«Los Protagonistas» στην ισπανική εξέγερση

«Los Protagonistas» στην ισπανική εξέγερση

Οι διαδηλωτές περικυκλώνουν το ισπανικό Κοινοβούλιο, το πλήθος με σύνθημα το  «Αρκετά!» διαμαρτύρεται οι αστυνομικοί κάνουν χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών τραυματίζοντας δεκάδες....

«Los Protagonistas» στην ισπανική εξέγερση
Οι διαδηλωτές περικυκλώνουν το ισπανικό Κοινοβούλιο, το πλήθος με σύνθημά του «Αρκετά!» διαμαρτύρεται για τις περικοπές σε Yγεία, Παιδεία και το πάγωμα μισθών, οι αστυνομικοί κάνουν χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών τραυματίζοντας δεκάδες: πρόκειται μόνο για μια μικρή γεύση όσων προβλέπεται να συμβούν στο άμεσο μέλλον μετά την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων της κυβέρνησης Ραχόι. Την ώρα μάλιστα που οι αναλυτές βλέπουν την Ισπανία να φλερτάρει επικίνδυνα με τον Μηχανισμό Στήριξης, καθώς η ύφεση μαστίζει τη χώρα, και σε συνδυασμό με την προαναγγελθείσα κρίση με την Καταλονία, όπου θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές με κεντρικό αίτημα την αυτονομία της περιοχής, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην ευθεία σύγκρουση με την κεντρική κυβέρνηση, οι προβλέψεις σίγουρα δεν είναι ευοίωνες. Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που θυμίζει έντονα την περυσινή λαϊκή εξέγερση, με τα νεανικά κινήματα οργανωμένα από το Διαδίκτυο να πραγματοποιούν μαζικές καταλήψεις σε κεντρικές πλατείες της Μαδρίτης, καταφέρνουν να ξεχωρίσουν οι πρωταγωνιστές των πρόσφατων διαδηλώσεων. Από τα κυβερνητικά στελέχη που δικαιολογούν τη βίαιη καταστολή των Indignados (Αγανακτισμένων) μέχρι τον ήρωα καταστηματάρχη που εμπόδισε τους αστυνομικούς να μπουν στο εστιατόριό του προστατεύοντας έτσι τους διαδηλωτές όπου είχαν βρει καταφύγιο και τον τραυματία από το κίνημα Coordinadora 25-S που επιμένει να συμμετέχει στις πορείες, οι «los protagonistas» ξανανεβαίνουν στη σκηνή…

 
Αλμπέρτο Κασίγιας Ασένχο,εστιάτορας

Ο ήρωας

Κλείσιμο
Από απλός εστιάτορας μέσα σε λίγα λεπτά έγινε ο ήρωας των διαδηλωτών, το σύμβολο των εξεγερμένων. Η φωτογραφία του Αλμπέρτο Κασίγιας Ασένχο να ανοίγει διάπλατα τα χέρια του εμποδίζοντας έναν ένστολο να εισβάλει στο κατάστημά του όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί διαδηλωτές προσπαθώντας να ξεφύγουν από τα χημικά και τις πλαστικές σφαίρες ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μετατρέποντάς τον σε «héroe». Ο ιδιοκτήτης του μικρού εστιατορίου «El Prado» μιλώντας στον ισπανικό Τύπο εξήγησε ότι είδε πολλούς τραυματίες, ανάμεσά τους γυναίκες και νεαρά παιδιά, και φοβόταν ότι θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να συμβεί μια τραγωδία. Ετσι άφησε ανοιχτές τις πόρτες του καταστήματός του σε όσους ήθελαν καταφύγιο προσφέροντάς τους τροφή και κυρίως μη επιτρέποντας στους αστυνομικούς την είσοδο. «Εδώ υπάρχει δημοκρατία, εσύ δεν μπαίνεις», ακούγεται να λέει σε έναν από αυτούς σε βίντεο που μεταδόθηκε. Παρότι ο Κασίγιας Ασένχο δήλωσε ψηφοφόρος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, τόνισε ότι «η Αστυνομία υπερέβαλε, υπήρχαν ακόμα και τραυματισμένες γυναίκες. Δεν είναι τρόπος αυτός. Οταν μια κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τα όπλα, τότε δημιουργείται πολύ κακό περιβάλλον». Την επομένη οι διαδηλωτές και ο κόσμος που έμαθε για εκείνον και απλώς ήθελε να τον συγχαρεί πήγαν στο κατάστημά του, τον αγκάλιασαν, τον φίλησαν, δίνοντάς του συγχαρητήρια και φωνάζοντάς του: «Presidente, presidente»!






Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, γενική γραμματέας Λαϊκού Κόμματος


Η ανακόλουθη

Η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος και πρόεδρος της Καστίγια-Λα Μάντσα, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, βρέθηκε στο στόχαστρο όταν δημοσίως συνέκρινε το αποτυχημένο πραξικόπημα Τεχέρο του 1981 με τη συγκέντρωση διαδηλωτών έξω από την ισπανική Βουλή. «Η τελευταία φορά που θυμάμαι να έχει περικυκλωθεί το Κοινοβούλιο ήταν τον Φεβρουάριο του 1981, όταν ο αντισυνταγματάρχης Αντόνιο Τεχέρο αποπειράθηκε να κάνει πραξικόπημα», δήλωσε η Ντε Κοσπεδάλ φέρνοντας στον νου το πραξικόπημα 17 ωρών του Τεχέρο σε μια Ισπανία που θυμίζει πολύ τη σύγχρονη, υπό το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και οικονομικής κρίσης και με την ανεργία να ξεπερνά το 20% και την ETA να δίνει το «παρών». Και τότε λοιπόν, όπως ισχυρίζεται η Ντε Κοσπεδάλ, «θέλησαν να φιμώσουν το στόμα των Ισπανών που εξέλεξαν ελεύθερα τους εκπροσώπους τους», ενώ σχετικά με τα μέτρα καταστολής αναρωτήθηκε: «Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά αν στόχος τους είναι να εισβάλουν στον οίκο της δημοκρατίας». Η 47χρονη Ντε Κοσπεδάλ, παρότι φημίζεται για τις αυστηρές περικοπές που επέβαλε στην περιφέρειά της, σε βαθμό μάλιστα που ο αμερικανικός Τύπος την αποκαλεί «σταυροφόρο της λιτότητας», είναι γνωστή για την αγάπη της στα ακριβά παπούτσια και την αδυναμία της στις αισθητικές επεμβάσεις, με προτίμηση στο μπότοξ. Ισως λοιπόν χάρη στις παρεμβάσεις στην εμφάνισή της κέρδισε μια θέση ανάμεσα στις δέκα ωραιότερες Ισπανίδες το 2008. Εναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκε τον 63χρονο επιχειρηματία Ινιάθιο Λόπεζ ντελ Χιέρο, ενώ προκάλεσε αντιδράσεις όταν μόλις το 2011 που εξελέγη πρόεδρος της περιφέρειάς της απέκτησε βίλα 600 τ.μ. αξίας 2,3 εκατ. ευρώ!

 

Κριστίνα Σιφουέντες, κυβερνητική εκπρόσωπος Μαδρίτης

Η επιθετική

Ακόμα κι αν τα πέντε τατουάζ της, ένα εκ των οποίων βρίσκεται σε ευαίσθητη περιοχή, προδίδουν ότι σε νεότερη ηλικία ήταν δραστήρια και ίσως με επαναστατική διάθεση, η κυβερνητική εκπρόσωπος της Μαδρίτης Κριστίνα Σιφουέντες επιτέθηκε φραστικά στους διαδηλωτές δικαιολογώντας τους αστυνομικούς για την απρόκλητη βία. «Οι αξιωματούχοι έπρεπε να δράσουν ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τη Βουλή και το κράτος δικαίου, καθώς οι βίαιοι διαδηλωτές ήθελαν να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο», δήλωσε περιγράφοντας με λεπτομέρειες τα «πολεμοφόδια» των Αγανακτισμένων, τους οποίους αποκάλεσε «νεοναζιστές»! Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενά της, οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση με ρόπαλα, πέτρες, μπουκάλια, βίδες, συμπληρώνοντας δε ότι στην πλατεία Νεπτούνο, όπου σημειώθηκαν τα σοβαρότερα περιστατικά με τους δεκάδες τραυματίες, συγκεντρώθηκαν 265 κιλά πέτρες, τις οποίες οι διαδηλωτές πετούσαν στις Αρχές.



Φρανθίσκο Χαβιέρ Λόπες, τραυματίας διαδηλωτής

Ο ασταμάτητος

«Μολινότι τραυματίστηκα θα συνεχίσω να διαδηλώνω», δηλώνει από το κρεβάτι του νοσοκομείου ο 49χρονος διαδηλωτής Φρανθίσκο Χαβιέρ Λόπες, που φέρει ρινικά τραύματα και πληγές στο πρόσωπο. Ο Λόπες που μαζί με τον γιο του συμμετείχαν με το κίνημα Coordinadora 25-S στην «ειρηνική διαδήλωση», όπως υποστηρίζουν και οι δύο, θυμάται πώς ακριβώς η κατάσταση έφυγε εκτός ελέγχου. «Διαδηλώναμε ειρηνικά, είχαμε πλησιάσει στη Βουλή και μιλούσαμε με έναν αστυνομικό εξηγώντας του τα αιτήματά μας. Ξαφνικά και ενώ ο γιος μου συζητούσε με δύο άνδρες των Αρχών, είδε έναν τρίτο να πλησιάζει απειλητικά και να μου χτυπάει το κεφάλι με ένα αντικείμενο», περιγράφει ο Λόπες στην «El Pais», ο οποίος αμέσως μετά έχασε τις αισθήσεις του και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Παρά την αρνητική του εμπειρία, επιμένει στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και περιμένει τη στιγμή που θα αναρρώσει για να ξανακατέβει στις πλατείες. Μέχρι τότε βέβαια ο γιος του κρατώντας τη φωτογραφία του τραυματισμένου πατέρα του τον αντικαθιστά επάξια διεκδικώντας τα δικαιώματα του ισπανικού λαού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης