Ρωσία: Βουλευτές κατέθεσαν νομοσχέδιο που ακυρώνει την παραχώρηση της Κριμαίας στην Ουκρανία

Ρωσία: Βουλευτές κατέθεσαν νομοσχέδιο που ακυρώνει την παραχώρηση της Κριμαίας στην Ουκρανία

Η Μόσχα κατέλαβε τον στρατιωτικό έλεγχο της Κριμαίας το 2014 και την προσάρτησε ύστερα από δημοψήφισμα που η Ουκρανία και οι δυτικές κυβερνήσεις κήρυξαν παράνομο

000_32LD96D
Ρώσοι βουλευτές κατέθεσαν στην Κρατική Δούμα σχέδιο νόμου που θα ξαναγράψει ένα κεφάλαιο της ιστορίας ακυρώνοντας τη σοβιετική απόφαση του 1954 να μεταφέρει την Κριμαία από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νομικής βάσης για να υποστηρίξει η Ρωσία ότι η Κριμαία, η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας την οποία ισχυρίζεται ότι προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, δεν ήταν ποτέ στην πραγματικότητα μέρος της Ουκρανίας εξ αρχής.

Το σχέδιο, που υποβλήθηκε από έναν βουλευτή από κάθε ένα από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου, περιγράφει την παράδοση του 1954 ως αυθαίρετη και παράνομη, επειδή δεν διεξήχθη δημοψήφισμα και οι σοβιετικές αρχές δεν είχαν το δικαίωμα να μεταφέρουν εδάφη από μια δημοκρατία σε μια άλλη χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Δεν ανακοινώθηκε πότε θα συζητηθεί από τους νουλευτές το ζήτημα.

Κλείσιμο
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει καταγγείλει την παράδοση της Κριμαίας, το 1954, υπό τον τότε σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ ως παραβίαση των νομικών κανόνων που ίσχυαν τότε.

Οι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας μαζί με την υπόλοιπη Ουκρανία σε δημοψήφισμα όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση και η Ρωσία και η Ουκρανία αναγνώρισαν στη συνέχεια τα σύνορα η μία της άλλης. Όμως η Μόσχα κατέλαβε τον στρατιωτικό έλεγχο της Κριμαίας το 2014 και την προσάρτησε μετά από ένα δημοψήφισμα που η Ουκρανία και οι δυτικές κυβερνήσεις κήρυξαν παράνομο.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε την Κριμαία ως ορμητήριο για την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 και έκτοτε έχει διακηρύξει την προσάρτηση τεσσάρων άλλων ουκρανικών επαρχιών. Η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει συχνές επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους στην Κριμαία και έχει ορκιστεί να ανακαταλάβει όλο το κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Πειραιάς: Παρόντος του πατέρα του το έβαλε στα πόδια προς άγνωστη κατεύθυνση, λέει η δομή που φιλοξενούσε τον 15χρονο γιο του παλαιοχριστιανού

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Πήγε σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών τουλάχιστον 1.000 φορές - Τα τεράστια ποσά που έπαιξε κι έχασε

Ηλεία: Αθώος κρίθηκε 71χρονος για τη δολοφονία του αδερφού του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης