Οι πιο "κρίσιμες κάλπες" των τελευταίων ετών στη Βρετανία

Οι πιο "κρίσιμες κάλπες" των τελευταίων ετών στη Βρετανία

Οι Βρετανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, για μία εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να είναι η πιο αμφίρροπη από το 1992, με τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς να επιδίδονται σε αγώνα για να μετατρέψουν το προβάδισμά τους σε μία καθαρή νίκη.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 0600 (GMT) και θα κλείσουν στις 2100 (GMT), ενώ τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς αύριο το πρωί.

Οι πιο "κρίσιμες κάλπες" των τελευταίων ετών στη Βρετανία

Οι Βρετανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, για μία εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να είναι η πιο αμφίρροπη από το 1992, με τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς να επιδίδονται σε αγώνα για να μετατρέψουν το προβάδισμά τους σε μία καθαρή νίκη.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 0600 (GMT) και θα κλείσουν στις 2100 (GMT), ενώ τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς αύριο το πρωί.

Οι κεντροδεξιοί Συντηρητικοί, υπό τον πρώην επικεφαλής εταιρίας δημοσίων σχέσεων Ντέιβιντ Κάμερον έχουν δει το προβάδισμά τους να συρρικνώνεται από την αρχή του χρόνου και τους ψηφοφόρους εξίσου διστακτικούς να υιοθετήσουν την έκκλησή τους για αλλαγή μετά από 13 χρόνια διακυβέρνησης από τους Εργατικούς.

Το διακύβευμα είναι πώς μπορεί να ανακάμψει η οικονομία από την ύφεση και πώς μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να μειώσει το υπέρογκο έλλειμμα.

Οι αγορές θα ήθελαν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα καθώς φοβούνται ότι ένα αδιέξοδο θα οδηγούσε σε πολιτική παράλυση παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος, το οποίο ξεπερνά το 11% του ΑΕΠ.

Κλείσιμο

Η κατάσταση περιπλέκεται εξαιτίας της ανόδου της δημοτικότητας των κεντρώων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που έχουν ενισχυθεί από την ισχυρή παρουσία στις τηλεμαχίες του ηγέτη τους Νικ Κλεγκ, ο οποίος είναι εξίσου νέος και "χαλαρός" με τον Κάμερον.

Το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι κανένα κόμμα να μην εξασφαλίσει πλειοψηφία για αυτοδύναμη κυβέρνηση (hung parliament) στο κοινοβούλιο των 649 πλέον εδρών, μετά το θάνατο ενός υποψηφίου.

Η Βρετανία δεν έχει γνωρίσει εκλογές χωρίς καθαρό αποτέλεσμα από το 1974 και δεν έχει την παράδοση του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, όπως οι γείτονές της στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Το Εργατικό κόμμα του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν έχει εμφανίσει μικρή ανάκαμψη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και σύμφωνα με το περίπλοκο κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας, το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να έρθει τρίτο σε ψήφους κι όμως να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Αυτό το σενάριο θα έκανε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να έχουν στα χέρια τους την ισορροπία των δυνάμεων και να ασκήσουν πιέσεις για εκλογική μεταρρύθμιση προς ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα.

Ο Κλεγκ έχει δηλώσει ότι θεωρεί δύσκολο να καταλήξει σε συμφωνία με τον Μπράουν, αν οι Εργατικοί έρθουν τρίτοι σε ψήφους, αλλά δεν έχει αποκλείσει τη συνεργασία με έναν άλλο ηγέτη Εργατικών ή με τους Συντηρητικούς.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συμφωνούν με τους Εργατικούς ότι οι μειώσεις των δαπανών δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι να εξασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη και οι Εργατικοί είναι πιο διαλλακτικοί ως προς την εκλογική μεταρρύθμιση σε σχέση με τους Συντηρητικούς.

Οι Συντηρητικοί έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το έλλειμμα ταχύτερα και πιο δραματικά σε σύγκριση με τους Εργατικούς.

Οι Εργατικοί έχουν προειδοποιήσει τους ψηφοφόρους ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας, κάτι που ωστόσο αμφισβητούν ανεξάρτητοι σχολιαστές.

Οι πέντε πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις εφημερίδων που δημοσιεύονται σήμερα Πέμπτη εμφανίζουν τους Συντηρητικούς να προηγούνται με εννέα ποσοστιαίες μονάδες των Εργατικών.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Populus για λογαριασμό των Times και της ComRes για λογαριασμό των ITV News/Independent εμφανίζουν τους Συντηρικούς να προηγούνται με εννέα ποσοστιαίες μονάδες των Εργατικών, ενώ άλλες δημοσκοπήσεις που διενήργησε η Opinium για λογαριασμό της Daily Express και η ICM για την Guardian δίνουν στο κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων.

Μία τέταρτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την YouGov για λογαριασμό της Sun εμφανίζει τους Συντηρητικούς να προηγούνται με 35% με τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να εξασφαλίζουν αμφότεροι 28%.

Τα exit polls αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας θα δώσουν μία πρώτη εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος.

Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, συμφωνούν ότι οι Τόρις θα εξασφαλίσουν 35 με 37%, οι Εργατικοί 27 με 29% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 26 με 28%.

Από τα 45 εκατομμύρια βρετανούς που έχουν δικαίωμα ψήφου, περίπου το ένα τρίτο φέρονταν ως αναποφάσιστοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Πάντως, μετά από μία έντονη προεκλογική εκστρατεία, που διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες, η προσέλευση αναμένεται να ξεπεράσει το 70%, ποσοστό που έχει να καταγραφεί από τις εκλογές-ορόσημο του 1997, όταν είχε εκλεγεί ο Τόνι Μπλερ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης