Γερμανός ευρωβουλευτής προτείνει να αναλάβει η ΕΕ την φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων

Γερμανός ευρωβουλευτής προτείνει να αναλάβει η ΕΕ την φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων

Ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Μίχαελ Γκάλερ κάνει έκκληση για την ανάληψη συλλογικής δράσης σε ότι αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και εκτιμά ότι θα πρέπει να καταστεί ευρωπαϊκή αρμοδιότητα

Η εξεύρεση τρόπων αποτελεσματικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος αποτελεί μία από τις κορυφαίες προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει το 2018 η ΕΕ. Οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη μπορεί σήμερα να μην θυμίζουν σε τίποτα εκείνες που καταγράφηκαν στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης το 2015 και το 2016, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει κατά γενική ομολογία άλυτο. Οι φόρμουλες που προτείνονται για την επίλυσή του πάντως διαφέρουν σημαντικά, με το προσφυγικό να αναδεικνύεται σε πεδίο σκληρών αντιπαραθέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Σύμφωνα με τον γερμανό χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Μίχαελ Γκάλερ, «κλειδί» για τη διαχείριση του ζητήματος είναι να «εξευρωπαϊστεί η συνοριακή προστασία». Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ένα κεφαλαιώδες ζήτημα για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

«Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι θα πρέπει να εξευρωπαΐσουμε την προστασία των εξωτερικών συνόρων (…) συμφωνώντας αρχικά σε διακρατικό επίπεδο να πληρώνονται από την Ευρώπη οι εθνικοί μας συνοριοφύλακες και να επιστρατεύονται στα εξωτερικά σύνορα. Εν συνεχεία, βήμα προς βήμα, αυτό να καταστεί ευρωπαϊκή αρμοδιότητα στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας», επισημαίνει ο Μίχαελ Γκάλερ.

Ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι εάν η Ευρώπη δεν δράσει συλλογικά στο πεδίο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και εάν αγνοήσει το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αφρική, οι προσφυγικές ροές μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω.

Αρχή με θέματα όπου υπάρχει σύγκλιση απόψεων


Ο Μίχαελ Γκάλερ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Βουλγαρία, που ανέλαβε προ ημερών την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μπορεί να συμβάλει θετικά στο πεδίο του προσφυγικού. «Η Βουλγαρία βρίσκεται και η ίδια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και είναι πολύ δραστήρια -παρότι δεν είναι μέλος του Σένγκεν- βελτιώνοντας τις υποδομές των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, καθιστώντας τα έτσι ασφαλή για όλους εμάς. Ως εκ τούτου η Βουλγαρία είναι ένας εταίρος που πραγματικά παράγει έργο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουμε».

Ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής αναγνώρισε μεν το σημερινό αδιέξοδο στις συζητήσεις για εξεύρεση κοινού ευρωπαϊκού τόπου στο προσφυγικό, ωστόσο εκτίμησε ότι υπάρχει τρόπος να αρθούν οι κατηγορηματικές διαφωνίες, κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. «Θεωρώ ότι αν επιληφθούμε από κοινού των υπόλοιπων ζητημάτων, δηλαδή αν μεριμνήσουμε για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, όπου συμφωνούν όλοι, και για τη βοήθεια προς την Αφρική, όπου επίσης συμφωνούν όλοι, και αποκλιμακωθούν μεσοπρόθεσμα οι πιέσεις, τότε θα υπάρξουν άλλες συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους εταίρους, οι οποίες θα αφορούν την προθυμία τους να υποδεχθούν ενδεχομένως και αυτοί πρόσφυγες».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ΚΑΤΑΡΧΗΝ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΦΡΟΝΤΕΞ. ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

μακαρι

μακάρι να γινει

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Macron2

Μία ημέρα πριν φθάσει στην Ουάσινγκτον για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλοι σύμμαχοι έχουν «πολύ σημαντικό» ρόλο να διαδραματίσουν στην ανοικοδόμηση της Συρίας αφού νικήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους

sempastian-kourts

«Τουρκικές προεκλογικές εμφανίσεις είναι ανεπιθύμητες στην Αυστρία και για τον λόγο αυτό δεν τις επιτρέπουμε. Οι απαραίτητες νομικές βάσεις έχουν δημιουργηθεί στον μεταξύ χρόνο», τονίζει ο εκπρόσωπος του καγκελάριου, απορρίπτοντας τις απειλές του Τούρκου προέδρου

CHP-Iyi

Με αυτή την νέα κίνηση το “Καλό Κόμμα” θα καταφέρει έτσι να συστήσει κοινοβουλευτική ομάδα και να εκπληρώσει και αυτήν την προϋπόθεση, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκλογές