Το Δικαστήριο της ΕΕ βάζει τέλος στην ένδειξη «βιολογικό» στο κρέας χαλάλ

Το Δικαστήριο της ΕΕ βάζει τέλος στην ένδειξη «βιολογικό» στο κρέας χαλάλ

Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι το κρέας χαλάλ δεν συμβαδίζει με τον σκοπό του Ευρωπαίου νομοθέτη, καθώς με τη διαδικασία σφαγής χωρίς αναισθητοποίηση δεν τηρούνται τα υψηλά πρότυπα για την καλή μεταχείριση των ζώων

xalal
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο αποφάσισε ότι η ένδειξη «βιολογικό προϊόν» στα κρέατα χαλάλ είναι αντίθετη με το Δίκαιο της ΕΕ, καθώς το κρέας που καταναλώνουν οι ισλαμιστές δεν έχει παραχθεί σύμφωνα με τα υψηλά πρότυπα που θέτει η ΕΕ για τη θανάτωση των ζώων.

Η λέξη Halal (Χαλάλ) είναι αραβική και σημαίνει κάτι το αποδεκτό σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο. Τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνουν οι ισλαμιστές πρέπει να έχουν παραχθεί με συγκεκριμένο τρόπο. Το ζώο, (με εξαίρεση φυσικά το χοιρινό) πρέπει να έχει καταναλώσει μόνο φυτικές τροφές και στη συνέχεια να σφαγιαστεί (χωρίς να έχει προηγηθεί αναισθητοποίηση), με ένα κοφτερό μαχαίρι και έπειτα να κρεμαστεί ώστε να στραγγίσει το μεγαλύτερο μέρος από το αίμα του.

Το 2012, το γαλλικό σωματείο για την προστασία των ζώων «Œuvre d’assistance aux bêtes d’abattoirs (OABA)» υπέβαλε στον Υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων της Γαλλίας αίτηση με την οποία ζητούσε να απαγορευτεί η χρήση της ένδειξης «βιολογική γεωργία» στη διαφήμιση και τη συσκευασία μπιφτεκιών από βοδινό κιμά τα οποία είχαν πιστοποιηθεί ως «χαλάλ» και προέρχονταν από ζώα τα οποία εσφάγησαν χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση.

Ο οικείος οργανισμός πιστοποίησης, Ecocert, απέρριψε σιωπηρά την αίτηση του OABA και το αρμόδιο δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ακυρώσεως του OABA. Το διοικητικό Eφετείο των Βερσαλλιών έστειλε ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο αναφορικά με το ισχύον νομικό καθεστώς στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, ρώτησε κατά πόσον οι εφαρμοστέοι κανόνες του δικαίου της Ένωσης, που απορρέουν ιδίως από τον κανονισμό για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων καθώς και από τον κανονισμό για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους, πρέπει να ερμηνευθούν υπό την έννοια ότι επιτρέπουν ή απαγορεύουν τη «χορήγηση της ευρωπαϊκής ένδειξης «βιολογική γεωργία» σε προϊόντα από ζώα που εσφάγησαν χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων».

Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι το κρέας χαλάλ δεν συμβαδίζει με τον σκοπό του Ευρωπαίου νομοθέτη, καθώς με τη διαδικασία σφαγής χωρίς αναισθητοποίηση δεν τηρούνται τα υψηλά πρότυπα για την καλή μεταχείριση των ζώων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση «το Δικαστήριο επισημαίνει [...] ότι η τέλεση λατρευτικού τύπου σφαγής, στο πλαίσιο της οποίας το ζώο ενδεχομένως θανατώνεται χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση και η οποία επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση στην Ένωση, μόνον προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, δεν είναι ικανή να περιορίσει τον πόνο, την αγωνία και την ταλαιπωρία του ζώου κατά τρόπο εξίσου αποτελεσματικό με τη σφαγή κατόπιν αναισθητοποίησης. Πράγματι, η αναισθητοποίηση είναι αναγκαία προκειμένου να επιφέρει απώλεια της αισθητηριακής αντίληψης και της ευαισθησίας του ζώου, ικανή να περιορίσει σημαντικά την ταλαιπωρία του».

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο σκοπός των κανόνων της Ένωσης σχετικά με την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων συνίσταται στη «διατήρηση και τη δικαίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα με ετικέτα που δηλώνει ότι είναι βιολογικά» και είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι παρέχεται στους καταναλωτές η εγγύηση ότι τα προϊόντα που φέρουν το λογότυπο βιολογικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν όντως παραχθεί σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα, ιδίως όσον αφορά την καλή μεταχείριση των ζώων. Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή δεσμεύει και τα υπόλοιπα εθνικά δικαστήρια των κρατών – μελών της ΕΕ που επιλαμβάνονται παρόμοιου προβλήματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης