Γαλλία: Αυξήθηκε το κόστος δανεισμού μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν

Γαλλία: Αυξήθηκε το κόστος δανεισμού μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν για να κάμψει τα Κίτρινα Γιλέκα προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές -  Την ίδια ώρα, οι διαμαρτυρόμενοι δεν δείχνουν να πείθονται από τις παροχές 

20437938
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017 βρίσκεται σήμερα το κόστος δανεισμού της Γαλλίας, έναντι της Γερμανίας.

Η αύξηση του κόστους γίνεται μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που ανακοίνωσε μέτρα 8-10 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες, θέλοντας να κάμψει το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ μισθολογικές αυξήσεις για τους φτωχότερους εργαζόμενους και φορολογικές μειώσεις για τους συνταξιούχους, γεγονός που έθεσε τη Γαλλία στο στόχαστρο των αγορών.

Η απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε σήμερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,756%. Το spread - η διαφορά σε σχέση με την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων - έφθασε τις 47,5 μονάδες βάσης (0,475 της ποσοστιαίας μονάδας), που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017. «Τα μέτρα δείχνουν ότι θα υπάρξουν επιπλέον δαπάνες από τη γαλλική κυβέρνηση, που σημαίνει ένα υψηλότερο έλλειμμα το 2019 και εξασθένιση της οικονομικής θέσης», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank για τα επιτόκια, Ράινερ Γκούντερμαν. «Οι γαλλικές εφημερίδες σημειώνουν σήμερα το πρωί ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα έλλειμμα 3,5% της Γαλλίας το 2019, που περιπλέκει τη συζήτηση στην Ευρωζώνη και δίνει σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, ένα επιχείρημα για υψηλότερο έλλειμμα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ερωτήματα τίθενται και για τις επιπτώσεις των μέτρων στο ύψος του ελλείμματος, που η Γαλλία καλείται να διατηρήσει κάτω από το όριο του 3%, με βάση τους κανόνες της ευρωζώνης.

Οι παραχωρήσεις του Μακρόν δεν πείθουν τα Κίτρινα Γιλέκα

Κι ενώ οι αγορές παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις παροχές Μακρόν, τα νέα μέτρα αλλά και το mea culpa του Γάλλου προέδρου δεν φαίνεται να έπεισαν τα Κίτρινα Γιλέκα, που συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ήδη, εκδηλώνονται φόβοι για διαδηλώσεις υψηλού κινδύνου το Σάββατο.

Κλείσιμο
«Αυτή τη φορά απάντησε», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Parisien. «Σας κατάλαβα λιγάκι», ειρωνεύεται αντίθετα η αριστερή Liberation: ο Τύπος παρουσιάζει σήμερα το πρωί την εικόνα των αντιφατικών αντιδράσεων των «κίτρινων γιλέκων» την επομένη του διαγγέλματος του γάλλου προέδρου, το οποίο παρακολούθησαν 21 εκατομμύρια τηλεθεατές.

«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε, δεν είμαστε έτοιμοι να φύγουμε», διεμήνυσε εκπρόσωπος των Κίτρινων Γιλέκων.

Από τους πολιτικούς, ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης Ερίκ Βερτ (LR, δεξιά) κάλεσε τα «κίτρινα γιλέκα» να «άρουν τον αποκλεισμό των οδικών κόμβων υποχρεωτικής κυκλικής πορείας».

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς, προσέφερε από την πλευρά του τη στήριξή του σε μια «πέμπτη πράξη», δηλαδή ένα πέμπτο Σάββατο κινητοποίησης, παρά τα πολυάριθμα βίαια επεισόδια που σηματοδότησαν τα δύο τελευταία σαββατοκύριακα. Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε χθες το βράδυ πως οι «απαράδεκτες βιαιότητες (...) δεν θα τύχουν καμιάς επιείκειας».

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης. Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν θα δεχθεί το απόγευμα εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα και αύριο των μεγάλων επιχειρήσεων για να τους ζητήσει να «συμμετάσχουν στη συλλογική προσπάθεια» αναμφίβολα μέσω οικονομικών μέτρων.

Παράλληλα οι μαθητές των Λυκείων συνεχίζουν την κινητοποίησή τους. Σήμερα αναταραχή επικρατεί σε 170 Λύκεια σε σύνολο άνω των 2.000, στο πλαίσιο της έκκλησης για μια «μαύρη Τρίτη» που έχουν διατυπώσει οι συνδικαλιστές των μαθητών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης