Φρανσουά Ολάντ: Ο «κύριος συνηθισμένος» στο τιμόνι της Γαλλίας

Φρανσουά Ολάντ: Ο «κύριος συνηθισμένος» στο τιμόνι της Γαλλίας

Θέλει να καταργήσει πολλές φοροαπαλλαγές, τα βάζει ανοιχτά με τη Μέρκελ και δεσμεύτηκε για 60 αλλαγές- «Αξιόπιστο εταίρο» τον χαρακτηρίζει τώρα το Βερολίνο

Φρανσουά Ολάντ: Ο «κύριος συνηθισμένος» στο τιμόνι της Γαλλίας
Πολιτικά άχρωμος, άγευστος και άνευρος – χαρακτηρισμοί που του αποδίδουν όχι μόνο οι επικριτές του αλλά και μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ωστόσο, ο Φρανσουά Ολάντ έλαβε την εντολή από το γαλλικό λαό να κυβερνήσει τη χώρα. Ο «κύριος συνηθισμένος» επικράτησε στον δεύτερο γύρο των εκλογών του φανταχτερού, υπερκινητικού και υψηλών τόνων προέδρου, Νικολά Σαρκοζί. Η… αποκαθήλωση του πρώην ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, εξαιτίας του ροζ σκανδάλου με την καμαριέρα, έδωσε φτερά στον 57χρονο Ολάντ για το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Φρανσουά Ολάντ «ανδρώθηκε» στην σχολή Μιτεράν την δεκαετία του ‘ 80.

Είναι ένας σοσιαλιστής που επιδιώκει τη συναίνεση και συσπειρώνει το τμήμα της γαλλικής αριστεράς που εκφράζει τη σοσιαλδημοκρατία. Θεωρεί ότι πρέπει να διορθώσει τα λάθη του καπιταλισμού. Το κυριότερο που του προσάπτουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι είναι ότι δεν κατείχε ποτέ κυβερνητικό πόστο. Είναι λίγο βαρετός, ο κατ’ εξοχήν άνθρωπος που μπαίνει σε δεύτερο πλάνο – σε αντίθεση με τον κύριο «Μπλινγκ Μπλινγκ», προσωνύμιο που έδωσαν σατιρικά ΜΜΕ στον Γάλλο πρόεδρο για τα απαστράπτοντα γυαλιά ηλίου- καθρέπτες που αρέσκεται να φοράει δημοσίως.

Υπήρξε έντεκα χρόνια γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όμως από αυτή τη θέση χρεώθηκε τις εκλογικές ήττες του 2002 και του 2007. Είναι βουλευτής επί δεκαετίες, πρώην σύντροφος της Σεγκολέν Ρουαγιάλ επί 29 χρόνια, με την οποία έχει αποκτήσει 4 παιδιά. Εκφραστής της «μαλθακής» αριστεράς, όπως υποστηρίζουν οι «κακές γλώσσες» από το κόμμα του, οι οποίοι προς το παρόν βάζουν τα μαχαίρια στην άκρη για να κατακτήσουν την προεδρία την οποία έχουν να δουν από το 1988.

Κατά της διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Ολάντ κυκλοφορούσε με σκούτερ εξάπτοντας - επιτέλους- το ενδιαφέρον των φωτογράφων. Στο οικονομικό μανιφέστο που παρουσίασε με τις «60 δεσμεύσεις για τη Γαλλία», υποσχέθηκε μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% που θέτει η Ευρώπη μέχρι το 2013 και την δημιουργία χιλιάδες θέσεων εργασίας.
Κλείσιμο

Βαδίζοντας στα χνάρια του Ομπάμα, όπως επισημαίνει, θέλει να καταργήσει πολλές φοροαπαλλαγές που ευνοούν τα πλουσιότερα κοινωνικά στρώματα.
Εχει δηλώσει ότι θα ανατρέψει το δημοσιονομικό σύμφωνο, που αποτελεί το κομβικό σημείο της ευρωπαϊκής πολιτικής της Μέρκελ. Πρόσφατα εξαπέλυσε πυρά κατά της «σιδηράς κυρίας» της Γερμανίας αφήνοντας υπαινιγμούς ότι οι χειρισμοί της Γερμανίας θέτουν ζήτημα δημοκρατίας στην Ευρώπη.
 
Ο Ολάντ γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1954 στη Ρουέν. Γιος γιατρού, σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή του Παρισιού « ENA» ( όπου στα τέλη της δεκαετίας του ‘ 70 γνωρίστηκε με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ), στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών και στην Εθνική Σχολή Διοίκησης.

Εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το 1979 και έπαιξε σημαντικό ρόλο ως οικονομικός σύμβουλος στην εκστρατεία του Μιτεράν. Διαδέχθηκε τον Λιονέλ Ζοσπέν ως ηγέτης των Σοσιαλιστών το 1997, μία θέση που κράτησε για μία δεκαετία.
Το 2007 χωρίζει από την μητέρα των τεσσάρων παιδιών του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ και επιβεβαιώνεται ότι διατηρεί επί χρόνια δεσμό με την δημοσιογράφο Βαλερί Τριρβάιλερ.

Το 2008 παραδίδει τα… κλειδιά του κόμματος στην Μαρτίν Ομπρί, κόρη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ. Ο Σαρκοζί τον παρομοιάζει με έναν κύβο ζάχαρης: μοιάζει γερός και στέρεος, μόλις όμως πέσει πάνω του λίγο νερό διαλύεται. Ο υπουργός, αρμόδιος για τις Ευρωπαικές Υποθέσεις της Γαλλίας, Ζαν Λεονετί, τον έχει παρομοιάσει με τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Υπάρχει ένας ευρωπαίος ηγέτης, ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση μία ευρωπαϊκή συνθήκη και αυτός ήταν ο Γ. Παπανδρέου. Ο Φραννσουά Ολάντ είναι ο Γάλλος Παπανδρέου», δήλωσε ο Λεονετί.

Τον συνοδεύουν σε κάθε βήμα του 14 σωματοφύλακες από δύο που διέθετε έως σήμερα. Την απόφαση έλαβε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας μετά την επίθεση με αλεύρι που δέχθηκε κατά την διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του.

Βαλερί Τριρβάιλερ: Η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας

Η ερωμένη έγινε και επισήμως η σύντροφος του εκλεκτού των Σοσιαλιστών μετά τον χωρισμό του με την Ρουαγιάλ το 2007. Η 46χρονη δημοσιογράφος, με τις σπουδές πολιτικών επιστημών πρόσφατα ανακοίνωσε ότι τερματίζει την πολιτική της εκπομπή στο κανάλι «Direct 8» λόγω ασυμβίβαστου.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 80. Εκείνη, δημοσιογράφος στο περιοδικό «Paris Match», είχε αναλάβει το ρεπορτάζ για το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εκείνος, βουλευτής που βρισκόταν στην αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Χρειάστηκαν πάνω από 15 χρόνια για να εξελιχθεί η σχέση τους από επαγγελματική σε ερωτική. Η «γυναίκα της ζωής του», όπως την χαρακτηρίζει ο Ολάντ είναι επίσης χωρισμένη και μητέρα τριών παιδιών.

Το ζεύγος βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και άλλη μία φορά. Όταν το εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό «L’ Express» έγραψε πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας διεξήγαγαν έρευνα για την ζωή της Γαλλίδας δημοσιογράφου. Αν κρίνουμε από το ρόλο της στην προεκλογική εκστρατεία του συντρόφου της, ένα είναι σίγουρο. Η Βαλερί δεν θα μείνει στο παρασκήνιο. Θα έχει ενεργό ρόλο ως Πρώτη Κυρία και όπως η ίδια έχει τονίσει, θα συνεχίσει να εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Τι λέει η Γερμανία για την εκλογή Ολάντ

Αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της καγκελαρίου Μέρκελ για τις προσπάθειες του προέδρου Νικολά Σαρκοζί προς την κατεύθυνση της λιτότητας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βερολίνου, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι η καγκελάριος αντιμετωπίζει τον Ολάντ ως "αξιόπιστο εταίρο" και ως εκ τούτου προσβλέπει στη συνέχιστη των στενών γαλλογερμανικών σχέσεων.

Ο Ζάιμπερτ δήλωσε επίσης ότι, το κλειδί για την ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και απέρριψε το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης