Θα πάει Βερολίνο ο Ολάντ

Θα πάει Βερολίνο ο Ολάντ

Τον ορατό κίνδυνο ακυβερνησίας στην Ελλάδα υπογραμμίζει σε δημοσιεύματά του ο γαλλικός Τύπος.

Θα πάει Βερολίνο ο Ολάντ
Στον απόηχο των εκλογικών αναμετρήσεων σε Ελλάδα και Γαλλία, ο Τύπος της χώρας προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις εξελίξεις για το μέλλον του κοινού νομίσματος και τις πιθανές αλλαγές που θα επιφέρουν τα εκλογικά αποτελέσματα στην πολιτική κατεύθυνση της Ευρώπης.

Ο κ. Φρανσουά Ολάντ, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος έλαβε ήδη τα συγχαρητήρια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, καλείται να ακροβατήσει ανάμεσα στις γερμανικές επιταγές για την Ευρώπη και στις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Γι' αυτόν το λόγο o εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με την 'Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του, δηλαδή στις 16 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε απόψε μιλώντας στο κανάλι France 2 ο Πιερ Μοσκοβισί, ο εκπρόσωπός του κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο.

Η σημασία που δίνει το Βερολίνο στη νέα πολιτική κατάσταση στη Γαλλία φάνηκε και από το γεγονός πως  η πρεσβεία της Γαλλίας στο Βερολίνο διοργάνωσε μια βραδιά εκλογών με προσκεκλημένους εξέχοντα πρόσωπα της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Γερμανίας, όπως τον Norbert Lammert, πρόεδρο της Bundestag και τον Christoph Heusgen, διπλωματικό σύμβουλο της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Πριν ή μετά, στις 20 με 21 Μαΐου, ο νέος ενοικος των Ηλυσίων θα βρίσκεται  στο Σικάγο, για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οπου θα ανακοινώσει στη Συμμαχία ό,τι είχε εξαγγείλει προεκλογικά -την απόσυρση των Γάλλων στρατιωτών έως τα τέλη του 2012 από το Αφγανιστάν.
Κλείσιμο

Επιπλέον, έχει δηλώσει ότι την επομένη των εκλογών, έχοντας αναλάβει τα ηνία της χώρας, θα αποστείλει σε όλους τους "Ευρωπαίους ηγέτες ένα μνημόνιο εξόδου απο τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Πιο συγκεκριμένα , ένα μνημονιο για την επαναδιαπραγματευση του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, το οποίιο θα περιλαμβάνει 4 σημεία:
την δημιουργία ευρωομολόγων για την χρηματοδότηση βιομηχανικών σχεδίων υποδομης, την χορήγηση μεγαλύτερων δυνατοτήτων χρηματοδότησης στην Ευρωπαική Τράπεζα Επενδυσεων, την δημιουργία ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την αξιοποίηση των κονδυλίων των διαρθρωτικων ταμείων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα και στην πρώτη προσπάθεια να ιχνογραφήσει ο γαλλικός Τύπος τους ψηφοφόρους του Φρανσουά Ολάντ δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos δείχνει πως το νέο πρόεδρο της Γαλλίας τον ψήφισαν κυρίως νέοι, μορφωμένοι και άνθρωποι με χαμηλά ως μέσα εισοδήματα, ενώ μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του κυρίου Ολάντ απάντησαν πως τον επέλεξαν για να εμποδίσουν την επανεκλογή Σαρκοζί.

Σημαντικές αναφορές γίνονται και για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών με τους περισσότερους αναλυτές να κάνουν λόγο για ορατό κίνδυνο ακυβερνησίας και πιθανότητα διενέργειας νέων εκλογών, κάτι που όπως αναφέρει μερίδα του γαλλικού Τύπου ενδέχεται να οδηγήσει σε έναν εκλογικό -φαύλο- κύκλο, ενώ και η παρουσία της «χρυσής Αυγής» στο ελληνικό Κοινοβούλιο περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης