Ανατριχιαστικές μαρτυρίες: Το ένα κορμί πατούσε πάνω στο άλλο για να αναπνεύσει

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες: Το ένα κορμί πατούσε πάνω στο άλλο για να αναπνεύσει

Δεκάδες σωστικά συνεργεία καταφτάνουν στην περιοχή - Τουλάχιστον 717 οι νεκροί και 863 οι τραυματίες, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας - Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας διέταξε να επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας 

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες: Το ένα κορμί πατούσε πάνω στο άλλο για να αναπνεύσει
Παγκόσμιος θρήνος για εκατοντάδες θύματα που ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στη Μέκκα, λόγω συνωστισμού κατά τη διάρκεια προσκυνήματος.

Η ασύλληπτου μεγέθους τραγωδία εκτυλίχθηκε στην τοποθεσία Μίνα, 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μέκκας. Στο σημείο αυτό υπάρχουν ιερές στήλες, στις οποίες οι πιστοί πετούν πέτρες, καθώς αυτές συμβολίζουν το διάβολο.



Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας οι νεκροί έχουν φτάσει τους 717, ενώ οι τραυματίες είναι 863.
Κλείσιμο

Όσο περνούν οι ώρες, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των νεκρών προσκυνητών που ποδοπατήθηκαν.

Δύο μόλις εβδομάδες μετά τον τεράστιο γερανό που έπεσε πάνω στο Μεγάλο Τέμενος στην Μέκκα και στοίχισε τη ζωή σε 111 ανθρώπους τραυματίζοντας 394, το ποδοπάτημα στο ετήσιο προσκύνημα του χατζ φαίνεται να είναι το δεύτερο πιο αιματηρό ατύχημα μετά το ποδοπάτημα του 1990· τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 1.426 άνθρωποι.

4.000 εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και τουλάχιστον 220 ασθενοφόρα έχουν μπει στον αγώνα για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή.




Δημοσιογράφοι των «New York Times» γράφουν ότι η εκατόμβη νεκρών επαναφέρει τους φόβους για την αδυναμία του βασιλείου να παρέχει ασφάλεια και κατάλληλες υποδομές για ένα γεγονός που θεωρείται το μεγαλύτερο προσκύνημα στον κόσμο. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων που κάνουν το ταξίδι στη Μέκκα δεν είναι από τη Σαουδική Αραβία που σημαίνει ότι μπορούν να ασκήσουν ελάχιστη πίεση για την καλυτέρευση των συνθηκών.

«Επιπλέον, οι υπεύθυνοι αποποιούνται των ευθυνών τους επικαλούμενοι ότι όποιος πεθάνει κατά τη διάρκεια του χατζ πηγαίνει στον παράδεισο», σημειώνει η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο London School of Economics Μαντάουι αλ-Ρασίντ.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι όσο η μεσαία τάξη στον μουσουλμανικό κόσμο αυξάνεται, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που κάνουν το (υποχρεωτικό έστω και για μια φορά) προσκύνημα στη Μέκκα.


Τι έφταιξε άραγε για αυτή την ανείπωτη τραγωδία;

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας διέταξε να επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος, όπως μεταδίδει το CNN. Ο Σαλμάν επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί το επίπεδο της οργάνωσης και διαχείρισης της κίνησης των προσκυνητών.






«Eκφράζω τη θλίψη μου για την τραγωδία που συνέβη σήμερα στην Μίνα. Η σκέψη μας είναι δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Έχουμε ζητήσει ήδη από τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το τραγικό συμβάν και να εκδώσουν το πόρισμα, όσο το δυνατόν πιο σύντομα», δήλωσε ο Βασιλιάς Σαλμάν.

Την οδύνη του για την τραγωδία εξέφρασε, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, ο Πάπας Φραγκίσκος, τονίζοντας ότι προσεύχεται για τα θύματα. Τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων τόνισε και η Χϊλαρι Κλίντον.





Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του δήλωσε ότι το τραγικό συμβάν οφείλεται στο γεγονός ότι οι προσκυνητές δεν τήρησαν το χρονοδιάγραμμα.

Μια γυναίκα που μίλησε στο «CNN» περιγράφει τις φρικιαστικές εικόνες που αντίκρισε.

«Εβλεπα παντού πτώματα και ασθενοφόρα. Τουλάχιστον 20 με 30 ασθενοφόρα έφτασαν πολύ γρήγορα στην περιοχή. Παντού άκουγες κραυγές. Γυναίκες να ουρλιάζουν». 

«Το ένα κορμί προσπαθούσε να πατήσει επάνω στο άλλο απλά και μόνο για να καταφέρει να αναπνεύσει. Εβλεπες ένα τεράστιο κύμα από ανθρώπους να ποδοπατούνται», λέει Αιγύπτιος αυτόπτης μάρτυρας με το όνομα Αμπντουλάχ Λόφτι στον «Guardian». 




Πώς εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου

Τα θύματα βρίσκονταν καθ' οδόν στην ιερή πόλη για το ετήσιο προσκύνημα Χατζ, που θεωρείται θρησκευτικό καθήκον των Μουσουλμάνων και αποτελεί έναν από τους πέντε στύλους (υποχρεώσεις) του Ισλάμ. Σύμφωνα με το Κοράνι, κάθε Μουσουλμάνος θα πρέπει έστω και μία φορά στη ζωή του να συμμετέχει στο μεγαλύτερο ιερό προσκύνημα του μουσουλμανικού κόσμου.

Η συγκέντρωση του πλήθους κατά την διάρκεια του Χατζ θεωρείται η μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση ανθρώπων στον κόσμο.

Το ποδοπάτημα συνέβη στην Οδό 204 του καταυλισμού της Μίνα, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ανατολικά της Μέκκας, και όπου διαμένουν οι προσκυνητές.

Η Οδός 204 είναι η μία από τις δύο αρτηρίες που οδηγούν από τον καταυλισμό της Μίνα στην κοιλάδα του Τζαμαράτ, όπου οι προσκυνητές λιθοβολούν τη στήλη που παριστάνει τον σατανά. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές υπό ποιες συνθήκες ξέσπασε ο πανικός που είχε ως αποτέλεσμα τη νέα τραγωδία, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές το περιστατικό ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης παραδοσιακής τελετής - αναπαράστασης που ονομάζεται «Λιθοβόλημα του Διαβόλου».



Η πρώτη ημέρα του 'Αιντ αλ Αντχα είναι η πιο επικίνδυνη διότι τεράστια πλήθη προσκυνητών συνωστίζονται για να εκτελέσουν συγχρόνως στον ίδιο τόπο, τα ίδια τελετουργικά. Οι προσκυνητές φιλοξενούνται σε μία τεράστια έκταση από τέντες που έχουν στηθεί για τον σκοπό αυτό. Οι περισσότεροι φτάνουν στο ιερό όρος Arafat με λεωφορεία, όμως οι πιο φτωχοί έρχονται από την ιερή πόλη της Μέκκας περπατώντας περί τα 15 χιλιόμετρα μέσα στον καυτό ήλιο.  





Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι επισκέπτες για το φετινό Χατζ στη Μέκκα ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια, ενώ οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν διαθέσει πάνω από 100.000 αστυνομικούς για την αποφυγή τρομοκρατικών ενεργειών αλλά και άλλων επεισοδίων.

Βίντεο σοκ από το ποδοπάτημα στη Μέκκα

Ενα πραγματικά σοκαριστικό βίντεο αποτυπώνει το μέγεθος της τραγωδίας.





Οργή στο Ιράν

Εκατόν τριάντα ένας ιρανοί προσκυνητές περιλαμβάνονται στα θύματα της τραγωδίας. Από τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί ζήτησε από "την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να αποδεχθεί τις ευθύνες της" στην καταστροφή, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna. Πριν από αυτόν, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επέρριψε στην "κακή δαιχείριση" των σαουδαραβικών αρχών την ευθύνη για την τραγωδία και κάλεσε το Ριάντ "να αποδεχθεί τις τεράστιες ευθύνες του στην καταστροφή". Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στο Ιράν.















Οι μεγαλύτερες τραγωδίες του ιερού προσκυνήματος από το 1990 

Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη τραγωδία από το 1990. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1400 προσκυνητές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει βαφτεί με αίμα το ιερό προσκύνημα των Μουσουλμάνων καθώς σύμφωνα με στοιχεία, η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται. 

Δεκέμβριος 1975: 200 προσκηνυτές χάνουν τη ζωή τους μετά από πυρκαγία σε σκηνή στην Μέκκα.

Ιούλιος 1987: 402 πρόσκηνυτες σκοτώνονται και χιλιάδες τραυματίζονται κατά την διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Ιρανών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας

Στις 2 Ιουλίου 1990, γιγάντιο ποδοπάτημα στο τούνελ της Μίνα εξαιτίας βλάβης στο σύστημα εξαερισμού προκάλεσε τον θάνατο από ασφυξία 1.426 προσκυνητών. 

Στις 24 Μαΐου 1994, 270 προσκυνητές σκοτώθηκαν σε ποδοπάτημα λόγω της πολυκοσμίας κατά την τελετή του λιθοβολισμού. 

Στις 15 Απριλίου 1997, κατά την πυρκαγιά που προκλήθηκε από καμινέτο σε καταυλισμό προκυνητών στην κοιλάδα της Μίνα έχασαν τη ζωή τους 343 άνθρωποι.

Στις 9 Απριλίου 1998, περισσότεροι από 118 προσκυνητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού.

Την 1η Φεβρουαρίου 2004, 251 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ποδοπάτημα στη Μίνα, την πρώτη ημέρα του λιθοβολισμού των στηλών.

Στις 12 Ιανουαρίου 2006, 364 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στο ποδοπάτημα του πλήθους κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού των στηλών του σατανά στη Μίνα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης