Δείτε βίντεο: Έτσι εκτροχιάστηκε το τρένο και σκοτώθηκαν 80 Ισπανοί

Δείτε βίντεο: Έτσι εκτροχιάστηκε το τρένο και σκοτώθηκαν 80 Ισπανοί

- Στους 176 οι τραυματίες
-Τέσσερα παιδιά σε σοβαρή κατάσταση
- Στο τρένο επέβαιναν συνολικά 256 άτομα
- El País: Ο οδηγός παραδέχτηκε ότι έτρεχε με 190 χιλιόμετρα την ώρα
- Eικόνες Αποκάλυψης μετά τον εκτροχιασμό του τρένου

Δεκατριάχρονος κατέκτησε το Έβερεστ
 Δείτε βίντεο: Έτσι εκτροχιάστηκε το τρένο και σκοτώθηκαν 80 Ισπανοί
Η Ισπανία θρηνεί παρακολουθώντας με αγωνία τις εξελίξεις από την σιδηροδρομική τραγωδία, την χειρότερη των τελευταίων 40 ετών στην ιβηρική χώρα. Επταήμερο πένθος κήρυξαν οι αρχές της Γαλικίας και τριήμερο πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι για όλη την Ισπανία.

«Πόσοι νεκροί!», αναφωνεί μία επιζήσασα της τραγωδίας στην εφημερίδα "El Pais" . Για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Γαλικία, που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει το θάνατο 80 ανθρώπων και τον τραυματισμό 176 - εκ των οποίων οι 36 είναι σε σοβαρή κατάσταση -ευθύνεται, όπως όλα δείχνουν, ο οδηγός της αμαξοστοιχίας που έτρεχε με τρομακτικά υψηλή ταχύτητα.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι υπήκοοι διαφόρων χωρών, περιλαμβανομένων ενός υπηκόου της Βρετανίας καθώς και πολιτών των ΗΠΑ, δήλωσε η επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας της Γαλικίας. Συνολικά σε νοσοκομεία διακομίστηκαν μετά το δυστύχημα 176 άνθρωποι. Εξ αυτών, οι 95 εξακολουθούν να νοσηλεύονται και 36, ανάμεσά τους 4 παιδιά, βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, πρόσθεσε η ίδια, λέγοντας ότι όλοι οι τραυματίες έχουν αναγνωριστεί.

Κλείσιμο
Κατά την ίδια αξιωματούχο, η αμαξοστοιχία είχε δύο μηχανοδηγούς, εκ των οποίων ο ένας έχει τραυματιστεί και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.





Σύμφωνα με την El País η οποία επικαλείται συνομιλία μέσω ασυρμάτου μεταξύ του οδηγού της αμαξοστοιχίας και του σταθμάρχη του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, ο οδηγός του τρένου παραδέχεται ότι «έτρεχε» με ταχύτητα 190 χλμ. «Εκτροχιάστηκα! Τι θα κάνω; Τι θα κάνω;», φέρεται να επαναλάμβανε καθώς περπατούσε στους διαδρόμους του τρένου, περνώντας δίπλα από τα θύματα.

Στο μεταξύ, «ελπίζω να μην υπήρξαν νεκροί διότι θα το φέρω πάντοτε στη συνείδησή μου», φέρεται να δήλωσε από τον θάλαμο των μηχανοδηγών ο ένας από αυτούς κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του, μέσω ασυρμάτου, με τον σταθμό, λίγο μετά την καταστροφή, το μέγεθος της οποίας αγνοούσε ακόμη.

«Είμαστε άνθρωποι! Είμαστε άνθρωποι!», φώναζε λίγο μετά το δυστύχημα, εγκλωβισμένος μέσα στον θάλαμό του και παραπονούμενος για έναν οξύ πόνο στον ώμο και τα πλευρά του.

Την ίδια ώρα, οι ισπανικές αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας ως πιθανή αιτία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.



Τιτάνιες είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και την αναγνώριση των πτωμάτων.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, πολλά από τα πτώματα έχουν διαμελιστεί δυσχεραίνοντας την αναγνώρισή τους. Στην αμαξοστοιχία επέβαιναν συνολικά 256 άτομα.



Το τρένο εκτελούσε τη γραμμή που συνδέει τη Μαδρίτη με την πόλη Φερόλ. Τα 13 από τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκαν, παραμένουν αναποδογυρισμένα στο ύψος της οδογέφυρας "Angrois AP-9" με μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών .

Παράλληλα ο Χούλιο Γκόμεθ-Πομάρ Ροντρίγκεθ, ο πρόεδρος της δημόσιας εταιρίας σιδηροδρόμων Renfe, στο στόλο της οποίας ανήκε η μοιραία αμαξοστοιχία, δήλωσε σήμερα ότι «δεν υπήρχε κανένα λειτουργικό πρόβλημα στην αμαξοστοιχία, η οποία μόλις είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο χθες το πρωί» .



 Μάρτυρες που μίλησαν στην εφημερίδα "El Mundo" ανέφεραν πως άκουσαν «μία μεγάλη έκρηξη» και στη συνέχεια είδαν το πρώτο βαγόνι να εκτροχιάζεται και τα υπόλοιπα να ακολουθούν σαν ντόμινο.

Επτά ημέρες πένθους στη Γαλικία κήρυξε σήμερα ο πρόεδρος της περιφέρειας της βορειοδυτικής Ισπανίας,. «Είναι το μεγαλύτερο πένθος στην ιστορία" της Γαλικίας, δήλωσε στον Τύπο ο πρόεδρος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο. Σε ένδειξη πένθους, τα Ανάκτορα στη Μαδρίτη ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και ο πρίγκιπας διάδοχος Φελίπε διέκοψαν τις επίσημες δραστηριότητες τους.

Στο σημείο της τραγωδίας ο Ραχόι
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι μετέβη στην πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, τη γενέτειρά του, και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας  Ο Ραχόι μίλησε με τα μέλη των σωστικών συνεργείων τα οποία συνεχίζουν την έρευνα και την απομάκρυνση των συντριμμιών των βαγονιών. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί κατόπιν τους τραυματίες στο νοσοκομείο, ενώ κύρηξε τριήμερο πένθος σε όλη την Ισπανία
Σε μήνυμά του στο twitter ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την αγάπη και την αλληλεγγύη του «προς τα θύματα του τρομερού σιδηροδρομικού δυστυχήματος».




Μηνύματα συμπαράστασης από Φ. Ολάντ και Πάπα Φραγκίσκο

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σήμερα την «πλήρη αλληλεγγύη» της χώρας του στην Ισπανία, μετά την «φοβερή σιδηροδρομική καταστροφή» στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στις ισπανικές αρχές μήνυμα υποστήριξης και συμπόνιας ενώ συμπάσχει στα δεινά των οικογενειών των θυμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων. Από την πλευρά του ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την βαθιά οδύνη του για τους νεκρούς και την συμπαράστασή του για τους τραυματίες, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τους πιστούς όλου του κόσμου να προσευχηθούν για τις ψυχές που έφυγαν αλλά και για τις δεκάδες οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Επίσης ο αθεδρικός ναός του Παρισιού στις 5 το απόγευμα θα χτυπήσει πένθιμα για τα θύματα της τραγωδίας



Μαρτυρίες επιβατών
Μάρτυρες που μίλησαν στην «El Mundo» ανέφεραν πως άκουσαν «μία μεγάλη έκρηξη» και στη συνέχεια είδαν το πρώτο βαγόνι να εκτροχιάζεται και τα υπόλοιπα να ακολουθούν σαν ντόμινο.
Άλλη μάρτυρας, σε δηλώσεις της στην «El País» είπε: «Πόσος κόσμος πέθανε εδώ! Θεέ μου!». Ο Σέρχιο Πρέγο, επιβάτης της αμαξοστοιχίας, ανέφερε σε δημοσιογράφο: «Η εικόνα είναι μία καταστροφή. Δεν έχω ιδέα (τι συνέβη) αλλά πρέπει να υπάρχει ένας σωρός από θύματα».

Συγκλονισμένοι είναι όμως και οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο «Δεν μπορώ να συγκρατήσω τα δάκρυά μου, όταν ανασύρω νεκρούς και ακούω τα κινητά τους να χτυπούν»
«Θα μου μείνει αξέχαστη η εικόνα ενός ζευγαριού με το παιδί τους. Ήταν σφιχταγκαλιασμένοι. Ήταν και οι τρεις νεκροί» λέει ένας άλλος αστυνομικός.




Το σημείο όπου έλαβε χώρα το δυστύχημα










































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης