Αυστρία: Δεν χρειαζόμαστε πολιτικούς νάνους, όπως οι Ορμπάν και Στράχε

Αυστρία: Δεν χρειαζόμαστε πολιτικούς νάνους, όπως οι Ορμπάν και Στράχε

Η εμφάνιση της Μ. Βασιλάκου που ηγείται του κόμματος των Πρασίνων στη Βιέννη, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τηλεοπτικής αναμέτρησης ανάμεσα στους αρχηγούς των πέντε παρατάξεων που κατέρχονται στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στη Βιέννη την ερχόμενη Κυριακή

Αυστρία: Δεν χρειαζόμαστε πολιτικούς νάνους, όπως οι Ορμπάν και Στράχε
Θύελλα χειροκροτημάτων και επιφωνημάτων του παρευρισκόμενου κοινού, απέσπασε η ελληνικής καταγωγής αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου, κατά τη χθεσινοβραδινή, αντιπαράθεσή της με τον αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, για το προσφυγικό ζήτημα. Η εμφάνιση της Μ. Βασιλάκου που ηγείται του κόμματος των Πρασίνων στη Βιέννη, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τηλεοπτικής αναμέτρησης ανάμεσα στους αρχηγούς των πέντε παρατάξεων που κατέρχονται στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στη Βιέννη την ερχόμενη Κυριακή – και η τοποθέτησή της χαρακτηρίστηκε ως "πρωτοφανούς σαφήνειας και σθένους".

Σχολιάζοντας τη σκληρή στάση του Στράχε και του κόμματός του, που στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα εκμεταλλεύονται στο έπακρον την προσφυγική κρίση, η Μαρία Βασιλάκου κατήγγειλε τον ακροδεξιό ηγέτη ότι "είναι ο πρώτος στην υποδαύλιση μίσους και ο τελευταίος στην παροχή βοήθειας". Παίρνοντας εξάλλου θέση για τις πρόσφατες αιτιάσεις του Στράχε για την κατασκευή φρακτών με αγκαθωτά συρματοπλέγματα γύρω από την Αυστρία κατά το πρότυπο της Ουγγαρίας, η αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης της Βιέννης, επισήμανε χαρακτηριστικά πως "δεν χρειαζόμαστε ένα τείχος του αίσχους. Οι γονείς μας αγωνίστηκαν για την απομάκρυνση τέτοιων τειχών, τα οποία γκρέμισαν τελικά πολιτικοί γίγαντες όπως ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Χέλμουτ Κολ - και εκείνο που σίγουρα δεν χρειαζόμαστε τώρα, είναι πολιτικοί νάνοι όπως ο Στράχε και ο Ορμπάν (σ.σ. πρόκειται για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν) που θα ύψωναν και πάλι αυτά τα τείχη". Στην χθεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρηση που παρακολούθησαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια τηλεθεατές, η προσφυγική κρίση ήταν το κυρίαρχο θέμα, και αναμενόταν μια ιδιαίτερα σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον εδώ και 21 χρόνια σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη Μίχαελ Χόιπλ (που υπήρξε υπέρμαχος και πρωτοπόρος της βοήθειας προς τους πρόσφυγες) και στον αρχηγό των Ελευθέρων. Οι Ελεύθεροι εκμεταλλεύτηκαν την προσφυγική κρίση για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της προπερασμένης Κυριακής στο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, πετυχαίνοντας διπλασιασμό της δύναμής τους από το 15% στο 30,4%. Εχθές, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, σε αντίθεση με τις συνήθεις επιθετικές δημόσιες εμφανίσεις του, ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος, προσπαθώντας να δώσει την εικόνα του μετριοπαθούς ηγέτη.

Με τη στάση του αυτή, αλλά και από το γεγονός ότι έτυχε κριτικής και από τους τέσσερις άλλους πολιτικούς αρχηγούς, κυρίως στο προσφυγικό ζήτημα, ο Στράχε – σύμφωνα με αναλυτές - πρέπει να πέτυχε τον απώτερο στόχο του να δώσει την εικόνα του "θύματος" και του "ενός απέναντι σε τέσσερις", κάτι που ίσως ενεργήσει θετικά στον μεγάλο αριθμό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που τέσσερις ημέρες πριν απ’ την εκλογική αναμέτρηση, φέρεται να ξεπερνούν τις 100.000 στο σύνολο των 1,3 εκατομμυρίων.

Σε δημοσκοπήσεις λίγες ημέρες πριν από τις καθοριστικής σημασίας εκλογές στη Βιέννη, και στη βάση της ρητορικής του περί "πλημμύρας μεταναστών", το Κόμμα των Ελευθέρων φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 33% (έναντι 25,8% το 2010) και να βρίσκεται σε απειλητικά μικρή απόσταση μόλις δύο ποσοστιαίων μονάδων από τους Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν στη Βιέννη αδιάλειπτα εδώ και σχεδόν 100 χρόνια – και των οποίων η δύναμη, από 44,3% πριν από πέντε χρόνια, φέρεται να περιορίζεται στο 35%.

Πρόσφατα πάντως στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τα οποία, από τους περίπου 180.000 πρόσφυγες που έφθασαν στην Αυστρία μέσα στο Σεπτέμβριο, μόνον οι 8.000, (δηλαδή μόλις το 5%) υπέβαλαν αίτηση παροχής ασύλου για παραμονή τους στη χώρα, διαψεύδουν μέχρι στιγμής τη ρητορική της αυστριακής Ακροδεξιάς για "υπέρογκη μετανάστευση".

Κλείσιμο
Στις ίδιες δημοσκοπήσεις, οι Πράσινοι της Μαρίας Βασιλάκου - οι οποίοι βρίσκονται από τον Οκτώβριο του 2010 σε κυβερνητικό συνασπισμό στη Βιέννη με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μίχαελ Χόιπλ - φέρεται να συγκεντρώνουν ποσοστό 11% (έναντι του 12,6% πριν από πέντε χρόνια), το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα 10% (14% το 2000), ενώ το νεοεμφανιζόμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ φέρεται να αποσπά περί το 6%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης