Τροποποίηση του νόμου για το 35ωρο θέλει ο Γάλλος υπ. Οικονομίας

Τροποποίηση του νόμου για το 35ωρο θέλει ο Γάλλος υπ. Οικονομίας

Η εβδομάδα των 35 ωρών εργασίας που εισήγαγε η σοσιαλιστική κυβέρνηση το 2000 έστειλε «αρνητικό σήμα» και δεν πρέπει να θεωρείται ιερή, δήλωσε

Τροποποίηση του νόμου για το 35ωρο θέλει ο Γάλλος υπ. Οικονομίας
Ένα ζήτημα ταμπού για την αριστερά στη χώρα του θίγει ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν εκτιμώντας ότι το 35ωρο που είχε θεσπίσει μια σοσιαλιστική κυβέρνηση στη Γαλλία το 2000 στέλνει ένα «αρνητικό μήνυμα» και δεν πρέπει να τοποθετείται «σε βάθρο».

Δεξιοί πολιτικοί, Γάλλοι και ξένοι επενδυτές και οικονομολόγοι επικρίνουν το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις και την εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών, υποστηρίζοντας πως πλήττουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στην Ευρώπη αφότου τα θέσπισε η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή τότε πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν.

Όμως, παρά το γεγονός πως η ανεργία παραμένει πάνω από το 10% και η ανάπτυξη βρίσκεται σε τέλμα, κανένα από τα μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ δεν είχε ως τώρα επικρίνει το 35ωρο.

«Οι 35 ώρες στέλνουν ένα αρνητικό μήνυμα όσον αφορά τις γαλλικές επιχειρήσεις, διότι αυτή η μεταρρύθμιση είχε εκληφθεί ως μια μεταρρύθμιση για μια χώρα που δεν θέλει πια να εργάζεται», είπε ο Μακρόν, πρώην τραπεζικός, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης.

«Είναι εφικτό να προασπίζεσαι το 35ωρο —και από την πλευρά μου το προασπίζομαι— χωρίς να το βάζεις σε βάθρο... Με δεδομένη την οικονομική μας πραγματικότητα, μπορούμε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα του 35ώρου με πραγματισμό», πρόσθεσε.
Κλείσιμο

Ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να καταργήσει εντελώς το 35ωρο, αλλά να τροποποιήσει τον νόμο, ώστε να μπορούν να συνάπτονται επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις για το ωράριο εργασίας ανάμεσα στις διοικήσεις των επιχειρήσεων και τα συνδικάτα.

Ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε προσπαθήσει να διευκολύνει τους εργοδότες που επιδίωκαν περισσότερες ώρες εργασίας, θεσπίζοντας διατάξεις που καθιστούσαν τις υπερωρίες απαλλαγμένες από τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών για τους εργοδότες. Αλλά απέφυγε να ακυρώσει το 35ωρο, εξηγώντας πως αυτό θα προκαλούσε τεράστια, αχρείαστη κοινωνική ένταση. Έκτοτε, ο Ολάντ έχει ακυρώσει τις φοροαπαλλαγές για τις υπερωρίες που είχαν παραχωρηθεί στους εργοδότες.

Εξάλλου ο Μακρόν υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είναι ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν εκ περιτροπής εργαζόμενους και να προχωρούν σε μειώσεις μισθών σε περιόδους κρίσης, καλώντας τα συνδικάτα και τις επιχειρήσεις να διαπραγματευθούν από την αρχή.

«Ελπίζω ότι τους επόμενους μήνες οι κοινωνικοί εταίροι και οι βουλευτές θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις της συλλογικής σύμβασης του 2013 διότι η εμπειρία έδειξε, έπειτα από έναν χρόνο και κάτι, ότι είναι πιθανόν υπερβολικά περιοριστική», υποστήριξε ο Μακρόν.

Ο Μακρόν είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος ήδη πριν διοριστεί τον περασμένο Αύγουστο, όταν είχε ταχθεί υπέρ της εν μέρει ή ολοκληρωτικής κατάργησης του 35ώρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης