Boeing: Τι συμβαίνει με τον κολοσσό αεροσκαφών – Κίνδυνος για τους επιβάτες οι ελαττωματικές πόρτες και τα καθίσματα

Boeing: Τι συμβαίνει με τον κολοσσό αεροσκαφών – Κίνδυνος για τους επιβάτες οι ελαττωματικές πόρτες και τα καθίσματα

Απανωτά περιστατικά βλαβών και έκτακτων προσγειώσεων μέσα σε λίγα 24ωρα που είχαν ως αποτέλεσμα έως και τραυματισμούς - Από τα τεχνικά προβλήματα στην καχυποψία μετά τον θάνατο δύο πρώην υπαλλήλων και πληροφοριοδοτών

senegal-boeing-xr
Ανεπανόρθωτα έχει πληγεί το κύρος και η αξιοπιστία της εταιρείας Boeing, καθώς κοντεύει να γίνει συχνό φαινόμενο η αναγκαστική προσγείωση αεροσκαφών της εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή των επιβαινόντων.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FΑΑ) ξεκίνησε νέα έρευνα για την Boeing αφού η εταιρεία ενημέρωσε οικειοθελώς την υπηρεσία ότι ενδέχεται να μην έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες επιθεωρήσεις σε ορισμένες τεχνικές διαδικασίες σε συγκεκριμένο αεροπλάνο τύπου 787 Dreamliner, όπως αποκάλυψε εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας.

Η υπηρεσία (FAA) επιβεβαίωσε στο αμερικανικό δίκτυο FOX σε επίσημη δήλωσή της ότι διερευνά εάν η Boeing ολοκλήρωσε τις επιθεωρήσεις και εάν οι υπάλληλοι της εταιρείας παραποίησαν αρχεία αεροσκαφών. Πρόκειται για άλλη μία δυσοίωνη εξέλιξη για τον αμερικανικό κολοσσό αεροσκαφών ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Υπό έρευνα τρία στα τέσσερα μοντέλα εμπορικών αεροσκαφών της Boeing

Σημειώνεται ότι η Boeing περνά μία δύσκολη περίοδο καθώς τρία στα τέσσερα μοντέλα εμπορικών αεροσκαφών που κατασκευάζονται σήμερα από την εταιρεία αποτελούν και επισήμως αντικείμενο έρευνας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), ανάμεσά τους και το 787 «Dreamliner».

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του αμερικανικού αεροναυπηγικού κολοσσού, καλεί την Boeing να «συνέλθει» και να αναλάβει άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης ασφαλείας, που βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη.

Τα προβλήματα έχουν κάμψει την εμπιστοσύνη των επιβατών, ενώ έχουν προκαλέσει και σοβαρές καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

«Δεν είμαστε ευτυχείς με το τι συμβαίνει, θέλαμε πάντα να δούμε αυτό το αεροσκάφος να μπαίνει στον στόλο μας, όπως μας είχαν υποσχεθεί. Αλλά υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση», δήλωσε στο CNBC ο σεΐχης Αχμέντ μπιν Σαίντ Μακτούμ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας Emirates. Έχοντας παραγγείλει 245 επιβατικά αεροσκάφη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ο πιο σημαντικός ίσως πελάτης της Boeing.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 ωστόσο οι παραδόσεις της αμερικανικής εταιρείας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2021, καθώς είχε να διαχειριστεί σειρά επεισοδίων, με πιο σοβαρή την αποκόλληση τμήματος της ατράκτου από ένα 737 Max 9 εν ώρα πτήσης, τον περασμένο Ιανουάριο.

Πότε ξεκίνησε η κρίση εμπιστοσύνης των επιβατών

Στις 5 Ιανουαρίου, ένα Boeing 737 MAX-9 της Alaska Airlines που εκτελούσε πτήση από το Πόρτλαντ προς το Οντάριο της Καλιφόρνια αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Όρεγκον, αφού ένα πώμα της πόρτας έσκασε κατά τη διάρκεια της πτήσης, προκαλώντας ταχεία αποσυμπίεση. Ευτυχώς κανείς δεν καθόταν δίπλα στην ελαττωματική πόρτα και οι πιλότοι κατάφεραν να προσγειώσουν το αεροπλάνο χωρίς να πάθουν τίποτα οι επιβάτες.

Όμως το περιστατικό άνοιξε το κουτί της Πανδώρας με ερωτήματα και δυσπιστία σχετικά με την ασφάλεια των αεροσκαφών Boeing.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ καθήλωσε προσωρινά τα περισσότερα αεροσκάφη 737 MAX-9 της Boeing μετά το περιστατικό της Alaska Airlines.

Η Ευρώπη γλίτωσε από την εντολή απαγόρευσης πτήσεων, καθώς ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της ΕΕ (EASA) δήλωσε ότι «καμία αεροπορική εταιρεία σε κράτος μέλος του EASA δεν διαθέτει επί του παρόντος αεροσκάφος με τη σχετική διαμόρφωση.

Στις 4 Μαρτίου, μια πτήση Boeing 737-900 της United Airlines από το Τέξας στη Φλόριντα αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση αφού φλόγες άρχισαν να βγαίνουν από έναν από τους κινητήρες του αεροπλάνου.

Στις 7 Μαρτίου, ένα Boeing 777 της American Airlines με προορισμό την Ιαπωνία πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην Καλιφόρνια αφού το πλήρωμα ανέφερε ένα σκασμένο λάστιχο.



Και στις 11 Μαρτίου, τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά την απότομη πτώση ενός Boeing 787 της LATAM Airlines στα μέσα της διαδρομής μεταξύ Σίδνεϊ και Όκλαντ, μια πτώση που πιθανώς προκλήθηκε από ένα ατύχημα με το κάθισμα που έσπρωξε έναν πιλότο στα χειριστήρια, ανέφερε η εφημερίδα Wall Street Journal. Μετά από αυτό το τελευταίο περιστατικό, η Boeing έδωσε εντολή στις αεροπορικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται αεροπλάνα 787 να ελέγξουν τα καθίσματα στο πιλοτήριο.

Προβλήματα σε δύο Boeing μέσα σε δύο ημέρες

Σήμερα, στη Σενεγάλη, άλλο ένα Boeing 737 παρουσίασε πρόβλημα στην απογείωση, βγήκε εκτός διαδρόμου και σταμάτησε σε θάμνους με αποτέλεσμα 11 επιβάτες να τραυματιστούν, τέσσερις εκ των οποίων σοβαρά. Στο αεροσκάφος της εταιρείας Transair, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, επέβαιναν συνολικά 78 άνθρωποι. Στα βίντεο και τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα social media φαίνονται οι ζημιές που υπέστη το αεροσκάφος στον αριστερό κινητήρα.



Χθες, αεροσκάφος Boeing 767 μεταφοράς εμπορευμάτων της FedEx Airlines πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης χωρίς το μπροστινό σύστημα προσγείωσης, ωστόσο κατάφερε να παραμείνει στον διάδρομο, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν τραυματίες.

Το Boeing 767, που πραγματοποιούσε πτήση από το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού πληροφόρησε τον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ότι το σύστημα προσγείωσης δεν άνοιξε και προσγειώθηκε με τις οδηγίες του πύργου ελέγχου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών.



Βίντεο από την επείγουσα προσγείωση δείχνει σπίθες και καπνό να ξεπηδούν καθώς το εμπρόσθιο τμήμα του αεροσκάφους σέρνεται κατά μήκος του διαδρόμου πριν το περιλούσουν με αφρό πυρόσβεσης.

Πρώην εμπειρογνώμονας της Boeing αποκαλύπτει ότι υπήρξαν σοβαρά ελαττώματα στις ατράκτους των αεροσκαφών



Eλαττωματικές ήταν πολλές άτρακτοι των Boeing που έφευγαν τακτικά από το εργοστάσιο της Spirit AeroSystems -του μεγαλύτερου προμηθευτή του αμερικανικού κολοσσού αεροσκαφών- όπως αποκαλύπτει στο BBC, πρώην επιθεωρητής ποιότητας της εταιρείας.

Σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο, ο Σαντιάγκο Παρέδες, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία που εδρεύει στο Κάνσας από το 2010 έως και το 2022, ανέφερε ότι ουκ ολίγες φορές, είχε διαπιστώσει έως και 200 ελαττώματα σε διάφορα εξαρτήματα που ετοιμάζονταν για αποστολή στην Boeing.

Ο Παρέδες, ο οποίος έχει εργαστεί παλαιότερα ως τεχνικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, είχε συνηθίσει να βρίσκει «από 50 έως 100 ακόμη και 200» ελαττώματα στις ατράκτους – θεωρείται το κεντρικό σώμα του αεροπλάνου – που επρόκειτο να σταλούν στην Boeing.

«Έβρισκα πολλούς συνδέσμους που έλειπαν, πολλά λυγισμένα μέρη, μερικές φορές ακόμη και εξαρτήματα που έλειπαν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε επίσης στο βρετανικό δίκτυο ότι ορισμένα από τα ελαττώματα που εντόπισε ενώ βρισκόταν στο εργοστάσιο Spirit ήταν δευτερεύουσας σημασίας, ενώ άλλα ήταν πιο σοβαρά.
Από την πλευρά της, η εταιρία τον πίεζε να μην είναι τόσο αυστηρός με τους ελέγχους.

Οι μαρτυρίες του πρώην επιθεωρητή ποιότητας αποτελούν μέρος της κατάθεσής του σε νομικές ενέργειες που έχουν ασκήσει απογοητευμένοι μέτοχοι εναντίον της εταιρείας. Ωστόσο, στα νομικά έγγραφα αναφέρεται απλώς ως «πρώην υπάλληλος 1».

«Πάντα έκαναν φασαρία γιατί έβρισκα τι είναι ελαττωματικό, γιατί το κοίταζα», είπε.

Σύμφωνα με τον Σαντιάγκο Παρέδες, και οι δύο εταιρείες είχαν γνώση του μεγέθους του προβλήματος με τα ελαττωματικά εξαρτήματα.

Το θέμα μάλιστα είχε τεθεί επί τάπητοςι σε εβδομαδιαίες συναντήσεις μεταξύ επιθεωρητών ποιότητας και από τις δύο εταιρείες.

Κι όταν ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε σχετικά με το ζήτημα, υποβιβάστηκε και απομακρύνθηκε σε άλλο μέρος του εργοστασίου.


Σε αναδιάρθρωση προχωρά η Boeing

Η Βoeing θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση προκειμένου να ενισχύσει το κύρος και ανακτήσει την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού

Η εταιρεία αποφάσισε πρόσφατα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων στην ποιότητα, την ασφάλεια και την παραγωγή και αυξημένες πιέσεις από τις αεροπορικές εταιρείες, τις ρυθμιστικές αρχές και τους επενδυτές έπειτα και από την έκρηξη στον αέρα ενός πάνελ πόρτας σε αεροσκάφος 737 MAX ( συνέβη στις 5 Ιανουαρίου).

Δύο πρώην υπάλληλοι βρέθηκαν νεκροί

Στο μεταξύ, δύο πρώην υπάλληλοι της Boeing που είχαν εγείρει «ανησυχίες» για τα προβλήματα ποιότητας και ασφαλείας στην γραμμή παραγωγής, βρέθηκαν νεκροί τις τελευταίες εβδομάδες.

Στα μέσα Μαρτίου βρέθηκε νεκρός στην Νότια Καρολίνα ο Τζον Μπάρνετ, επί 32 χρόνια υπάλληλος της Boeing, που προσπάθησε να αναδείξει τα προβλήματα παραγωγής, πριν εγκαταλείψει την εταιρεία το 2017. Ο Μπάρνετ είχε μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης μετά το περιστατικό της έκρηξης του πάνελ στο Boeing 737 MAX 9 που ανάγκασε σε επείγουσα προσγείωση του αεροσκάφους.

Ο Τζον Μπάρνετ βρέθηκε νεκρός από τραύματα που ο ίδιος είχε προκαλέσει, ανακοίνωσαν οι αρχές παραπέμποντας σε αυτοκτονία. Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι επρόκειτο να καταθέσει σε υπόθεση αγωγής σχετικής με το αεροσκάφος 787 Dreamliner.

Στις 2 Μαΐου, ο 45χρονος Τζόσουα Ντιν, πρώην επιθεωρητής ποιότητας στην Spirit AeroSystems, προμηθευτή της Boeing, πέθανε από αιφνίδια και ταχείας εξέλιξης λοίμωξη. Ήταν ένας από τους πρώτους ανώτερους εργαζόμενους που κατήγγειλαν ότι η διεύθυνση της Spirit AeroSystems αγνόησε τα κατασκευαστικά ελαττώματα του 737 MAX.

Ο Τζόσουα Ντιν είχε δώσει κατάθεση στο πλαίσιο αγωγής μετόχου της Spirit και υπέβαλε επίσης καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας για «σοβαρές και χονδροειδείς παραβάσεις στην γραμμή παραγωγής του 737 από υψηλόβαθμα στελέχη ελέγχου ποιότητας» στην Spirit. Η Spirit απέλυσε τον Ντιν τον Απρίλιο του 2023 και είχε καταθέσει καταγγελία στο Υπουργείο Εργασίας υποστηρίζοντας ότι η απόλυσή του ήταν αντίποινο στις καταγγελίες του.



Ειδήσεις σήμερα:

Πώς ο Στέφανος Κασσελάκης γνώρισε τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον έκανε σύμβουλό του

Η πορεία του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι την απόσυρσή του - Τι λένε οι ειδικοί και τι υποστηρίζει η εταιρεία

Γιατί οι Κινέζοι χάκερ κλέβουν προσωπικά δεδομένα - Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης