Υποβλήθηκε σε ευθανασία ο γηραιότερος Αυστραλός επιστήμονας, Ντέιβιντ Γκούντολ

Υποβλήθηκε σε ευθανασία ο γηραιότερος Αυστραλός επιστήμονας, Ντέιβιντ Γκούντολ

Στις τελευταίες στιγμές της ζωής του απόλαυσε το αγαπημένο του φαγητό, ακούγοντας την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν

3200
Με την οικογένειά του στο πλευρό του και ακούγοντας την αγαπημένη του «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν, όπως επιθυμούσε στην τελευταία ημέρα της ζωής του, έφυγε από τη ζωή με ευθανασία ο γηραιότερος Αυστραλός επιστήμονας, Ντέιβιντ Γκούντολ, σε κλινική της Ελβετίας.

«Στις 12.30 σήμερα (10 Μαΐου) ο καθηγητής Ντέιβιντ Γκούντολ, 104 ετών, πέθανε γαλήνια στην Βασιλεία της Ελβετίας, έπειτα από ένεση Nembutal», έγραψε στο Twitter ο δρ. Φίλιπ Νίτσκε, ιδρυτής της Exit International που βοήθησε στην οργάνωση του τελευταίου του ταξιδιού.

Ο επιστήμονας, ειδικευμένος σε θέματα οικολογίας καθηγητής πανεπιστημίου, δεν έπασχε από κάποια ασθένεια σε καταληκτικό στάδιο, αλλά η ποιότητα της ζωής του είχε επιδεινωθεί. Αιτήθηκε και πήρε ραντεβού με οργάνωση υποβοήθησης της αυτοκτονίας στη Βασιλεία, σύμφωνα με την οργάνωση Exit International.

Στις τελευταίες ώρες του, ο Γκούντολ απόλαυσε το αγαπημένο του δείπνο: fish and chips και τσιζκέικ και στα τελευταία λεπτά του άκουγε την 9η Συμφωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έσβησε αμέσως μόλις τελείωσε η μουσική.


Australia's oldest scientist, 104, dies after flying to Switzerland to end his life
Κλείσιμο




«Λυπάμαι πολύ που έφθασα σε αυτήν την ηλικία. Δεν είμαι ευτυχισμένος. Θέλω να πεθάνω. Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα λυπηρό. Το λυπηρό είναι να εμποδίζομαι να πεθάνω. Πιστεύω ότι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος σαν εμένα θα πρέπει να έχει τα πλήρη δικαιώματα του πολίτη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία», έλεγε ο ίδιος υπερασπιζόμενος μέχρι και την τελευταία στιγμή την επιλογή του.

Ο καθηγητής επίτιμος ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan του Περθ, βρέθηκε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων το 2016, όταν το πανεπιστημιακό ίδρυμα του ζήτησε να αποχωρήσει από τη θέση του με τη δικαιολογία του κινδύνου που οι μετακινήσεις του αντιπροσώπευαν για τον ίδιο.



Αναθεώρησε την απόφασή του μπροστά στην αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας, τόσο στην Αυστραλία, όσο και διεθνώς.

Ο Ντέιβιντ Γκούντολ δημοσίευσε δεκάδες μελέτες και συνέχιζε μέχρι και πρόσφατα τη συνεργασία του με σειρά περιοδικών για την οικολογία.



Η συνδρομή στην αυτοκτονία θεωρείται παράνομη στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ήταν απολύτως απαγορευμένη και στην Αυστραλία, μέχρι που η πολιτεία της Βικτόρια τη νομιμοποίησε τον περασμένο χρόνο.

Όμως ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ το 2019 και προβλέπει αυτό το δικαίωμα για ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και έχουν προσδόκιμο επιβίωσης κάτω των έξι μηνών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης