Γερμανία: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα - Στους δρόμους αγρότες και γιατροί, καθηλωμένα τα αεροπλάνα

Γερμανία: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα - Στους δρόμους αγρότες και γιατροί, καθηλωμένα τα αεροπλάνα

Μόνο στο Μόναχο πραγματοποιούνται κανονικά οι πτήσεις - Αύριο, βάζουν χειρόφρενο τρένα και λεωφορεία - Τις προηγούμενες ημέρες απεργούσαν πανεπιστημιακοί γιατροί και αγρότες

frankfurt_aerodromio
Στη δίνη απεργιακών κινητοποιήσεων στροβιλίζεται η Γερμανία, αρχικά με τους αγρότες να κατεβαίνουν στους δρόμους με τα τρακτέρ, εν συνεχεία να απεργούν πανεπιστημιακοί γιατροί, σήμερα να καθηλώνονται τα περισσότερα αεροπλάνα στο έδαφος, ενώ αύριο σηκώνουν χειρόφρενο λεωφορεία και τρένα.

Η ατμομηχανή της ευρωζώνης δεν μπορεί να βγει από το απεργιακό τέλμα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild» σχολιάζοντας το χάος που επικρατεί σήμερα στα αεροδρόμια τις χώρας.



Σύμφωνα με την προγραμματισμένη προειδοποιητική απεργία από τις δυνάμεις ασφαλείας της αεροπορίας, περισσότερες από 1.100 πτήσεις αναμένεται να ακυρωθούν ή θα μπορούν να απογειωθούν μόνο με καθυστέρηση. Περίπου 200.000 επιβάτες αναμένεται να επηρεαστούν από την απεργία, ανακοίνωσε η ένωση αεροδρομίων «ADV», ενώ το συνδικάτο «Verdi» κάλεσε τους υπαλλήλους να κάνουν απεργία σε έντεκα μεγαλύτερα αεροδρόμια - εκτός της Βαυαρίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ADV», Ραλφ Μπέιζελ επέκρινε δριμύτατα την απεργία δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα αεροδρόμια δεν είναι μέρος συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά γίνονται για άλλη μια φορά ο τόπος της σύγκρουσης συμφερόντων. Οι επιβάτες χρειάζονται αξιοπιστία... Στη Γερμανία βιώνουμε σχεδόν καθημερινά εξαγγελίες απεργιών σε βάρος των μεταφορών και της οικονομίας. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Αύριο στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς από τις 4 το πρωί έως τις 10 π.μ., ενώ τα λεωφορεία και τα τρένα θα είναι ακινητοποιημένα.

Η απεργία των μηχανοδηγών του συνδικάτου «GDL», η οποία διήρκεσε αρκετές ημέρες, έληξε μόλις τη Δευτέρα, ωστόσο οι εργαζόμενοι δεν το βάζου κάτω. «Οι πρώτοι γύροι συνομιλιών των συνδικάτων έχουν τελειώσει σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια Αποτελέσματα: Μηδέν. Ως εκ τούτου, ήρθε η ώρα να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους εργοδότες», τόνισε από την από την πλευρά της η αναπληρώτρια πρόεδρος του πρακτορείου «Verdi», Κριστίνε Μπέλε.

Αύριο στη γερμανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το συνδικάτο «Verdi», θα επηρεαστούν περισσότερες από 130 δημοτικές επιχειρήσεις σε περίπου 80 πόλεις και περίπου 40 περιφέρειες.

Την Τρίτη, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε όλη τη Γερμανία προχώρησαν σε απεργία

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το συνδικάτο «Marburger Bund», ορισμένοι ασθενείς περίμεναν ατελείωτες ώρες για να εξυπηρετηθούν με τα νοσοκομεία να εξυπηρετούν μόνο τα έκτακτα περιστατικά ενώ οι επεμβάσεις που δεν ήταν επείγουσες, αναβλήθηκαν.

Το συνδικάτο «Marburger Bund» είχε καλέσει σε απεργία πάνω από 20.000 γιατρούς στα 23 κρατικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα ζητώντας 12,5% αύξηση στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Σύμφωνα με το γερμανικό συνδικάτο, ο βασικός μισθός των γιατρών στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία είναι περίπου 200 με 600 ευρώ χαμηλότερος σε σχέση με τα δημοτικά νοσοκομεία με περισσότερες ώρες εργασίας. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ύστερα από τρεις γύρους διαπραγματεύσεων εργοδοτών-συνδικάτων.

Πώς θα επηρεαστούν τα έντεκα αεροδρόμια από τις γερμανικές απεργίες;

Τα αεροδρόμια Βερολίνου-Βρανδεμβούργου, Αμβούργου και Φρανκφούρτης επιβεβαίωσαν ότι σήμερα δεν θα αναχωρήσει καμία πτήση.

Η Φρανκφούρτη έχει προειδοποιήσει για «σημαντικές ακυρώσεις πτήσεων καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας».



Τα σημεία ελέγχου ασφαλείας θα είναι κλειστά, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιβάτες δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν τους απαραίτητους ελέγχους για να πετάξουν.

Οι επιβάτες που διέρχονται από τη Φρανκφούρτη μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις, καθώς μόνο ένας περιορισμένος αριθμός σημείων ελέγχου θα είναι ανοιχτά στην περιοχή διέλευσης.

Τα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ, της Κολωνίας-Βόννης, της Λειψίας Χάλε και της Δρέσδης έχουν προειδοποιήσει για καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων συμβουλεύοντας τους επιβάτες να ελέγχουν την κατάσταση των πτήσεών τους με τις αεροπορικές τους εταιρείες.

Το αεροδρόμιο του Μονάχου δεν επηρεάζεται από την σημερινή απεργία, όπως και άλλα μικρότερα αεροδρόμια στη Βαυαρία.

Τα τρένα είναι διαθέσιμα για πολλά αεροπορικά δρομολόγια

Όσοι έχουν κλείσει για σήμερα πτήση εσωτερικού με τη γερμανική εταιρεία «Lufthansa» από ή προς τη Φρανκφούρτη, μπορούν να αλλάξουν το εισιτήριό τους σε εισιτήριο τρένου χωρίς χρέωση μέσω της ιστοσελίδας της αεροπορικής εταιρείας.

Η εταιρεία αερογραμμών Eurowings θα επηρεαστεί επίσης σοβαρά από τις απεργίες, ενώ αναμένονται «μαζικές ακυρώσεις». Οι επιβάτες που επηρεάζονται θα ενημερωθούν προκειμένου να έχουν δωρεάν εναλλακτικές συνδέσεις ή επανακρατήσεις για σιδηροδρομικές πτήσεις.

Οι αυστριακές αερογραμμές «Austrian Airlines» έχει προειδοποιήσει για πιθανές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των σημερινών της πτήσεων.

Γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια της Γερμανίας;

Το συνδικάτο «Verdi» αναφέρει ότι διαπραγματεύεται εκ μέρους περίπου 25.000 εργαζομένων με την Ομοσπονδιακή Ένωση Εταιρειών Ασφάλειας Αερομεταφορών (BDLS), ζητώντας αύξηση των μισθών κατά 2,80 ευρώ την ώρα για να αντισταθμιστεί ο πληθωρισμός, καθώς και αυξημένα μπόνους όπως και υπερωρίες.

Η εργοδοσία έχει προτείνει αύξηση των μισθών κατά 4% το 2024, που αντιστοιχεί σε 0,55 έως 0,82 ευρώ την ώρα, και στη συνέχεια περαιτέρω αύξηση κατά 3% το 2025. Το συνδικάτο «Verdi» το απέρριψε ως «ανεπαρκές» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 6 και 7 Φεβρουαρίου, όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό «Focus».


Ειδήσεις σήμερα:

Οι αγρότες «πολιορκούν» με πάνω από 1.000 τρακτέρ τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες - Δείτε live εικόνα

Πώς θα εισάγονται οι φοιτητές στα μη κρατικά πανεπιστήμια - Τι θα γίνει με την εξέλιξη των καθηγητών και τα ερευνητικά κονδύλια


Συμφωνία των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης