Αίγυπτος: Προς βουλευτικές εκλογές την άνοιξη και προεδρικές το καλοκαίρι

Αίγυπτος: Προς βουλευτικές εκλογές την άνοιξη και προεδρικές το καλοκαίρι

Το πιο σαφές χρονοδιάγραμμα ως σήμερα από μέρους της μεταβατικής κυβέρνησης  - Την ώρα που οι συγκρούσεις και η αιματοχυσία στη χώρα μετά την ανατροπή του Μόρσι συνεχίζονται

Αίγυπτος: Προς βουλευτικές εκλογές την άνοιξη και προεδρικές το καλοκαίρι
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ναμπίλ Φάχμι δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές στο διάστημα από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο, τις οποίες θα ακολουθήσει η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις αρχές του καλοκαιριού του 2014, διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα που αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα της απαγορευμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας μπορεί να λάβει μέρος στην διαδικασία.

Οι δηλώσεις αυτές του Φάχμι, που έκανε κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ισπανία, δίνουν το πιο σαφές χρονοδιάγραμμα ως σήμερα από μέρους της μεταβατικής κυβέρνησης την οποία υποστηρίζει ο στρατός σε ό,τι αφορά την επάνοδο στην πολιτική ομαλότητα στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, η οποία μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μερικά από τα χειρότερα επεισόδια βίας της σύγχρονης ιστορίας της.

Ο Φάχμι είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, ο πολιτικός βραχίονας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, «είναι ακόμη νόμιμο στην Αίγυπτο» και μπορεί να συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές. Η ίδια η Αδελφότητα δεν κατάφερε να επιτύχει την Τετάρτη την ακύρωση μιας δικαστικής απόφασης η οποία την έθεσε εκτός νόμου. Ο Μόρσι δικάζεται για παρακίνηση σε βία επί των ημερών του.

Σύμφωνα με τον Φάχμι, οι προεδρικές εκλογές «θα ανακοινωθούν στα τέλη της άνοιξης» και θα γίνουν «το μέγιστο μέσα σε δύο μήνες αφού ανακοινωθούν». «Επομένως μπορείτε να αναμένετε εκλογές το καλοκαίρι για την ανάδειξη νέου προέδρου, αυτό θα είναι το τελευταίο βήμα» της πολιτικής μετάβασης, ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου.

Ο Φάχμι είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι η μεταβατική διακυβέρνηση θα τερματιστεί ως «την προσεχή άνοιξη», αν και δεν είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τότε.
Κλείσιμο

Οι εκλογές θα προκηρυχθούν μετά την διενέργεια δημοψηφίσματος για να επικυρωθεί ένα νέο Σύνταγμα, κάτι που ο Φάχμι είπε ότι θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο. Μια 50μελής επιτροπή εργάζεται για να προτείνει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα το οποίο είχε καταρτιστεί υπό τον Μόρσι από μια συντακτική συνέλευση στην οποία κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές.

Από τον Ιούλιο η υποστηριζόμενη από τις ένοπλες δυνάμεις κυβέρνηση διεξάγει μια εκστρατεία πάταξης των Αδελφών Μουσουλμάνων του Μόρσι. Οι ηγέτες τους φυλακίστηκαν, όπως και πάνω από 2.000 μέλη και στελέχη της οργάνωσης. 

Εκατοντάδες στελέχη και υποστηρικτές των ισλαμιστών έχουν χάσει τη ζωή τους έκτοτε. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αμφισβήτησε τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της υποστηριζόμενης από τις ένοπλες δυνάμεις κυβέρνησης και τον περασμένο μήνα μείωσε τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις. 

Η Αίγυπτος είναι αποδέκτης της δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην περιφέρεια. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η μείωση της βοήθειας αυτής αντανακλά την δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον για την πορεία της χώρας μετά την αποπομπή Μόρσι.

Ο Φάχμι, ο οποίος έκτοτε αποκάλεσε «ταραγμένη» την διμερή σχέση, άφησε να εννοηθεί ότι το Κάιρο θα μπορούσε να εξετάσει κι άλλες επιλογές για την κάλυψη των αναγκών του όσον αφορά την ασφάλεια — έχει αναφερθεί επανειλημμένα στη Ρωσία ως έναν εταίρο με τον οποίο η κυβέρνησή του ελπίζει να αποκτήσει πιο στενή σχέση. «Διαισθάνομαι μια επιθυμία και βλέπω ότι έχουμε ένα συμφέρον να επεκτείνουμε τη συνεργασία σε στρατιωτικά θέματα με τη Ρωσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επεκτείνουμε τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ ταυτόχρονα», ανέφερε, υπαναχωρώντας εν μέρει από τις ακόμη οξύτερες πρόσφατες δηλώσεις του.

Ο Φάχμι συνέδεσε την ασφάλεια και την αποκατάστασή της με την πορεία της οικονομίας της χώρας του.

Το καλοκαίρι της αιματοχυσίας που ακολούθησε την ανατροπή του Μόρσι φόβισε τους περισσότερους ξένους τουρίστες καταφέρνοντας ένα βαρύ πλήγμα στη χώρα, η οποία είχε υποστεί ήδη μεγάλες απώλειες έπειτα από τα τρία χρόνια πολιτικής αβεβαιότητας που άρχισαν το 2011, όταν μια λαϊκή εξέγερση σήμανε την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης