NYΤ: Οι Έλληνες στρέφονται στο διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους

NYΤ: Οι Έλληνες στρέφονται στο διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους

Το δημοσίευμα της Rachel Donadio αναφέρει πως όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας αμφισβητούν τις εφημερίδες, τα τηλεοπτικά κανάλια και όλα τα ΜΜΕ που μέχρι σήμερα ήταν τα κυρίαρχα...

NYΤ: Οι Έλληνες στρέφονται στο διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους
NYΤ: Οι Έλληνες στρέφονται στο διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους
Τα "παραδοσιακά" ΜΜΕ χάνουν έδαφος και νέα media αναδεικνύονται σε πυλώνες επικοινωνίας, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα των New York Times.

Το δημοσίευμα της Rachel Donadio αναφέρει πως όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας αμφισβητούν τις εφημερίδες, τα τηλεοπτικά κανάλια και όλα τα ΜΜΕ που μέχρι σήμερα ήταν τα κυρίαρχα και στρέφονται σε εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης. Ποια είναι αυτά;

Ένα παράδειγμα που χρησιμοποιείται εδώ, χωρίς φυσικά να είναι το μόνο, είναι το διαδικτυακό ραδιόφωνο - πολυχώρος ενημέρωσης "Radio Bubble" στη Νεάπολη των Εξαρχείων που έγινε περαιτέρω γνωστό μέσα από το hashtag #rbnews στο Twitter.

Το Radio Bubble ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008, την περίοδο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου.

Πλέον υπάρχουν "αρκετά νέα μέσα ενημέρωσης κυρίως της Αριστερής ιδεολογίας τα οποία έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα. Αν και το κοινό τους είναι ακόμη μικρό, παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή διαλόγου, κυρίως επειδή τολμούν να αμφισβητήσουν την εξουσία", γράφει η Donadio.
Κλείσιμο

Τα συστημικά ΜΜΕ υποχωρούν με ταχύ βήμα


Η εφημερίδα τονίζει πως "ακόμη και πριν την οικονομική κρίση, δημοσκοπήσεις έδειχναν πως οι Έλληνες δεν είχαν εμπιστοσύνη στα μεγάλα μέσα επικοινωνίας, σχεδόν τόσο όσο και στους πολιτικούς, θεωρώντας πως και οι δύο εμπλέκονται σε ένα είδος "συντροφικού" καπιταλισμού ο οποίος βοήθησε στο να οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία".

Και συνεχίζει:


"Τώρα, μετά από 4 χρόνια μέσα στην κρίση, οι Έλληνες είναι ακόμη πιο σκεπτικοί όσον αφορά τα μεγάλα ΜΜΕ και ακόμη πιο "πεινασμένοι" για πληροφόρηση από άλλες πηγές, ειδικά εάν διαφοροποιούνται από την γραμμή της κυβέρνησης πως η Ελλάδα δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από τις πολιτικές λιτότητας που απαιτούν οι ξένοι δανειστές της", γράφουν οι New York Times.

Πως λειτουργούν τα ανεξάρτητα media

"Την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση έχει τροφοδοτήσει πολλές θεωρίες για την αυθεντική πηγή της φτώχειας της Ελλάδας, με αποτέλεσμα μερικές φορές να πνίγονται αξιόπιστες πληροφορίες μέσα σε μια κακοφωνία συνωμοσιών.

Αλλά τα εναλλακτικά ΜΜΕ έχουν προσπαθήσει να γεφυρώσουν αυτό το κοινό επιδιώκοντας την "δημοσιογραφία των πολιτών" και προσπαθώντας να επικεντρωθούν σε θέματα τα οποία παραμένουν "ταμπού" για τα συστημικά ΜΜΕ", γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Το δημοσίευμα των New York Times, το οποίο αναφέρεται εκτενώς σε αρκετές εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, κάνει ενδελεχή αναφορά στο ξαφνικό λουκέτο στην ΕΡΤ και το πώς αναμεταδόθηκε το πρόγραμμα της από ιστοσελίδες και κλείνει επισημαίνοντας:

"Καθώς η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση μεγαλώνει και τα κανάλια τα οποία "πνίγονται" οικονομικά μεταδίδουν επαναλήψεις αντί για αυθεντικά προγράμματα, οι εναλλακτικές ιστοσελίδες μπορεί να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο κοινό".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης