοθεσίας για τα οικονομικά της προεκλογικής εκστρατείας. Στο σκέλος αυτό, γίνεται αναφορά στις συμφωνίες που έκανε ο Κόεν με την Στόρμι Ντάνιελς και την Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, τις δύο γυναίκες που ισχυρίζονται ότι είχαν ερωτικές σχέσεις με τον Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος το αρνείται.

Ο Κόεν δήλωσε σε ομοσπονδιακό δικαστή ότι προχώρησε στις παραπάνω συμφωνίες καθώς “έπαιρνε οδηγίες” από τον (τότε) προεδρικό υποψήφιο Τραμπ.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του, είχε δηλώσει ότι “ποτέ δεν είχε δώσει οδηγίες στον Κόεν για να παρανομήσει”.

Η κατάθεση του Κόεν τον Φεβρουάριο αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και λόγω της ανακοίνωσης του Μάικλ Αβενάτι, δικηγόρου της Ντάνιελς, ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η πελάτις του είχαν την πρόθεση να βρίσκονται στο ακροατήριο.

Από την άλλη μεριά, στην εξέλιξη των πραγμάτων έγινε φανερό ότι ο Κόεν δεν θα ήθελε να αναφερθεί σε ζητήματα, τα οποία διερευνώνται από την έρευνα που πραγματοποιεί για την Ρωσία ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Η απόφαση αναβολής της κατάθεσης από τον Κόεν δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Το ABC News είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Κόεν είχε αρχίσει να έχει δεύτερες σκέψεις για την κατάθεσή του, μετά μία σειρά δημόσιων φραστικών επιθέσεων που δέχθηκε ο ίδιος και η οικογένειά του από τον πρόεδρο Τραμπ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Κόεν.

“Είναι μία περίοδος κατά την οποία ο κ. Κόεν έπρεπε να βάλει πρώτα την οικογένεια και την ασφάλεια της,” ανακοίνωσε.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Fox News στις αρχές του μήνα, ο Τραμπ είχε αποκαλέσει “αδύναμο” τον Κόεν, κατηγορώντας τον ότι είπε ψέματα στους εισαγγελείς, προκειμένου να μειώσει την ποινή του. Παράλληλα, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι κατέχει επιβαρυντικές πληροφορίες για την οικογένεια του Κόεν, κάνοντας αναφορά στον πεθερό του πρώην δικηγόρου του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης