ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει το νομοσχέδιο για να αποφευχθεί το shutdown

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει το νομοσχέδιο για να αποφευχθεί το shutdown

Η πρόταση δεν περιλαμβάνει πρόσθετη βοήθεια για το Ισραήλ ή την Ουκρανία - Η Γερουσία θα πρέπει να εγκρίνει το μέτρο πριν από την Παρασκευή

usa_house
Η Αμερικανική Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο χρηματοδότησης του προέδρου Μάικ Τζόνσον για να αποτραπεί η δημοσιονομική παράλυση του κράτους (το λεγόμενο shutdown).

Ένας συνασπισμός Δημοκρατικών και κυρίαρχων Ρεπουμπλικανών ξεπέρασε την αντίθεση των συντηρητικών του GOP για να εγκρίνει το νομοσχέδιο με ειδικές ταχείες διαδικασίες που απαιτούσαν υπερπλειοψηφία. Αυτή η προσέγγιση, που σχεδιάστηκε από τον ομιλητή Μάικ Τζόνσον, ισοδυναμούσε με ένα στοίχημα που θα συσπειρωνόταν ένας σημαντικός αριθμός Δημοκρατικών για να βοηθήσει να περάσει ένα πακέτο που το ίδιο το κόμμα του κ. Τζόνσον δεν ήταν διατεθειμένο να υποστηρίξει.

Η ψηφοφορία ήταν 336 υπέρ, 95 κατά, κλείνοντας το όριο των δύο τρίτων που απαιτείται για την ψήφιση. Στο τέλος, 209 Δημοκρατικοί και 127 Ρεπουμπλικάνοι προσχώρησαν για να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ενενήντα τρεις Ρεπουμπλικάνοι αντιτάχθηκαν, όπως και δύο Δημοκρατικοί.

 Τώρα, η Γερουσία θα πρέπει να εγκρίνει το μέτρο πριν από την Παρασκευή.

Το σχέδιο δύο σταδίων επεκτείνει τη χρηματοδότηση έως τις 19 Ιανουαρίου για προτεραιότητες όπως η στρατιωτική κατασκευή, οι υποθέσεις βετεράνων, οι μεταφορές, η στέγαση και το υπουργείο Ενέργειας. Η υπόλοιπη κυβέρνηση - οτιδήποτε δεν καλύπτεται από το πρώτο βήμα - θα χρηματοδοτηθεί μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου.

Η πρόταση δεν περιλαμβάνει πρόσθετη βοήθεια για το Ισραήλ ή την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμος να υπογράψει το νομοσχέδιο για την κυβερνητική χρηματοδότηση που εγκρίθηκε από τη Βουλή, εάν ψηφιστεί από τη Γερουσία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου την Τρίτη.

«Εάν περάσει από τη Γερουσία, ο Πρόεδρος θα υπογράψει αυτό το συνεχιζόμενο ψήφισμα που διατηρεί τα τρέχοντα επίπεδα χρηματοδότησης», είπε ο αξιωματούχος.

Πέρα από τον πιεστικό αγώνα για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, ο αξιωματούχος κάλεσε επίσης τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής να συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς για νομοσχέδια πιστώσεων πλήρους έτους. Ο αξιωματούχος συνέχισε καλώντας το Κογκρέσο να περάσει τη χρηματοδότηση για το Ισραήλ, την Ουκρανία και την ασφάλεια των συνόρων επίσης.

Σε περίπτωση που δεν κατέληγαν ούτε τώρα σε συμφωνία η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα βρισκόταν αντιμέτωπη με δημοσιονομική παράλυση και επιβράδυνση, καθώς κάπου 1,5 εκατ. δημόσιοι λειτουργοί θα τίθενται από τεχνική άποψη στην ανεργία, ενώ οι αερομεταφορές θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ενόψει της περιόδου των γιορτών.

Κλείσιμο
Οι πιο πρόσφατες διαπραγματεύσεις για τον αμερικανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, στα τέλη Σεπτεμβρίου, βύθισαν την αμερικανική κάτω Βουλή στο χάος.

Τραμπικοί βουλευτές έξαλλοι, διότι ο Ρεπουμπλικάνος τότε πρόεδρος του σώματος Κέβιν Μακάρθι έκλεισε συμφωνία της ύστατης στιγμής με τους Δημοκρατικούς, τον καθαίρεσαν, δημιουργώντας κατάσταση άνευ προηγουμένου.

Χρειάστηκαν κατόπιν τρεις εβδομάδες για να αναδείξουν νέο «speaker», τον Μάικ Τζόνσον. Τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων το αμερικανικό Κογκρέσο δεν ήταν σε θέση να περάσει κανένα νόμο.



Ειδήσεις σήμερα:

Τα τελευταία δευτερόλεπτα της καταδίωξης του 17χρονου Ρομά και ο πυροβολισμός - Δείτε βίντεο

Άνοιγμα Κασσελάκη σε Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλο, Χαρίτση: Θα είναι μεγάλη μου τιμή να παραμείνουν και να συνεργαστούμε πραγματικά (βίντεο)


«Την πάτησα στο λαιμό μέχρι που σταμάτησε να αναπνέει» - Η φρικιαστική κατάθεση της αδερφής της Φαίης που ομολόγησε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης