Ανατροπή: Ένοχος για τον φόνο της Ρίβα Στέενκαμπ ο Οσκαρ Πιστόριους

Ανατροπή: Ένοχος για τον φόνο της Ρίβα Στέενκαμπ ο Οσκαρ Πιστόριους

Είχε πρωτόδικα καταδικαστεί για φόνο εξ' αμελείας, η απόφαση όμως άλλαξε μετά την έφεση του εισαγγελέα

Ανατροπή: Ένοχος για τον φόνο της Ρίβα Στέενκαμπ ο Οσκαρ Πιστόριους
Ένοχος για φόνο κρίθηκε τελικά ο Όσκαρ Πιστόριους, που την νύχτα της 14ης Φεβρουαρίου του 2013 είχε σκοτώσει μέσα στο σπίτι του την σύντροφό του τότε, Ρίβα Στέενκαμπ.

«Ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο και είχε εγκληματικές προθέσεις τη στιγμή που πυροβόλησε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ερικ Λιτς κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

«Η υπόθεση αναπέμπεται σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την αναθεώρηση της ποινής», πρόσθεσε, γεγονός που δεν προϋποθέτει νέα δίκη, αλλά απλώς μετατροπή της ποινής.

Ο Παραολυμπιονίκης είχε πρωτόδικα καταδικαστεί για φόνο εξ' αμελείας, με ποινή πέντε χρόνια κάθειρξης, τα οποία μάλιστα μετά από οκτώ μήνες μετατράπηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό και ο ίδιος βρισκόταν από τον Οκτώβριο στο σπίτι του. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έθεσε εν αμφιβόλω τα γεγονότα, όπως τα κατέθεσε ο κατηγορούμενος. Ο Πιστόριους δεν αρνήθηκε ποτέ ότι σκότωσε τη φίλη του. Αλλά δήλωσε ότι θεωρούσε ότι διαρρήκτης είχε διεισδύσει στην κατοικία του και ότι αγνοούσε ότι η φίλη δεν βρισκόταν στο κρεβάτι την ώρα που άνοιξε πυρ στην πόρτα του μπάνιου.
Κλείσιμο

Οι πέντε ανώτατοι δικαστές έκαναν λόγο για «θεμελιώδες σφάλμα» ερμηνείας εκ μέρους της δικαστή του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και επεσήμαναν το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πυροβολώντας την πόρτα της τουαλέτας στο ύψος ανθρώπου δεν μπορούσε να αγνοεί το γεγονός ότι κινδύνευε να σκοτώσει κάποιον, όποιο και να ήταν το θύμα.

Ο δικαστής χρησιμοποίησε ως παράδειγμα μία βομβιστική επίθεση στην οποία ο δράστης, αν και δεν γνωρίζει τα ονόματα των θυμάτων του, διαπράττει φόνο.

Πλέον, μετά την έφεση που είχε υποβάλει ο εισαγγελέας, ο Πιστόριους κρίθηκε ένοχος για φόνο και αναμένεται να ανακοινωθεί η ποινή του, καθώς τώρα είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 15 ετών.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, η νέα ποινή δεν αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, γεγονός που σημαίνει ότι προς το παρόν ο Πιστόριους παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό.

Παρούσα στο δικαστήριο ήταν και η μητέρα του θύματος. Η Τζουν Στέενκαμπ, που πρόσφατα είχε δηλώσει ότι αναμένει την δικαίωση για το παιδί της, παρέμεινε ανέκφραστη στο άκουσμα της απόφασης, ενώ ο σύζυγός της από το Πορτ Ελίζαμπεθ δήλωσε σε νοτιοαφρικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι είναι ικανοποιημένος.

Εκπρόσωπος της οικογένειας του Πιστόριους δήλωσε ότι η νομική ομάδα των συνηγόρων του κατηγορουμένου εξετάζει την απόφαση και ότι η οικογένεια θα συμβουλευθεί τους συνηγόρους για τα επόμενα βήματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης