Το Ιράν ισχυρίζεται ότι έκανε καύσιμα από ουράνιο

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι έκανε καύσιμα από ουράνιο

Η Τεχεράνη λέει ότι στόχος της είναι να δοθεί, μέσω της μετατροπής ουρανίου σε καύσιμα, χρόνος στις διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα...

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι έκανε καύσιμα από ουράνιο
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε πως μετατρέπει μέρος του εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει, σε καύσιμα για τον ερευνητικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη. Στόχος του Ιράν είναι να δοθεί, μέσω αυτής της διαδικασίας, χρόνος στις διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. 

Διπλωμάτες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαιώνουν την διαδικασία, τονίζοντας πως «το Ιράν φαίνεται ότι έχει επαναφέρει τη μετατροπή μικρής ποσότητας ουρανίου σε καύσιμα». Μάλιστα εκτιμούν πως επιβραδύνοντας την αύξηση στα αποθέματα ουρανίου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή οπλισμού, είναι ένας από τους τρόπους να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Από τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά τις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί στο Καζακστάν και παράλληλα επιβεβαίωσε την μετατροπή εμπλουτισμένου ουρανίου σε καύσιμα. 

«Η μετατροπή γίνεται και όλες οι αναφορές στέλνονται κανονικά και πλήρως στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας», υποστήριξε ο Μεχμανπαράστ. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ η πρόσβαση στη βάση του Παρσίν, κάτι που η Διεθνής Υπηρεσία είχε ανεπιτυχώς επιδιώξει στην προηγούμενη επίσκεψη.
Κλείσιμο

«Συζήτηση για επίσκεψη στο Παρσίν θα μπορούσε να είναι μέρος της συμφωνίας» είπε ο αναπληρωτής διευθυντής της ΙΑΕΑ, Χέρμαν Νάκερτς, ενώ ξεκαθάρισε πως θα εργαστούν σκληρά προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές με το Ιράν.

«Οι διαφορές παραμένουν. Θα εργαστούμε σκληρά για να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές», προσέθεσε από το αεροδρόμιο της Βιέννης, πριν την αναχώρηση της αποστολής για τις συνομιλίες με την Τεχεράνη. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης