Δύο χρόνια εκτός πολιτικής ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Δύο χρόνια εκτός πολιτικής ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα έχει άμεση ισχύ - Η αποπομπή του «Καβαλιέρε» από τη Γερουσία θα εξαρτηθεί από ξεχωριστή ψηφοφορία στην Άνω Βουλή, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου - Στον Άρειο Πάγο θα προσφύγει ο δικηγόρος του

Να μείνει εκτός δημοσίων αξιωμάτων για δύο χρόνια ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέταξε το Σάββατο δικαστήριο του Μιλάνου, μετά την οριστική καταδίκη του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού για φοροδιαφυγή.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters με δεδομένο ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλία είναι Γερουσιαστής, η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει ισχύ και το πολιτικό μέλλον του «Καβαλιέρε» θα κριθεί από την απόφαση του άνω σώματος του ιταλικού κοινοβουλίου για την αποβολή του ή μη από τη Γερουσία.

Η ψηφοφορία στην Άνω Βουλή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Η απόφαση έρχεται μετά από αίτημα της εισαγγελίας για διετή αποκλεισμό.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, είχαν ζητήσει αποκλεισμό ενός έτους.

Άμεση ήταν η αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης του  Μπερλουσκόνι στην απόφαση του Εφετείου του Μιλάνου.

«Δεν έπρεπε να αποφασιστεί η στέρηση αυτή πολιτικών δικαιωμάτων, από την στιγμή που ο τηλεοπτικός όμιλος Μέντιασετ έχει προβεί σε συμβιβασμό για τις φορολογικές απαιτήσεις των ετών 2002 και 2003 και τον περασμένο Σεπτέμβριο, στα πλαίσια του συμβιβασμού αυτού, κατέβαλε περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ στο ιταλικό δημόσιο », δήλωσε ο δικηγόρος του «μίστερ τιβί» και κεντροδεξιός βουλευτής, Νικολό Γκεντίνι.

Ο Γκεντίνι, πάντως, προανήγγειλε ότι « ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να προσφύγει στον Αρειο Πάγο, διότι είναι αναγκαίο να επισημοποιηθούν απαντήσεις που δεν έχουν ακόμη δοθεί».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της Ιταλίας, Μικέλε Βιέττι, προέβη σε δήλωση η οποία προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στους κόλπους της μπερλουσκονικής παράταξης: «Πρέπει να λάβω υπόψη μου ότι ακόμη μια φορά, η πολιτική ανέθεσε στο δικαστικό σώμα την επίλυση των προβλημάτων, και εγώ, που εκπροσωπώ την δικαιοσύνη δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος. Η πολιτική πρέπει να μάθει να λύνει τα προβλήματά της», δήλωσε ο Βιέττι.

Η αναφορά του, προφανώς, είναι στο ότι η εισαγγελία του Μιλάνου κατάφερε να εκφραστεί σχετικά με την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Μπερλουσκόνι, προτού αποφασιστεί η αποπομπή του από τη Γερουσία.

«Ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, με τις δηλώσεις του, δείχνει ότι αγνοεί το θέμα της πραγματικής σχέσης πολιτικής και δικαστικής εξουσίας» δήλωσε ο συντονιστής του συντηρητικού «Λαού της Ελευθερίας» Σάντρο Μπόντι.

Ο εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς στην Βουλή Ρενάτο Μπρουνέττα τόνισε ότι «οι δικαστές μπορεί και να αποφασίσουν την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ενός πολιτικού, αλλά δεν θα μπορέσουν ποτέ να αναγκάσουν να σιωπήσει τον ηγέτη που εξέφραζε και συνεχίζει να εκφράζει την πλειοψηφία των Ιταλών».


ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Norwegian_frigate__1

Βίντεο από την προετοιμασία ανέλκυσης της φρεγάτας που βυθίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε φιορδ της δυτικής Νορβηγίας – Το πολεμικό πλοίο είχε συγκρουστεί με ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο, καθώς επέστρεφε από την ΝΑΤΟϊκή άσκηση Trident Juncture 2018

ref1

Οι αντιδράσεις ακροδεξιών ομάδων σε διάφορες χώρες του πλανήτη δεν στάθηκαν ικανές να ανακόψουν την πορεία των Ηνωμένων Εθνών προς τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κανόνων