Ρωσία: Δίωξη για «γενοκτονία» κατά του Ουκρανού πρώην SS που καταχειροκροτήθηκε στην καναδική Βουλή

Ρωσία: Δίωξη για «γενοκτονία» κατά του Ουκρανού πρώην SS που καταχειροκροτήθηκε στην καναδική Βουλή

Επιτροπή άσκησε ερήμην κατηγορίες σε βάρος του 98χρονου Γιαροσλάβ Χούνκα, λέγοντας ότι εξετάζεται η πιθανότητα έκδοσης διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

oukranos-nazi-4
Ένας 98χρονος Ουκρανός, που φέρεται ότι πολέμησε στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας και καταχειροκροτήθηκε ως «ήρωας» στην καναδική Βουλή τον Σεπτέμβριο, διώκεται στη Ρωσία για «γενοκτονία» εναντίον αμάχων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ρωσική ερευνητική επιτροπή.

Η επιτροπή άσκησε ερήμην κατηγορίες σε βάρος του Γιαροσλάβ Χούνκα, λέγοντας ότι εξετάζεται η πιθανότητα έκδοσης διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Κατηγορούμενος ότι πολέμησε στα SS, ο Χούνκα καταχειροκροτήθηκε τον Σεπτέμβριο από Καναδούς βουλευτές, τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και τον (εβραϊκού θρησκεύματος) πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι οποίοι δεν γνώριζαν το παρελθόν του. Μόλις έγινε γνωστό τι είχε κάνει ο Χούνκα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προκλήθηκε σάλος, με τον πρόεδρο της Βουλής να παραιτείται και τον πρωθυπουργό Τριντό να ζητά επανειλημμένα συγγνώμη για την «προσβολή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος».

Η μονάδα στην οποία φέρεται να ανήκε ο Χούνκα κατηγορείται ότι σκότωσε «τουλάχιστον 500 πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης», μεταξύ τους Εβραίων και Πολωνών, σε χωριό στην επαρχία Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.

Κλείσιμο
Η ρωσική ερευνητική επιτροπή τόνισε ότι ζήτησε βοήθεια από τον Καναδά, την Πολωνία και τη Λευκορωσία για την έρευνά της.

Ο Πολωνός υπουργός Παιδείας είχε ήδη ανακοινώσει ότι είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί αν αυτός ο Ουκρανός είχε διαπράξει εγκλήματα στην Πολωνία, με σκοπό την πιθανή έκδοσή του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι ήταν «απολύτως αηδιαστικό» το ότι ο πρώην στρατιώτης χειροκροτήθηκε, ιδίως από τον Ζελένσκι. «Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σηκώθηκε και χειροκρότησε έναν ναζί που δολοφόνησε Εβραίους. Αυτό δεν είναι ένδειξη ναζιστικοποίησης της Ουκρανίας;» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ρωσία κατηγορεί την ουκρανική ηγεσία ότι είναι «νεοναζί» και προβάλλει ως δικαιολογία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την ανάγκη «αποναζιστικοποίησης» της γειτονικής της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ Χρήστο Νικολαΐδη - Βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά στη Ναμπλούς

Βίντεο: Αναστάτωση σε πτήση στη Βρετανία - Αεροσκάφος βγήκε εκτός διαδρόμου κατά την προσγείωση


Έρχονται συμπληρωματικές απολογίες των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή - Τα νέα στοιχεία που δρομολογούν τις εξελίξεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης