H Δύση «σφίγγει» τον κλοιό γύρω από τη Μόσχα - Έρχονται νέες κυρώσεις σε βάρος της

H Δύση «σφίγγει» τον κλοιό γύρω από τη Μόσχα - Έρχονται νέες κυρώσεις σε βάρος της

Πούτιν: Θα γίνουν ειλικρινείς προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης - Ισχυρές εκρήξεις σήμερα το πρωί στην περιοχή όπου συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος - Εντατικοποιούνται οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας

H Δύση «σφίγγει» τον κλοιό γύρω από τη Μόσχα - Έρχονται νέες κυρώσεις σε βάρος της
Η Ευρώπη δείχνει τα... δόντια της στον ισχυρό άνtρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας που θα ανακοινώσει αύριο κατά την έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες την ώρα που η ρωσική κυβέρνηση θέτει τους δικούς της όρους για να στηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας το ψήφισμα που ζητά απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο όπου καταρρίφθηκε το Boeing των Malaysia Airlines.



Την ίδια ώρα, εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ και της Ολλανδίας βρίσκονται ήδη στην εμπόλεμη περιοχή του Ντονέτσκ για να ξεκινήσουν έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας. Κι ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συζητήσει σήμερα το ψήφισμα, Ρωσία και Δύση συνεχίζουν το πινγκ πονγκ ευθυνών με την διεθνή κοινότητα να περιμένει τις πληροφορίες που θα προκύψουν από την αποκωδικοποίηση των δύο μαύρων κουτιών του μοιραίου Boεing, το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που μετέβησαν στην περιοχή για να κάνουν έρευνα και την "τύχη" των τρένων -ψυγείων που μεταφέρουν τις σορούς των επιβατών.

Κλείσιμο









Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, στην περιοχή όπου συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις, όπως μεταδίδει το "Kievpost". Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters, οι εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της πόλης του Ντονετσκ, ενώ πολίτες είδαν δύο τεθωρακισμένα των ανταρτών να κατευθύνονται στον σιδηροδρομικό σταθμό. Η ανακατάληψη της πόλης, που αποτελεί προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, είναι βασικός στόχος των ουκρανικών δυνάμεων. Εκπρόσωπος τoυ Κιέβου δήλωσε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε «ενεργό στάδιο», αποφεύγοντας να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι θα γίνουν ειλικρινείς προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, έχει συνεχή επικοινωνία με δυτικούς ηγέτες, με τελευταία χρονικά την Γερμανίδα καγκελάριο, με θέμα την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή. Σε ότι αφορά στις ευθύνες για την κατάρριψη του αεροσκάφους, η Μόσχα δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν βρίσκεται πίσω από την κατάρριψη του Boeing.













«Η Ρωσία θα υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφαση που ζητεί απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, εάν δεν επιρρίπτει σε κάποια πλευρά την ευθύνη για την κατάρριψη», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αυστραλία, Βλαντίμιρ Μοροζόφ. Η Μόσχα επθυμεί να μην ενοχοποιείται ούτε η ίδια, αλλά ούτε και φιλορώσοι αυτονομιστές., ξεκαθάρισε ο Ρώσος διπλωμάττης στην εφημερίδα "Australia Financial Review".

To σχέδιο απόφασης, το οποίο πρότειναν Αυστραλία και Γαλλία και αναμένεται να τεθεί σήμερα επί τάπητος, ζητά από όλες τις χώρες και τους παράγοντες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή -ανάμεσά τους και τη Ρωσία- να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης». Επιπλέον, ζητείται η άμεση κατάπαυση του πυρός στην ευρύτερη περιοχή για τη διευκόλυνση της έρευνας.

Στο μεταξύ, μία ημέρα νωρίτερα, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Βιτάλι Τσούρκιβ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, για τη Μόσχα, το κείμενο περιέχει ορισμένες ασάφειες και δεν εγγυάται ότι η έρευνα θα είναι διεθνής και αντικειμενική. Η ρωσική πλευρά πρότεινε «τροποποιήσεις» για τη «βελτίωση» του κειμένου,συνήθη τακτική του Πούτιν όταν θέλει να κερδίσει χρόνο,επισημαίνει ο βρετανός πρεσβευτής, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ "δείχνουν" τη Ρωσία ως υπεύθυνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους και την καλούν να αναλάβει το ταχύτερο τις ευθύνες της.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωμανίας,Τζον Κέρι, σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις σε αμερικανικά δίκτυα, παρέθεσε με τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής λεπτομέρεια τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ και τα οποία ουσιαστικά δείχνουν ρωσική εμπλοκή στην κατάρριψη του μαλασιανού αεροσκάφους. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να επιταχύνει και να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις των συμμάχων της αυτονομιστών στην Ουκρανία, τους οποίους, πλέον, η Ουάσινγκτον κατηγορεί ανοιχτά για την κατάρριψη του αεροσκάφους: «Είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο μεταφέρθηκε από τη Ρωσία και παραδόθηκε στα χέρια των αυτονομιστών» δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή "State of the Union" στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο Κέρι επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν από πού εκτοξεύτηκε ο πύραυλος και γνωρίζουν και την πορεία του, βάσει δορυφορικών εικόνων. «Γνωρίζουμε και την ώρα εκτόξευσης», είπε επικαλούμενος τις συνομιλίες αυτονομιστών που υποκλάπηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα.

Από την πλευρά του, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι αν αποδειχθεί πως οι αυτονομιστές είναι πίσω από την κατάρριψη του αεροπλάνου, η Ρωσία θα κατηγορηθεί για το γεγονός, καθώς αποσταθεροποίησε τη χώρα.

«Εάν κάτι τέτοιο αποδειχτεί τότε θα πρέπει να είναι σαφές τι σημαίνει αυτό: Θα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία ενός κυρίαρχου κράτους, με την παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας, την υποστήριξη, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των πολιτοφυλάκων» ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα "The Sunday Times".











Ο ίδιος εμφανίστηκε επίσης σφόδρα επικριτικός ως προς τους επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για την αργή αντίδρασή τους κατά του Κρεμλίνου: «Είναι καιρός δείξουμε τη δύναμή μας και πόσο μετράει η επιρροή μας. Οι οικονομίες μας είναι ισχυρές και η δύναμή τους αυξάνεται. Και όμως μερικές φορές συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε ανάγκη τη Ρωσία περισσότερο από ότι η Ρωσία μας χρειάζεται», αναφέρει ο βρετανός πρωθυπουργός.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος προειδοποίησε τη Μόσχα ότι κινδυνεύει να γίνει «κράτος-παρίας αν δεν συνεργαστεί και δεν συμπεριφερθεί όπως πρέπει»: “Oι Ρώσοι πρέπει να ξέρουν ότι τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα επάνω τους. Το πώς θα συμπεριφερθούν σε αυτό το περιστατικό θα καθορίσει το πώς θα τους βλέπει ο κόσμος στους επόμενους μήνες και χρόνια”, σημείωσε.

Στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, ο ισχυρός άντρας του Κρεμλίνου εμφανίζεται υπόλογος, διαπίστωση που έκανε όχι μόνο και Τζον Κέρι και ο Βρετανός ομόλογός του αλλά και ο αμερικανικός Τύπος. Σύμφωνα με την "Washington Post", "Στο δικαστήριο της κοινής γνώμης, ο Πούτιν οδηγείται σε δίκη"...

Τα τρένα- ψυγεία του θανάτου...

Μετά από τέσσερις μέρες οι σοροί των επιβατών της μοιραίας πτήσης των μαλαισιανών αερογραμμών απομακρύνθηκαν, ωστόσο, το χάος στον τόπο της συντριβής παραμένει. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σημαντικά στοιχεία που θα μπορούσαν να λύσουν το γρίφο της κατάρριψης έχουν χαθεί για πάντα. Στο σημείο βρίσκεται μια μικρή αποστολή του ΟΑΣΕ αλλά και Ολλανδοί εμπειρογνώμονες. «Ακόμα και αυτή αποτελείται από παρατηρητές. Κανενάς ειδικός σε θέματα ασφάλειας πτήσεων δεν έχει φτάσει, ενώ τα στοιχεία εξαφανίζονται. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής κανείς δεν γνώριζε πού θα πάνε οι σοροί, με διάφορες 'μαύρες' φήμες να κυκλοφορούν.

Ακόμα και τώρα οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ είναι αναγκασμένοι να εμπιστευθούν αυτά που τους λένε οι Αρχές, ότι δηλαδή βρέθηκαν 251 σοροί." Δεν μπορέσαμε να τις μετρήσουμε, ακόμα και αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες, λέει ο Αλεξάντερ Χαγκ, αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ.«Περιμέναμε τους αντάρτες να μας πουν τι να κάνουμε. Ήταν βαριά οπλισμένοι και εμείς άοπλοι, επομένως δεν είχαμε και πολλές επιλογές» λέει ένα άλλο μέλος της αποστολής.

Πάντως, ειδικοί από όλο τον κόσμο εξηγούν πόσο σημαντικό είναι για την έρευνα να σφραγιστεί το σημείο. Ο βρετανός Φιλ Τζάιλς σημειώνει: «Είναι σαν ένας τόπος εγκλήματος, όπου δεν θέλεις να υπάρξει "μόλυνση"». Ο Τζάιλς, ο οποίος είχε εξετάσει και την υπόθεση της κατάρριψης του αεροσκάφους της Pan Am στο Λόκερμπι της Σκωτίας, λέει ότι η «λύση» στον γρίφο της πτήσης των μαλαισιανών αερογραμμών μπορεί να κρύβεται σε ένα πολύ μικρό κομμάτι από το αεροπλάνο που εύκολα μπορεί κάποιος να το πατήσει.

Άλλοι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα σημάδια από την έκρηξη στην επιφάνεια του αεροσκάφους μπορούν να «μιλήσουν» για τον κατασκευαστή του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 251 σοροί και σύμφωνα με το Kievpost, θα υπάρξει και δεύτερο τρένο- ψυγείο για να τις μεταφέρει. Το πρώτο τρένο - διαθέτει πέντε βαγόνια - μεταφέρει συνολικά 198 σορούς - και θα αναχωρήσει μέσα στις επόμενες ώρες από την ανατολική ουκρανική πόλη Τορέζ με προορισμό την πόλη του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το "Ria Novistι". Πρώτος σταθμός του τρένου είναι η πόλη Ιλοβαίσκ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης