Ο Μακρόν λανσάρει παγκόσμια καμπάνια για να προωθήσει τα γαλλικά

Ο Μακρόν λανσάρει παγκόσμια καμπάνια για να προωθήσει τα γαλλικά

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δεσμευτεί για την προώθηση των γαλλικών στην προεκλογική του εκστρατεία – Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση – Στόχος η «εκμάθηση, επικοινωνία και δημιουργία» στα γαλλικά

Παγκόσμια καμπάνια προώθησης της γαλλικής γλώσσας ετοιμάζεται να λανσάρει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που είχε πει ότι τα γαλλικά μπορούν να γίνουν η νούμερο ένα γλώσσα στην Αφρική και πιθανόν στον κόσμο. 

Η καμπάνια θα παρουσιαστεί σήμερα, σε ομιλία του Μακρόν στη Γαλλική Ακαδημία. Η προώθηση της γαλλικής γλώσσας εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση, με στόχο να ενισχύσει την «εκμάθηση, επικοινωνία και δημιουργία» στα γαλλικά. 

Το πρόγραμμα δεν θα περιοριστεί μόνο στις γαλλόφωνες χώρες, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στην Αφρική, αλλά σε όλο τον κόσμο. Για το σκοπό αυτό, στην ομιλία του έχουν προσκληθεί να παραστούν πρεσβευτές χωρών όπως η Γκάνα και η Νιγηρία, που ως χώρες της κοινοπολιτείας μιλούν αγγλικά. 

Αξιωματούχοι του Ελιζέ επιμένουν πάντως ότι το πρόγραμμα δεν είναι πρόκληση στην αγγλική γλώσσα, αλλά μία ώθηση για έναν πιο πολύγλωσσο κόσμο. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, ο Μακρόν επισκέφθηκε το Δελχί και κάλεσε φοιτητές της Ινδίας να «αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρώπη» επιλέγοντας να σπουδάσουν στη Γαλλία. Η ομιλία του προκάλεσε την αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον, που είχε απαντήσει ότι η Βρετανία διαθέτει καλύτερα πανεπιστήμια. 

Η προώθηση της γαλλικής γλώσσας είναι μία από τις υποσχέσεις του Μακρόν στην προεκλογική του καμπάνια κι ενώ τα γαλλικά είναι η έκτη πιο διαδεδομένη γλώσσα στον κόσμο. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι το 2050 πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα μιλούν γαλλικά, ενώ το 80% εξ αυτών θα προέρχεται από την Αφρική. 

Το πρόγραμμα Μακρόν θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κίνητρα για τους διεθνείς φοιτητές να επιλέξουν τη Γαλλία για σπουδές, καλύτερα προγράμματα για πρόσφυγες και όσους είναι λιγότερο ενσωματωμένοι στη Γαλλία. Επίσης, το πρόγραμμα θα δίνει κίνητρα για να χρησιμοποιούνται τα γαλλικά περισσότερο στα διεθνή μίντια, το ίντερνετ και την ψηφιακή οικονομία, ενώ θα ενθαρρύνει καλλιτέχνες, συγγραφείς και μουσικούς να χρησιμοποιούν τα Γαλλικά στη δουλειά τους. 

ΣΧΟΛΙΑ (2)

juj

Bonjour

Φ

Μπον ιντεέ Εμμανουέλ. Τιου ετ αν ομ τρες αμπορτάν ετ αντελιτζαν. Φρανς σερά α νουβώ γκραντ, κος ντε λουί.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

palaistini__2_

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, ο 20χρονος σκοτώθηκε ενώ ψάρευε κοντά στα σύνορα – Χθες, οι παλαιστινιακές οργανώσεις της Γάζας και το Ισραήλ κατέληξαν εμμέσως σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

8660658

Ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο σε ύποπτους που βρίσκονταν υπό κράτηση καθώς ο εικονικός πνιγμός φάνηκε αναποτελεσματικός ως μέθοδος βασανισμού – Η πρόταση εγκαταλείφθηκε καθώς δεν ζητήθηκε έκδοση νομικής απόφασης