Αφγανιστάν: Περισσότεροι από 3.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους το 2011

Αφγανιστάν: Περισσότεροι από 3.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους το 2011

Περισσότεροι από 3.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το 2011, με τον αριθμό τους να αυξάνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη...

Αφγανιστάν: Περισσότεροι από 3.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους το 2011
Περισσότεροι από 3.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το 2011, με τον αριθμό τους να αυξάνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, γεγονός που είναι πιθανό να προκαλέσει και πάλι εντάσεις ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους δυτικούς υποστηρικτές της.

Οι θάνατοι αμάχων είναι ένα από τα σημεία τριβής ανάμεσα στον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και την πολυεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ στη χώρα (ISAF) , ενώ παράλληλα θέτουν υπό αμφισβήτηση τις συμμαχικές επιχειρήσεις και παρουσία στο Αφγανιστάν.

Βόμβες που τοποθετούνται στους δρόμους και οι αυξανόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχους αμάχους έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσότερων ανθρώπων από κάθε άλλες επιθέσεις, σύμφωνα με την Αποστολή Αρωγής στο Αφγανιστάν (UNAMA).

Κλείσιμο
"Οι τακτικές που επιλέγουν αντικυβερνητικά στοιχεία (ταλιμπάν και μέλη του δικτύου Χακάνι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ) προκάλεσαν περισσότερους θανάτους και τραυματισμούς αφγανών πολιτών το 2011", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η UNAMA.

"Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους παιδιών, γυναικών και αντρών το 2011", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι δυνάμεις που μάχονται κατά της κυβέρνησης Καρζάι και την ISAF προκάλεσαν το θάνατο 2.332 πολιτών το 2011, ποσοστό 14% υψηλότερο από το 2010, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας που μάχονται τους αντάρτες ευθύνονται για το θάνατο 410 πολιτών (-4% σε σχέση με την περασμένη χρονιά).

Ο συνολικός αριθμός αμάχων που σκοτώθηκαν το 2011 είναι 3.011. Οι 967 θάνατοι προκλήθηκαν από βόμβες και νάρκες, διευκρινίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Αν και ο αριθμός των επιθέσεων αυτοκτονίας δεν αυξήθηκε την περασμένη χρονιά σε σχέση με το 2010, ο τρόπος που πραγματοποιούνται αυτές οι επιθέσεις άλλαξε, έγινε πιο περίπλοκος: περισσότεροι από ένας καμικάζι, με στόχο να σκοτώσουν και να τραυματίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, επισημαίνει η UNAMA.

Οι στοχευμένες επιθέσεις αντικυβερνητικών στοιχείων εναντίον πολιτών αυξήθηκαν το 2011 φτάνοντας τις 495 σε όλη τη χώρα.

Οι αεροπορικές επιθέσεις από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ προκάλεσαν το θάνατο 187 αμάχων, ενώ 63 σκοτώθηκαν στη διάρκεια νυχτερινών επιδρομών των συμμαχικών στρατευμάτων.

Συνολικά από το 2007, περίπου 12.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, καταλήγει η UNAMA.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης