Γερμανία: Πώς εξελίχθηκε το ντιμπέιτ Μέρκελ-Σουλτς

Γερμανία: Πώς εξελίχθηκε το ντιμπέιτ Μέρκελ-Σουλτς

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η έκβαση των εκλογών είναι ανοικτή και ότι δεν θέλει να κάνει προγνώσεις, διότι πολλοί ψηφοφόροι είναι αναποφάσιστοι

Γερμανία: Πώς εξελίχθηκε το ντιμπέιτ Μέρκελ-Σουλτς
O Mάρτιν Σουλτς απάντησε πρώτος στο πρώτο εισαγωγικό ερώτημα, γιατί οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο κακές για το SPD, λέγοντας ότι υπεύθυνες είναι οι χαμένες εκλογές που προηγήθηκαν στα τρία κρατίδια. «Ήταν πικρό», είπε, αλλά πρόσθεσε πως πιστεύει ότι απόψε θα πείσει τους πολλούς αναποφάσιστους. "Ο ένας στους δύο Γερμανούς δεν έχει ακόμα αποφασίσει", τόνισε.

Είμαι η πρόεδρος ενός κόμματος του μέτρου και του κέντρου, δήλωσε με τη σειρά της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Σουλτς της επετέθη χαρακτηρίζοντας το στιλ της νυσταλέο. «Την δημοκρατία δεν μπορεί κανείς να την προχωρήσει με κλινάμαξα» , είπε.

Κλείσιμο
Η Μέρκελ δήλωσε ότι η έκβαση των εκλογών είναι ανοικτή και ότι δεν θέλει να κάνει προγνώσεις, διότι πολλοί ψηφοφόροι είναι αναποφάσιστοι. Διαβεβαίωσε πάντως ότι θα εργαστεί για την προστασία του κλίματος και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δύο θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την γερμανική κοινωνία.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό η Μέρκελ είπε ότι πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες της προσφυγιάς και αυτό κάνει η κυβέρνηση.

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι το προσφυγικό είναι μια μεγάλη πρόκληση και επετέθη στην Μέρκελ λέγοντας πως δεν επιτρέπεται να θέτει τους Ευρωπαίους εταίρους προ τετελεσμένων γεγονότων. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή λύση. Το κύμα των προσφύγων κράτησε μήνες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη λύση», υποστήριξε.

Στο ερώτημα του Σουλτς προς την Mέρκελ γιατί προσκάλεσε ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU, το αδελφό βαυαρικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU της Μέρκελ) τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν, η καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει λέοντας ότι «είχαμε μια δραματική κατάσταση» και παρέπεμψε στο Σύνταγμα και το απαραβίαστο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπερασπιζόμενη την προσφυγική πολιτική που εφάρμοσε το 2015.
 
«Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μιας καγκελαρίου κατά τις οποίες πρέπει να πάρει αποφάσεις», όπως είπε, παραδέχτηκε όμως ότι ότι δεν ασχολήθηκε προηγουμένως αρκετά με την κατάσταση των προσφύγων σε χώρες όπως ο Λίβανος.

Στο ερώτημα πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ενσωματωθούν οι πρόσφυγες ο Σουλτς απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Θα πρέπει να προετοιμαστούν τα σχολεία και οι υποδομές καλύτερα, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει πόσος χρόνος θα χρειαστεί. «Το να ενσωματωθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι υπό προϋποθέσεις θέμα μιας γενιάς. Ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών».

Η Μέρκελ συμφώνησε ότι «είναι μια τεράστια υπόθεση. Θα κρατήσει χρόνια. Υπάρχουν προβλήματα στην ενσωμάτωση».

Η καγκελάριος τόνισε ότι τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων στην Γερμανία συνεισφέρουν στην γερμανική κοινωνία. Σε αυτό συμφώνησε και ο Μάρτιν Σουλτς, αλλά υπογράμμισε ότι «οι κήρυκες του μίσους δεν έχουν θέση στη χώρα μας».

Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει η Μέρκελ το γεγονός ότι τα 2/3 των Γερμανών δεν συμμερίζονται την άποψή της ότι το Ισλάμ ανήκει στην Γερμανία, η καγκελάριος απάντησε:«αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό, ιδίως διότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις γίνονται στο όνομα του Ισλάμ. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό οτι δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ καθεαυτό».

Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των μουσουλμάνων από αραβικές χώρες έχει αυξηθεί στην Γερμανία, αλλά πρόσθεσε πως «τα τζαμιά πρέπει να κλείσουν, εάν συμβαίνουν εκεί πράγματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα".

Ο Σουλτς είπε ότι τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούν να κλείσουν. «Τα μεσογειακά σύνορα μας ανησυχούν, αλλά δεν μπορούμε να τα κλείσουμε». Η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, στις οποίες, όπως είπε, «πρέπει να επενδύσουμε πολλά».

Στο θέμα της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων ο Σουλτς απάντησε πως «κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά», ενώ η Μέρκελ παρέπεμψε στην Σύμβαση της Γενεύης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης