Βρετανία: Μεγάλες απώλειες για τους Συντηρητικούς και κέρδη για τους Εργατικούς στις δημοτικές εκλογές

Βρετανία: Μεγάλες απώλειες για τους Συντηρητικούς και κέρδη για τους Εργατικούς στις δημοτικές εκλογές

Πολλοί δήμοι που στήριζαν παραδοσιακά τους Τόρις περνούν στα χέρια των Εργατικών – Για «απευθείας μήνυμα στον πρωθυπουργό» μιλά ο Κιρ Στάρμερ – Απώλειες για τους Εργατικούς σε έδρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό

SUNAK
Μεγάλες απώλειες φαίνεται ότι καταγράφουν οι Συντηρητικοί στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία, με πολλούς δήμους, που παραδοσιακά στήριζαν τους Τόρις και είχαν ταχθεί υπέρ του Brexit να περνούν πλέον υπό τον έλεγχο των Εργατικών.

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, που έγιναν τη Μεγάλη Πέμπτη σε δημοτικές ενότητες δίνουν επίσης κέρδη στους Εργατικούς, που κέρδισαν, συν τοις άλλοις και τη βουλευτική έδρα του Νοτίου Μπλάκπουλ στην εμβόλιμη εκλογική διαδικασία που προκάλεσε η παραίτηση βουλευτή των Συντηρητικών, που ενεπλάκη σε σκάνδαλο πολιτικής επιρροής.

elections1

«Απευθείας μήνυμα στον πρωθυπουργό»

Κλείσιμο
Στο Μπλάκπουλ, ο Κρις Γουέμπ των Εργατικών έλαβε το 59% των ψήφων, έναντι 26% το 2019. Ο υποψήφιος των Συντηρητικών αναδείχθηκε δεύτερος με διαφορά μόλις 117 ψήφων από τον υποψήφιο του υπερδεξιού κόμματος Reform UK, που ιδρύθηκε έχοντας τη στήριξη του Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο ηγέτης των Εργατικών και επικρατέστερος για επόμενος πρωθυπουργός σερ Κιρ Στάρμερ βρέθηκε στο Μπλάκπουλ και μίλησε για «απευθείας μήνυμα στον πρωθυπουργό». Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς βουλευτής Κρις Γουέμπ κάλεσε τον Ρίσι Σούνακ να προκηρύξει άμεσα εκλογές.

Τα κέρδη και οι απώλειες των Εργατικών εκλογών


Οι Εργατικοί κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών σε δημοτικά συμβούλια περιοχών όπως το Ρέντιτς, το Χάρτλιπουλ, το Θάροκ και το Ράσμουρ, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Συντηρητικών εδώ και 24 χρόνια.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι σε κρίσιμες περιφέρειες μάλλον γυρνούν την πλάτη στους Συντηρητικούς. Ωστόσο οι Εργατικοί χάνουν δημοτικές έδρες σε περιοχές με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, γεγονός που αποδίδεται στη διστακτική στάση του σερ Κιρ Στάρμερ να στηρίξει από την αρχή μια άμεση εκεχειρία στη Γάζα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα των εκλογών στους μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους, όπως στο Λονδίνο και τα δυτικά Μίντλαντς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης