Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γαλλία

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γαλλία

Μετωπική σύγκρουση Μακρόν με τα συνδικάτα – Για «Μαύρη Τρίτη» κάνουν λόγο πολλά γαλλικά ΜΜΕ 

france_strike
Εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους,τις αερογραμμές Air France,υπάλληλοι στους τομείς καθαριότητας και ενέργειας ξεχύνονται σήμερα στους δρόμους για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις μεταρρυθμίσεις που Γάλλου προέδρου.

Οι κινητοποιήσεις προκαλούν προβλήματα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο ενώ για «Μαύρη Τρίτη» κάνουν πολλά γαλλικά ΜΜΕ. Στο πλευρό των απεργών η γαλλική Ακροδεξιά,όπως υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Η πρόκληση για τον 39χρονο πρόεδρο της Γαλλίας είναι τέτοια που πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι και συνδικαλιστικά στελέχη φθάνουν μέχρι και να την συσχετίσουν με την αναμέτρηση για τη μετωπική σύγκρουση της Μάργκαρετ Θάτσερ με τους ανθρακωρύχους το 1984.

Προβλήματα σε 4,5 εκατομμύρια επιβάτες

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους της «SNCF», της δημόσιας εταιρείας που διαχειρίζεται τους γαλλικούς σιδηροδρόμους, θα δημιουργηθούν προβλήματα σε 4,5 εκατομμύρια καθημερινούς επιβάτες επί τρεις μήνες.

Κλείσιμο
Διαμαρτυρόμενοι για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης που αγγίζει ένα ειδικό εργασιακό καθεστώς που περιλαμβάνει εγγύηση δια βίου απασχόλησης, η εταιρεία είχε την εξής ιδέα: να κάνει διήμερη απεργία κάθε πέντε ημέρες μέχρι το τέλος του Ιουνίου, δηλαδή 36 ημέρες απεργίας.

Εκτός από τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους, στους δρόμους ξεχύνονται οι υπάλληλοι στους τομείς της καθαριότητας και της ενέργειας καθώς και το προσωπικό της Air France το οποίο κατεβαίνει σε απεργία για τέταρτη φορά σε έναν μήνα ζητώντας αύξηση των μισθών κατά 6%.

Ισχυρή αντίσταση στις αλλαγές του Μακρόν


Αξίζει να σημειωθεί ότι,μέχρι σήμερα,ο Γάλλος πρόεδρος έχει κατορθώσει να επιβάλει χωρίς μεγάλες αντιστάσεις τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως τη μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα. Αλλά αυτή τη φορά ο Εμανουέλ Μακρόν ρισκάρει να συναντήσει ισχυρή αντίσταση, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, αφού τα βάζει με την δημόσια εταιρεία που διαχειρίζεται τους σιδηροδρόμους SNCF.

Τα συνδικάτα «ποντάρουν» στις απεργιακές κινητοποιήσεις της SNCF, μία εταιρείας βαριάς χρεωμένης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Εκφράζουν φόβους ότι, εάν η κυβέρνηση κερδίσει αυτήν τη συμβολική μάχη, θα ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή και των επόμενων μεταρρυθμιστικών της σχεδίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης