Τουρκία: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,3% το τρίτο τρίμηνο

Τουρκία: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,3% το τρίτο τρίμηνο

Η τουρκική λίρα κατέρρευσε περισσότερο από 40% έναντι του δολαρίου φέτος, ωθώντας προς τα πάνω γενικά τις τιμές και εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό σχεδόν στο 25%

lira_09
Ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας εκτιμάται ότι μειώθηκε στο 2% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 και θα ανέλθει στο 2,8% για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός - ρεκόρ και η συνεχιζόμενη επίπτωση από την κρίση του νομίσματος εξακολουθούν να αφήνουν τα σημάδιά τους στην οικονομία.

Η τουρκική λίρα κατέρρευσε περισσότερο από 40% έναντι του δολαρίου φέτος, ωθώντας προς τα πάνω γενικά τις τιμές και εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό σχεδόν στο 25%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο 15 ετών. Αν και η λίρα άρχισε να ανακάμπτει, χάρη στα μέτρα που έλαβαν η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα, η ανάκαμψη ήταν περιορισμένη. Ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Νοέμβριο από το επίπεδο - ρεκόρ, αλλά παρέμεινε πάνω από το 20%.

Η τουρκική οικονομία εκτινάχθηκε 7,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και 5,2% στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν εντονότερη επιβράδυνσή της στο τρίτο τρίμηνο. Η μέση εκτίμηση των 15 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters είναι ότι αναπτύχθηκε 2% στο τρίτο τρίμηνο.

Έρευνα του Reuters μεταξύ 46 οικονομολόγων τον Οκτώβριο έδειχνε ότι η ανάπτυξη θα ήταν χαμηλότερη φέτος και το επόμενο έτος από τις πολύ «ψαλιδισμένες» προβλέψεις της τουρκικής κυβέρνησης και ότι η τουρκική οικονομία θα εισερχόταν επίσημα σε ύφεση - δηλαδή σε διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης - στις αρχές του 2019. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,8% για φέτος και 2,3% για το 2019. Έρευνα της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο μήνα περιόρισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 3,1% για το 2018. Πέρυσι, το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε 7,4%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης