Επίθεση σε σχολείο στη Γαλλία: Γνωστός στις Αρχές ο Τσετσένος δράστης - Πώς τον περιγράφει πρώην καθηγητής του

Επίθεση σε σχολείο στη Γαλλία: Γνωστός στις Αρχές ο Τσετσένος δράστης - Πώς τον περιγράφει πρώην καθηγητής του

Ένας καθηγητής νεκρός, δύο σε κρίσιμη κατάσταση - Πρώην καθηγητής του 20χρονου δράστη, που υπήρξε μαθητής του αιματοβαμμένου σχολείου, τον περιγράφει ως συγκρατημένο και ήρεμο - Τρία χρόνια έχουν περάσει από τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί

F8UAc4sXUAAmuGa
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τέθηκαν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας της χώρας Γκαμπριέλ Ατάλ μετά την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι στο Λύκειο Gambetta της πόλης Αράς που οδήγησε στον θάνατο έναν καθηγητή και τραυμάτισε σοβαρά δύο συναδέλφους του.

Το περιστατικό αυτό του μαχαιρώματος φέρνει μνήμες από το προ τριών ετών φρικιαστικό συμβάν, στις 16 Οκτωβρίου 2020, οπότε ο καθηγητής Ιστορίας Σαμουέλ Πατί αποκεφαλίστηκε από νεαρό Tσετσένο ισλαμιστή επειδή έδειξε στην τάξη του σκίτσα του Μωάμεθ, στο κολέγιο Μπουά ντ' Ολν όπου δίδασκε, στο Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν, μια ήσυχη πόλη στην περιφέρεια του Παρισιού, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του.


Γνωστός στις γαλλικές αρχές ο δράστης που μαχαίρωσε τρεις καθηγητές

Κλείσιμο
Ο Μοχάμεντ Μογκούτσκοβ, ο Iσλαμιστής που σκότωσε έναν καθηγητή και τραυμάτισε άλλους δύο συναδέλφους του, ήταν υπό παρακολούθηση των γαλλικών αρχών, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro».

Οι Αρχές γνώριζαν, μάλιστα, ότι ο 20χρονος δράστης είχε ριζοσπαστικοποιηθεί.

Πρώην καθηγητής του τον περιγράφει ως ένα «συγκρατημένο, ήρεμο» μαθητή, «με τον οποίο είχε απολύτως φυσιολογικές συζητήσεις». «Ήταν ένας μέσος μαθητής», λέει χαρακτηριστικά.

Ο άτυχος καθηγητής που δέχτηκε τις θανάσιμες μαχαιριές του νεαρού ήταν ο Ντομινίκ Μπερνάρ, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές. Πρόκειται για έναν καθηγητή Λογοτεχνίας, γύρω στα 40 έτη.


Ο νεαρός άνδρας εισέβαλε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, στις 11 το πρωί, ώρα Γαλλίας, στον προαύλιο χώρο του σχολείου και μαχαίρωσε πρώτα στον λαιμό κι εν συνεχεία στο στήθος τον καθηγητή Γαλλικών, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο δράστης τσετσενικής καταγωγής, που σκόρπισε τον θάνατο και τον τρόμο, είναι απόφοιτος του σχολείου. Αυτός και ο αδερφός του συνελήφθησαν από την αστυνομία και ανακρίνονται, όπως μετέδωσαν τα γαλλικά δίκτυα.


Στο σημείο της τραγωδίας μετέβησαν εκτός από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, οι υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών, Γκαμπριέλ Ατάλ και Ζεράλ Νταρμανέν, αντίστοιχα.

Όλοι οι μαθητές είναι καλά στην υγεία τους ενώ δύο καθηγητές νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφεραν οι γαλλικές αρχές.


Νωρίτερα το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν ζήτησε να αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο επαγρύπνησης σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την ευρύτερη περιοχή ενώ οι μαθητές παραμένουν εντός των σχολικών αιθουσών.

Συγκλονίζει η μαρτυρία ενός καθηγητή

Ένας καθηγητής αφηγείται τα όσα δραματικά βίωσε όταν ο νεαρός δράστης κινήθηκε προς το μέρος του.

«Ο δράστης με κυνήγησε και με ρώτησε αν ήμουν καθηγητής Ιστορίας», λέει ο Μαρτάν Ντουσό, καθηγητής Φιλοσοφίας στο γυμνάσιο Gambetta-Carnot, μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο «BFMTV». «Προσπάθησα να τον σταματήσω αλλά δεν τα κατάφερα», προσθέτει.

Στο μεταξύ, η γαλλική αστυνομία κάνει έκκληση στα κοινωνικά δίκτυα να μην μεταδίδουν βίντεο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Parisien».

Περίπου δέκα καθηγητές έχουν σκοτωθεί στη Γαλλία τα τελευταία 40 χρόνια εν ώρα διδασκαλίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποθρασύνθηκαν οι ληστές, μέρα μεσημέρι μπήκαν, έδεσαν και έκλεψαν 72χρονη στο Κεφαλάρι

Ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός 230 Ελλήνων από το Ισραήλ - Δείτε βίντεο


Με 150 ρουκέτες απάντησε η Χαμάς στην εντολή Ισραήλ για κατεπείγουσα απομάκρυνση αμάχων από τη Γάζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης