Ο Κάμερον νικητής της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών στη Βρετανία

Ο Κάμερον νικητής της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών στη Βρετανία

Στο κλείσιμο της τηλεμαχίας ο κ. Κάμερον τόνισε ότι ψήφος για τους Εργατικούς σημαίνει μία από τα ίδια και για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ψήφος υπέρ της αβεβαιότητας...

Ο Κάμερον νικητής της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών στη Βρετανία

Ο τόνος στην τρίτη και τελευταία τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στη Βρετανία δόθηκε από τις εναρκτήριες τοποθετήσεις τους. Ο Ντέιβιντ Κάμερον των Συντηρητικών τόνισε τη λέξη «αλλαγή», ο Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών είπε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά από τον τρόπο που προτείνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ ο Γκόρντον Μπράουν των Εργατικών ξεκίνησε με τη φράση «ξέρω πώς να διαχειριστώ την οικονομία». Ο απερχόμενος και υποψήφιος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη δε διακυβεύεται το δικό του μέλλον αλλά το μέλλον των Βρετανών πολιτών, παραδεχόμενος ότι δεν κάνει τα πάντα σωστά, μία αναφορά στην γκάφα του χαρακτηρισμού μιας 65χρονης ψηφοφόρου ως μισαλλόδοξης.

Στο κλείσιμο της τηλεμαχίας ο κ. Κάμερον τόνισε ότι ψήφος για τους Εργατικούς σημαίνει μία από τα ίδια και για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ψήφος υπέρ της αβεβαιότητας. Ο Νικ Κλεγκ κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην αφήσουν κανέναν να τους τρομάξει. «Μπορούμε να αλλάξουμε τη Βρετανία προς το καλύτερο, ώστε να γίνει μια πιο δίκαιη χώρα», τόνισε ο κ. Κλεγκ. Ο Γκόρντον Μπράουν επανέλαβε ότι οι Τόρις θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία, ενώ υποστήριξε ότι οι άλλοι δύο πολιτικοί ηγέτες δεν είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν γιατί δεν έχουν σκεφτεί καλά τις πολιτικές τους. Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα για να αφεθούν στις ριψοκίνδυνες πολιτικές των δύο αντιπάλων του, κατέληξε ο κ. Μπράουν.

Κλείσιμο

Σύμφωνα με τις πρώτες δύο παράλληλες με την τηλεμαχία δημοσκοπήσεις, νικητής στη μάχη των εντυπώσεων αναδείχθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον. Στη δημοσκόπηση για τη Σαν η νίκη του εμφανίζεται καθαρή με 41% έναντι 32% του Νικ Κλεγκ και 25% του Γκόρντον Μπράουν. Η δημοσκόπηση για την Ιντιπέντεντ και το ITV έδωσε 35% στον κ. Κάμερον, 33% στον κ. Κλεγκ και 26% στον κ. Μπράουν, ο οποίος ωστόσο ήταν εμφανώς πιο άνετος και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με τις προηγούμενες τηλεμαχίες, σε έναν τομέα που θεωρείται ειδικότητά του. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η γκάφα του με την 65χρονη ψηφοφόρο έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην εικόνα του απερχόμενου πρωθυπουργού, κάτι που ίσως επηρέασε την εντύπωση που σχημάτισαν για αυτόν χθες οι τηλεθεατές.

Σε πολύ έντονο ύφος διεξήχθη η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στο θέμα της μετανάστευσης. Ο κ. Κάμερον κλήθηκε να υπερασπιστεί την πολιτική επιβολής ορίου στον αριθμό των μεταναστών που γίνονται δεκτοί στη χώρα, ο Νικ Κλεγκ επικρίθηκε για την πρόθεσή του να χορηγήσει αμνηστία σε παράνομους μετανάστες, ενώ ο Γκόρντον Μπράουν προσπάθησε να δικαιολογήσει τη δυσλειτουργία της μεταναστευστικής πολιτικής που ο ίδιος παραδέχθηκε. Η μετανάστευση φαίνεται να αναδεικνύεται στο δεύτερο κρισιμότερο ζήτημα σε αυτές τις εκλογές μετά την οικονομία, ένδειξη της αλλαγής που συντελείται σε μια μέχρι πτόρινος πολύ ανοιχτή και καταδεκτική κοινωνία που βλέπει όμως τους δείκτες ανεργίας να καλπάζουν μετά από μια δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης και ευημερίας.

Τα ποσοστά που έδωσαν τέσσερις δημοσκοπήσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν αμέσως μετά την τηλεμαχία είναι:

Του τηλεοπτικού σταθμού "Sky": Κάμερον 38%, Κλεγκ 32%, Μπράουν 26%,

Της εφημερίδας "Guardian":Κάμερον 35%, Κλεγκ 27%, Μπράουν 29%

Της εταιρίας "YouGov": Κάμερον 41%, Κλεγκ 32%, Μπράουν 28%,

Της εταιρίας "ComRes" :Κάμερον 35%, Κλεγκ 33%, Μπράουν 26%

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης