Ο συχωριανός της πρώην του Σαρκοζί και ο θείος της κούκλας που πήρε την Eurovision

Ο συχωριανός της πρώην του Σαρκοζί και ο θείος της κούκλας που πήρε την Eurovision

Σε κρίσιμο ρόλο κοντά στον Γάλλο πρόεδρο ο Ξαβιέ Μουσκά, επιστήθιος φίλος της Σεσιλιά Σιγκανέρ Αλμπενίζ, και στην καγκελάριο Μέρκελ ο Νίκολαους Μάγερ Λάντρουτ, θείος της εκρηκτικής

Ο συχωριανός της πρώην του Σαρκοζί και ο θείος της κούκλας που πήρε την Eurovision
Από την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, τη συνάντηση του eurogroup και το «ελληνικό φιάσκο» στη σύνοδο των G20 στις Κάννες, δύο έμπειροι και σκληροί διπλωμάτες, αλλά και spin doctors, άνθρωποι «ειδικών αποστολών» δηλαδή, βρίσκονται πάντοτε στο παρασκήνιο ασκώντας την επιρροή τους και προλειαίνοντας το έδαφος πριν από κάθε ανακοίνωση του γάλλο- γερμανικού άξονα. Ο λόγος για τον Ξαβιέ Μουσκά, τον γενικό γραμματέα του Elysee, του γαλλικού προεδρικού μεγάρου, και τον Νικολάους Μάγερ-Λάντρουτ, του πιο έμπιστου συμβούλου για ευρωπαϊκά θέματα της Άνγκελα Μέρκελ.

Γεννημένοι την ίδια χρονιά, διορισμένοι στις θέσεις τους την ίδια χρονική στιγμή, πατεράδες τεσσάρων παιδιών ο κάθε ένας και άριστοι γνώστες των ευρωπαϊκών μηχανισμών ο monsieur Μουσκά, ο συγχωριανός και φίλος της πρώτης γυναίκας του Νικολά Σαρκοζί και ο herr Μάγερ-Λάντρουτ ο θείος της νικήτριας στο διαγωνισμό τηςeurovision του 2010 Λένα Μάγερ-Λάντρουτ, υπήρξαν τους τελευταίους μήνες εκ των βασικών συντελεστών κάθε ευρωπαϊκού επεισοδίου που αφορούσε στην Ελλάδα.

Κλείσιμο
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 23ης Οκτωβρίου, μετά την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη συνάντηση των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης, ο Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται στο δωμάτιο του ξενοδοχείου Amigo στην Grand-Place των Βρυξελλών καταβεβλημένος από τις πολύωρες διαβουλεύσεις. Στο μπαρ του ίδιου ξενοδοχείου η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πίνει μερικά ποτήρια κρασί με τους στενότερους συνεργάτες της, ανάμεσά τους και ο Νίκολαους Μάγερ – Λάντρουτ. Ο μοναδικός Γάλλος που απομακρύνεται από την αποστολή της χώρας του και πλησιάζει τη συντροφιά είναι ο Χαβιέ Μουσκά. Ο άνθρωπος του Γάλλου προέδρου που «καθησυχάζει» τη Γερμανίδα Καγκελάριο.


Νικολάους Μάγερ-Λάντρουτ


Ανιψιός του Αντρέας Μάγερ Λάντρκρουτ, πρεσβευτή της Δυτικής Γερμανίας στη Μόσχα από το 1980 ως το 1987 και θείος της Λένα Μάγερ – Λάντρκρουτ της γλυκύτατης νικήτριας του διαγωνισμού της  eurovision του 2010, ο Νικολάους Μάγερ-Λάντρουτ είναι από το τον Φεβρουάριο του 2011 επικεφαλής του «Τμήματος 5» της Καγκελαρίας για ευρωπαϊκές υποθέσεις και ο πιο έμπιστος σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ. Γεννημένος το 1960, ο herr Μάγερ-Λάντρουτ δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τα οικονομικά. Διδάκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, πέρασε από τα πλέον σημαντικά πόστα της γερμανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής καταφέρνοντας να μένει πάντοτε στο παρασκήνιο. Από το 1990 ως το 1993 υπήρξε υπεύθυνος στη Βόννη για τη συμφωνία αφοπλισμού ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας και εν συνεχεία πέρασε από τις σημαντικότερες θέσεις στις Βρυξέλλες αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων, αναγκάζοντας τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εστέν να τον χαρακτηρίσει «υπόδειγμα διπλωμάτη» και τον Νικολά Σαρκοζί να δηλώνει «γοητευμένος» από τον κ. Μάγερ-Λάντρουτ. Ο ίδιος άλλωστε δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τη Γαλλία ως τη «δεύτερη πατρίδα» του και δεν έχει άδικο καθώς είναι παντρεμένος με Γαλλίδα και πατέρας τεσσάρων παιδιών που μιλούν άπταιστα και τις δύο γλώσσες.

«Είμαι ένας δημόσιος υπάλληλος ,δεν είμαι πολιτικός» συνηθίζει να λέει ο ίδιος δικαιολογώντας το λόγο που επιλέγει να παραμένει πάντοτε στη σκιά των σημαντικότερων ευρωπαϊκών συναντήσεων, τις οποίες έχει συνδιοργανώσει ο ίδιος.

Ξαβιέ Μουσκά

Το δεύτερο πρόσωπο του ευρωπαϊκού παρασκηνίου ακούσει στο όνομα Ξαβιέ Μουσκά. Ο γενικός γραμματέας του Elysee και έμπιστος του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, είναι ο μοναδικός Γάλλος που καταφέρνει να καθησυχάσει την Άνγκελα Μέρκελ. Γεννημένος το 1960 στο χωρίο Βίκο της Κορσικής, με τους μόλις 920 κατοίκους και στενός φίλος της συντοπίτισσάς του και πρώτης συζύγου του Νικολά Σαρκοζί, ο κ. Μουσκά οικονομολόγος και συγγραφέας αποτελεί από την 27η Φεβρουαρίου 2011 τη «γραμμή Μαζινό» απέναντι στις ηγεμονικές τάσεις της Γερμανίας. Γιος ταχυδρομικού υπαλλήλου, ο monsieur Μουσκά παρ’όλο που δεν έχει το «κατάλληλο βιογραφικό», καθώς ο παππούς του εκτελέστηκε από τους Ναζί,  εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Γερμανίδα Καγκελάριο.

«Πνευματικό παιδί» του τέως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο «Κορσικανός Τρισέ» όπως τον αποκαλούν, είναι ένθερμος υποστηρικτής της εφαρμογής μέτρων λιτότητας όχι μόνο στις υπερδανεισμένες χώρες, αλλά και στην ίδια του την πατρίδα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στο Γαλλικό προεδρικό μέγαρο ενέκρινε ένα δείπνο των μελών του υπουργικού συμβουλίου στο φημισμένο  ξενοδοχείο «Οπερά Μαρινί» στο Παρίσι, υπό την προϋπόθεση κάθε υπουργός να πλήρωνε το φαγητό του για να μην επιβαρυνθεί ο Γάλλος φορολογούμενος.

Παντρεμένος με μια δασκάλα και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο κ. Μουσκά δεν έχει δώσει ποτέ του συνέντευξη και παρ’όλο που έχει τεράστια επιρροή στην ευρωπαϊκή  σκακιέρα είναι ελάχιστα γνωστός στη Γαλλία. Άνθρωπος που θυμώνει εύκολα και με εκρήξεις που χαρακτηρίζονται απρόβλεπτες ο Ξαβιε Μουσκά είναι ένας άνθρωπος που όπως δήλωσε στενός του συνεργάτης «αντιπαθεί  αυτούς που δεν είναι ξεκάθαροι. Σιχαίνεται τα παιχνίδια και τις μηχανορραφίες». Ο Ξαβιέ Μουσκά ο άνθρωπος που πίεσε όσο ελάχιστοι τη γερμανική πλευρά να αποδιωχθεί τα πακέτα στήριξης της Ελλάδας, δικαιολογώντας απόλυτα την εμπιστοσύνη που έχει στο πρόσωπό του η Γερμανίδα Καγκελάριος, άκουσε τον Νκολά Σαρκοζί να δηλώνει δημοσίως κατά την τελετή παραλαβής  του παράσημου της Λεγεώνας της τιμής πως «όταν με βλέπει η Μέρκελ ανησυχεί, όταν βλέπει εσένα ησυχάζει»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης