Αυτόματα μέτρα σε όποιον πέφτει έξω από τους στόχους!

Αυτόματα μέτρα σε όποιον πέφτει έξω από τους στόχους!

Μόνο με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς όσοι είναι στο ευρώ - "Όποιος διαφωνεί, θέτει το μέλλον της Ευρωζώνης σε κίνδυνο!" λένε Βερολίνο και Παρίσι

Αυτόματα μέτρα σε όποιον πέφτει έξω από τους στόχους!
Τα σχέδιά τους για την ευρωζώνη παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δείχνοντας ότι πλέον δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ τους και το Παρίσι έχει προσδεθεί πλήρως στο «άρμα» του Βερολίνου

«Η γαλλογερμανική συμφωνία είναι έτοιμη και θα σταλεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, την Τετάρτη» δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η συμφωνία απαιτεί αλλαγή στην ευρωπαϊκή Συνθήκη, που ιδανικά θα εγκριθεί και από τα 27 κράτη - μέλη. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η νέα Συνθήκη μπορεί να αφορά μόνο τους «17» της ευρωζώνης, αλλά να είναι ανοιχτή και στα υπόλοιπα μέλη, εφόσον το θελήσουν.

Όπως είπε, τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο επιθυμούν την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε όποια μέλη δεν τηρούν τον κανόνα του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ συμφωνούν και στην ανάγκη επιβολής κανόνα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ανά την ευρωζώνη.

Τόνισε ακόμη ότι και οι δύο είναι υπέρ της ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) το 2012.

Ο Σαρκοζί δήλωσε επίσης ότι οι αλλαγές απαιτούνται, ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της τρέχουσας κρίσης.

«Η Ελλάδα παραμένει μια "ειδική περίπτωση"» σημείωσε από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ, σημείο στο οποίο επίσης συμφώνησαν με τον κ. Σαρκοζί.

Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε εξάλλου ότι «απαιτούνται δομικές αλλαγές στην Ευρώπη» και πως «δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι για δημοσιονομική πειθαρχία, χωρίς αλλαγή της Συνθήκης».

«Οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας θα προβλέπουν σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες, οι ηγέτες πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών στην ευρωζώνη» εξήγησε επίσης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας διευκρίνισε ακόμη ότι «θα υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση του κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και τόνισε ότι, εν υπάρξει δαιφωνία στις γαλλογερμανικές προτάσεις, τότε «θέτουμε το μέλλον της ΕΕ σε κίνδυνο».

Επέμεινε δε, ότι «τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λύση για την κρίση». «Θέλουμε η συμφωνία να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης