Μέκκα: Οι πιστοί εξακολουθούν να συρρέουν κατά χιλιάδες παρά την τραγωδία

Μέκκα: Οι πιστοί εξακολουθούν να συρρέουν κατά χιλιάδες παρά την τραγωδία

«Ευλογία» ο θάνατος των μουσουλμάνων στο ετήσιο ισλαμικό προσκύνημα - Καταγγελίες για έλλειψη μέτρων ασφαλείας και πυρασφάλεια

Μέκκα: Οι πιστοί εξακολουθούν να συρρέουν κατά χιλιάδες παρά την τραγωδία
Παρότι 717 πιστοί βρήκαν τραγικό θάνατο και 863 τραυματίστηκαν όταν ποδοπατήθηκαν στη Μέκκα για το ετήσιο ισλαμικό προσκύνημα, οι μουσουλμάνοι συνεχίζουν να συρρέουν κατά χιλιάδες για το Χατζ.

Οι φωτογραφίες που φτάνουν από τον ιερό τόπο αποτυπώνουν τους χιλιάδες ανθρώπων που εξακολουθούν να περπατούν εκεί όπου πριν λίγες ώρες εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους.
Άλλωστε, όλοι τους γνωρίζουν πως το προσκύνημα που κάθε μουσουλμάνος πρέπει να κάνει μία φορά στη ζωή του, μπορεί να τον οδηγήσει στο θάνατο.

«Για τους μουσουλμάνους το Χατζ σημαίνει αναγέννηση. Αλλά ο θάνατος κατά τη διάρκεια του Χατζ είναι ευλογία», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CΝΝ.

Εξάλλου, αν χάσει κανείς τη ζωή του εκεί τότε εκτιμάται πως θα φτάσει κατευθείαν στον Παράδεισο και θα έχει «καθαρίσει» από τις αμαρτίες του.

Κλείσιμο
«Ενώ περπατάς για ώρες ανάμεσα σε άλλους μουσουλμάνους με διαφορετικό χρώμα και εθνικότητα, η σωματική κόπωση του Χατζ έχει το νόημα της ταπεινότητας. Και έτσι είναι. Σε αντίθεση με τα πεντάστερα ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περίμετρο του ιερού τεμένους στην Μέκκα, με τα χρήματα φτάνεις μόνο μέχρι εκεί. Έπειτα από κάποιο σημείο όλοι, πλούσιοι και φτωχοί, πρέπει να περπατήσουν», γράφει η Νίμα Ελμπαγκίρ του CΝΝ.

Παρότι υπάρχει ο φόβος ότι κάποιοι από αυτούς μπορεί να μην ξαναδούν τους δικούς  τους, αυτό δεν τους αποτρέπει από το μεγάλο προσκύνημα.

«Όταν οι προσκυνητές ξεκινήσουν, ξέρουν ότι υπάρχει μία πραγματικά μεγάλη πιθανότητα να μην επιστρέψουν σπίτι. Πολλοί από αυτούς ελπίζουν να μην επιστρέψουν», συνεχίζει το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου.

«Ενώ οι οικογένειες των θυμάτων αυτής της τραγωδίας προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν την απώλεια, αγωνίζονται να συνειδητοποιήσουν ότι γνώριζαν τον κίνδυνο. Ενώ θρηνούν, θα τους πουν ότι είναι οι τυχεροί. Κάποιοι από αυτούς θα προσευχηθούν ώστε να είναι κι εκείνοι τόσο τυχεροί…», προσθέτει η Ελμπαγκίρ.

Τους κινδύνους επιβεβαιώνει κι ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ισλαμικής Κληρονομιάς, Ιρφάν Αλάουι, στο CNBC, ο οποίος τονίζει πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ανάλογα φονικά περιστατικά σημειώνονται στη Μέκκα.

Οι τοπικές αρχές, επισημαίνει ο Αλάουι, απέτυχαν να θέσουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, ενώ εξήγησε πως οι περίπου 4.500 ένστολοι που βρίσκονταν στην Μέκκα δεν είχαν εκπαιδευθεί επαρκώς και δε μιλούσαν άλλη γλώσσα πέρα από Αραβικά και Αγγλικά, μη μπορώντας με αυτό τον τρόπο να ελέγξουν το πλήθος.

«Οι τοπικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως, όπως κάποιος θα έκανε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, πρέπει να ελέγξουν το πλήθος ώστε να γνωρίζουν πόσοι άνθρωποι πρόκειται να έρθουν ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε ο διευθυντής του κέντρου ερευνών.

Παρότι η επέκταση του Μεγάλου Τζαμιού αξίας 60 δισ. δολαρίων, ολοκληρώθηκε με στόχο να φιλοξενούνται 100.000 προσκυνητές ανά ώρα, κανείς δεν φαίνεται να σκέφτηκε τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται.

Ανάμεσα σε αυτούς και η πυρασφάλεια, επισήμανε ο Αλάουι, ο οποίος διερωτήθηκε: «Πώς γίνεται ένα τζαμί που είναι ανοιχτό 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο να μην έχει πυροσβεστήρες;».








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης