Συρία: Η βία μειώθηκε αλλά η εκεχειρία παραμένει "εύθραυστη"

Συρία: Η βία μειώθηκε αλλά η εκεχειρία παραμένει "εύθραυστη"

Το επίπεδο της βίας στη Συρία έχει μειωθεί μετά την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την 12η Απριλίου παρά ορισμένες εξάρσεις των συγκρούσεων, σημείωσε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου ...

Συρία: Η βία μειώθηκε αλλά η εκεχειρία παραμένει "εύθραυστη"
Το επίπεδο της βίας στη Συρία έχει μειωθεί μετά την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την 12η Απριλίου παρά ορισμένες εξάρσεις των συγκρούσεων, είπε χθες, Τρίτη, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Ανάν σημείωσε ότι η αποκατάσταση της ηρεμίας σε ορισμένες πόλεις της Συρίας, όπως η Χάμα, υποβοηθήθηκε από την παρουσία στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΗΕ. Όμως η βία επανέκαμψε μόλις οι παρατηρητές έφυγαν, επισήμανε, επικαλούμενος δημοσιεύματα.
Κλείσιμο

"Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και κατακριτέο", είπε οΑνάν στην διάρκεια της μακροσκελούς ενημέρωσής του προς το 15μελές ΣΑ με τηλεδιάσκεψη από τη Γενεύη.

Στη Συρία βρίσκονται αυτή τη στιγμή λιγότερο από 10 παρατηρητές του Οργανισμού. Ο Ανάν πληροφόρησε το Συμβούλιο ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας τον πληροφόρησε το Σάββατο πως τα στρατεύματα που είχαν παραταχθεί καθώς και τα βαρέα όπλα αποσύρθηκαν από πληθυσμιακά κέντρα, ότι η αποχώρηση έχει "πλέον ολοκληρωθεί και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις διεκόπησαν".

Ο ΥΠΕΞ της Συρίας του είπε ακόμη ότι την ασφάλεια, την τήρηση του νόμου και της τάξης ανέλαβε η αστυνομία, "η οποία θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση", πρόσθεσε ο Ανάν.

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος είπε ότι από όσα του είπε ο Σύρος υπουργός αντιλαμβάνεται πως τα στρατεύματα επέστρεψαν στα στρατόπεδά τους, κάτι που συμπεριλαμβανόταν στο ειρηνευτικό σχέδιο που υπέβαλε στην Δαμασκό.

Ο Ανάν δήλωσε ακόμα ότι οι πληροφορίες από την Δαμασκό είναι "ενθαρρυντικές και θα πρέπει να κάνουν την διαφορά εάν [το σχέδιο] εφαρμοστεί επακριβώς. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι μόνες υποσχέσεις που μετράνε είναι οι υποσχέσεις που τηρούνται".

Η Δαμασκός επέτρεψε σε 68 δημοσιογράφους από ξένα ΜΜΕ να εισέλθουν στη Συρία και απελευθέρωσε 97 κρατούμενος, πρόσθεσε πως ενημερώθηκε ο Ανάν.

Ο ΟΗΕ εκτιμά πως πάνω από 10.000 κρατούμενοι έχουν συλληφθεί στην διάρκεια της σύγκρουσης, που κρατάει 13 μήνες.

Ο Ανάν προειδοποίησε πως η εκεχειρία παραμένει "πολύ εύθραυστη" και οι συνθήκες στη χώρα είναι "σκληρές" έπειτα από τις πολύμηνες συγκρούσεις.

"Η συνεχής πίεση και η εμπλοκή μιας ενωμένης διεθνούς κοινότητας είναι ουσιώδης" προϋπόθεση, συνέχισε ο Ανάν, καλώντας να υποστηριχθεί το σχέδιο έξι σημείων που έχει καταρτίσει, περιλαμβανομένης της πρότασης να αρχίσει διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ και της αντιπολίτευσης και μια πολιτική διαδικασία.

Το Σάββατο, το ΣΑ του ΟΗΕ ενέκρινε την ανάπτυξη άλλων 300 στρατιωτικών παρατηρητών στη Συρία καθώς στελέχη του οργανισμού ανέφεραν ότι "δεν υπάρχει πρόοδος" στην εκεχειρία, με σποραδικές μάχες να σημειώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Μια ισχυρή έκρηξη αναφέρθηκε από μια αυστηρά φυλασσόμενη περιοχή της Δαμασκού χθες, ενώ τρεις αξιωματικοί του στρατού σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα καθώς η βία επέμεινε παρά την παρουσία της αποστολής του ΟΗΕ.
Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη στη συνοικία αλ Μάρζα, όπου βρίσκονται κτίρια των υπηρεσιών πληροφοριών κι ένα πολιτιστικό κέντρο του Ιράν, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής. Σύμφωνα με έναν εξ αυτών, ένα φορτηγό του στρατού ανατινάχθηκε.

Η κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε "ένοπλους τρομοκράτες", έναν όρο που χρησιμοποιεί συλλήβδην για όσους αντιτίθενται στην κυβέρνηση του προέδρου 'Ασαντ.

Ορισμένοι ακτιβιστές υποστήριξαν ότι την επίθεση έκαναν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών για να "δυσφημίσουν" τους αντάρτες και την αντιπολίτευση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε ότι τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε άλλη περιοχή της Δαμασκού, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Εντωμεταξύ χθες ο πρόεδρος της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι είπε στην εφημερίδα αλ Χάγιατ ότι ο πρόεδρος 'Ασαντ είναι "τελειωμένος" και θα εγκαταλείψει την εξουσία "νεκρός ή ζωντανός".

Πρόσθεσε ότι η λύση στη σύγκρουση στη Συρία θα πρέπει να έχει υπόδειγμα την Υεμένη, όπου ο πρώην πρόεδρος 'Αλι Αμπντάλα Σάλεχ μεταβίβασε την εξουσία στον αντιπρόεδρό του με αντάλλαγμα να του παραχωρηθεί αμνηστία βάσει μιας συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν οι μοναρχίες του Κόλπου κι ο ΟΗΕ.

Ο Μαρζούκι είπε ότι θα μπορούσε να χορηγήσει άσυλο στον 'Ασαντ στην Τυνησία, εκτιμώντας ότι εάν δεν βρεθεί μια στρατηγική εξόδου για τον πρόεδρο αυτό μπορεί να κλιμακώσει την σύγκρουση, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 9.000 ανθρώπων.

Η οργάνωση Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε όλη τη Συρία, κυρίως στην κεντρική επαρχία Χομς, η οποία έχει καταστεί εστία της εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης του 'Ασαντ.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δημοσίευσαν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες που υποστήριξαν ότι απεικονίζουν την περιοχή Ντούμα, έξω από την Δαμασκό, να δέχεται επίθεση από άρματα μάχης αμέσως μετά την αποχώρηση της ομάδας του ΟΗΕ από εκεί.

"Το συριακό καθεστώς πλήττει με οβίδες κάθε περιοχή που επισκέπτεται ο ΟΗΕ για να κατατρομοκρατήσει τους αμάχους", υποστήριξε ο ακτιβιστής Χάιταμ αλ Αμπντάλα.

Οι ειδήσεις από τη Συρία είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε χθες ότι το Κρεμλίνο θέλει να ενισχυθούν οι παρατηρητές του ΟΗΕ.

"Ελπίζω ότι όλοι όσοι προσπαθούν να προκαλέσουν την αποτυχία της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία δεν θα δουν τα σχέδιά τους να καρποφορούν", δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Στη Γενεύη, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις παραδόσεις τροφίμων στη Συρία ώστε αυτά να φθάσουν σε 500.000 πολίτες της χώρας τις επόμενες εβδομάδες από περίπου 100.000 σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης