Νταβούτογλου: Θα κάνω τα «απαραίτητα βήματα» για να βρω λύση στο Κυπριακό

Νταβούτογλου: Θα κάνω τα «απαραίτητα βήματα» για να βρω λύση στο Κυπριακό

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη είπε πως δεν θα διστάσει να βρει λύση για το Κυπριακό

Νταβούτογλου: Θα κάνω τα «απαραίτητα βήματα» για να βρω λύση στο Κυπριακό
Ότι δεν θα διστάσει να βρει λύση για το Κυπριακό, διεμήνυσε την Τρίτη από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως δεν θα διστάσει να κάνει «τα απαραίτητα βήματα»
Κλείσιμο
για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στη διχοτόμηση της Κύπρου.

«Αν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό τότε θα αλλάξει η μοίρα ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτό που όλοι θέλουμε είναι να δούμε μια ειρηνική υλοποίηση της ίδρυσης νέα κρατικής δομής από δύο συνιστώντα κράτη». 

Αναφερόμενος επίσης στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ είπε ότι ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις θα επηρεάσουν και την Κύπρο.

Μάλιστα, ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας λέγοντας ότι η «οικογενειακή φωτογραφία της ΕΕ είναι ελλιπής χωρίς εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σημείωσε πως η  στάση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη, «όπως και το 2004», τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση μια μόνιμης, δίκαιης και ειρηνικής λύσης όπως και στο δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν.

«Στόχος όλων μας είναι, σε αυτή τη λύση να παρουσιάσουν ένα ωραίο παράδειγμα συμβίωσης που να βασίζεται στη διζωνικότητα, στο δίκαιο και την πολιτική ισότητα, στη βάση δύο ιδρυτικών πολιτειών και τη δημιουργία μιας νέας Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Ο κ. Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ εισέρχονται σε μια νέα εποχή, σε μια νέα θετική ατμόσφαιρα. 

«Θεωρούμε και εμείς ότι ήρθε η ώρα να μεταφέρουμε και στο νησί τη θετική ατμόσφαιρα που είδαμε εκεί και να κάνουμε βήματα για να δημιουργήσουν από κοινού ξανά μια ειρηνική ατμόσφαιρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι Τούρκοι, οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα», σημείωσε.

Από αυτή την άποψη η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι η συμμετοχή μιας χώρας σε μια ένωση, αλλά ταυτόχρονα «έχει τη σημασία ενός νέου μεγάλου βήματος για το μέλλον μιας ηπείρου, από την άποψη της παγκόσμιας ειρήνης, για την ειρήνη μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών».

«Αυτό το βήμα μπορούμε να το κάνουμε πρώτα στην Κύπρο», είπε και πρόσθεσε: «Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι πλάι-πλάι σε ειρήνη στην Κύπρο, θα είναι ένα ωραίο παράδειγμα στη Μέση Ανατολή και ευκαιρία για με νέα εποχή στην Ευρώπη όπου η ισλαμοφοβία έχει διαδοθεί και αυξηθεί».

Από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας μετά τη λύση του Κυπριακού δεν έκλεισε και σημείωσε ότι ενδεχόμενη συμφωνία στο θέμα του περιουσιακού θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι βασικός όρος για να μπορέσει ο τουρκοκυπριακός «λαός» να σταθεί μετά τη λύση με τη δική του συνιστώσα πολιτεία σε μια ομοσπονδιακή δομή με υγιή και ασφαλή τρόπο, είναι η ύπαρξη της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», κατά την έκφρασή του, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

«Από αυτή την άποψη, αυτά που κάνουμε σήμερα είναι αυτά που θα επηρεάσουν το δικό μας αύριο», πρόσθεσε. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης