Ερυθρά Θάλασσα: Οι ΗΠΑ κατέρριψαν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη προς αμερικανικό αντιτορπιλικό

Ερυθρά Θάλασσα: Οι ΗΠΑ κατέρριψαν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη προς αμερικανικό αντιτορπιλικό

Ο πύραυλος καταστράφηκε χωρίς να προκαλέσει «τραυματισμούς ή ζημιές»

GExdKQbWcAENt-C

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστρεψαν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίου που εκτοξεύθηκε «από τις ζώνες που ελέγχονται από τους Χούτι στην Υεμένη» προς αμερικανικό πολεμικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, όπως ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (Centcom).

Ο πύραυλος κατευθυνόταν προς το σημείο όπου βρισκόταν ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh-Burke και καταστράφηκε χωρίς να προκαλέσει «τραυματισμούς ή ζημιές», ανέφερε η Centcom στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), έπειτα από εβδομάδες έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα.


Σημειώνεται ότι ο όγκος των εμπορευμάτων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία υφίσταται τις συνέπειες των επιθέσεων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, μειώθηκε κατά 42% τους τελευταίους δυο μήνες, υπολογίζει ο ΟΗΕ, ανήσυχος για τον ολοένα πιο σοβαρό αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο.

Κλείσιμο
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα (...) που επιτείνουν τις διαταραχές του εμπορίου εξαιτίας γεωπολιτικών παραγόντων και της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γιαν Χόφμαν, στέλεχος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED στα γαλλικά, UNCTAD στα αγγλικά).

Σύμφωνα με την CNUCED, εξαιτίας των επιθέσεων των Χούτι, που εξώθησαν μεγάλες ναυτιλιακές να αναστείλουν τις διελεύσεις από την Ερυθρά Θάλασσα και να στέλνουν τα πλοία τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, ο όγκος του εμπορίου μέσω της Διώρυγας του Σουέζ μειώθηκε κατά 42% τους τελευταίους δυο μήνες.

Ο αριθμός των διελεύσεων εμπορευματοκιβωτίων σε εβδομαδιαία βάση μειώθηκε κατά 67% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Καθώς είναι «τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αυτά που δεν χρησιμοποιούν πλέον τη Διώρυγα του Σουέζ, η μείωση της ποσότητας των εμπορευματοκιβωτίων είναι ακόμη μεγαλύτερη», εξήγησε ο κ. Χόφμαν.

Η μείωση των διελεύσεων δεξαμενόπλοιων τα οποία μεταφέρουν πετρέλαιο είναι 18%, αυτή των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου (σιτηρά, άνθρακας...) 6%, ενώ οι μεταφορές αερίου έχουν σταματήσει τελείως.

Από τον Νοέμβριο, οι υεμενίτες αντάρτες Χούτι λένε πως βάζουν στο στόχαστρο στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν πλοία που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ειδήσεις σήμερα:

Πειραιάς: Συνελήφθη 43χρονος που παρενοχλούσε ανήλικη - Η παγίδα που του έστησε ο πατέρας της

Πάργα: Πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο μέσα στον κόσμο σε περιοχή που έπαιζαν παιδιά

Δίκη για Μάτι: Δεν μας είπαν λέξη για νεκρούς, είπε η Δούρου για τη συνέντευξη Τσίπρα το βράδυ της πυρκαγιάς

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης