Αποκάλυψη Haaretz: «Η Χαμάς δεν θέλει και δεν προετοιμάζει πόλεμο» - Τι συζητούσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι μεσοβδόμαδα

Αποκάλυψη Haaretz: «Η Χαμάς δεν θέλει και δεν προετοιμάζει πόλεμο» - Τι συζητούσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι μεσοβδόμαδα

Πιθανή και η επιχείρηση για την κατάληψη της Γάζας ως απάντηση, λέει αναλυτής της ισραηλινής εφημερίδας - «Πιάστηκαν στον ύπνο» στο Ισραήλ, λέει το BBC

hamas_israel
Πλήρης ήταν ο αιφνιδιασμός του Ισραήλ νωρίς το πρωί του Σαββάτου, όταν η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση με κάθε διαθέσιμο μέσο, στις νότιες περιοχές της χώρας. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο στρατός του Ισραήλ δεν περίμεναν τέτοια εξέλιξη και δεν είχαν προχωρήσει σε κανενός είδους προτοιμασία, αν και τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν κάποια προειδοποιητικά σημάδια, όπως ανέφερε ο Έλληνας καθηγητής Γαβριήλ Χαρίτος, ο οποίος ζει στην Ιερουσαλήμ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αποκάλυψη της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, ανώτεροι αξιωματούχοι των Ισραηλινών Δυνάμεων (IDF) και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, εκτιμούσαν σε συζητήσεις τους μέσα στην εβδομάδα ότι η Χαμάς «δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο και δεν προετοιμάζεται για αυτόν».

Οι κουβέντες που έγιναν, αφορούσαν την πιθανότητα ενός πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας με αφορμή τις συγκρούσεις στο φράχτη τις τελευταίες εβδομάδες. Η θέση των ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων ήταν ότι η Χαμάς «κρατούσε σε ένα επίπεδο τις συγκρούσεις», αλλά δεν θα κλιμάκωνε και δεν θα ξεκινούσε έναν πόλεμο που θα έβλαπτε τους κατοίκους της Γάζας και όσα έχουν επιτευχθεί ως τώρα, στο πλαίσιο των έμμεσων επαφών για τη διευθέτηση με το Ισραήλ.

Κλείσιμο


Μετά τα σημερινά δεδομέμα, τον αιφνιδιασμό των υπηρεσιών πληροφοριώμν και της πλήρους κατάρρευσης της επιχειρησιακής άμυνας στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, αναλυτής της Haaretz εκτιμά πως το Ισραήλ αναμένεται να απαντήσει με «μεγάλη ισχύ» και δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός χερσαίου ελιγμού και της κατάληψης της Λωρίδας. Το ξέσπασμα μιας εκστρατείας σε πολλαπλά πεδία είναι επίσης ένα πιθανό σενάριο. Και φυσικά, στο τέλος του πολέμου, θα υπάρξει «μια βαθιά έρευνα για την αποτυχία των πληροφοριών και της πολιτικής» που έφεραν τη Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη.

Άμεση ανάλυση BBC: Κολοσσιαία αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών - «Πιάστηκαν στον ύπνο»

Με ένα σύντομο κείμενο του ανταποκριτή θεμάτων ασφαλείας, Frank Gardner, το BBC, επιρρίπτει ευθύνες στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ για την πρωτοφανή επίθεση μαχητών της Χαμάς που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ώρες, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον έξι Ισραηλινοί και ακόμη ένας από την πλευρά των Παλαιστινίων.

Όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για μια κολοσσιαία αποτυχία πληροφοριών για το Ισραήλ. Ο συντάκτης αναφέρει πως «η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο εκτεταμένα και εξελιγμένα δίκτυα πληροφοριών στη Μέση Ανατολή, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Έχει πληροφοριοδότες ενσωματωμένους μέσα σε μαχητικές ομάδες όχι μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στον Λίβανο, τη Συρία και αλλού».

Συνεχίζει σημειώνοντας πως «έχει, στο παρελθόν, καταφέρει να δολοφονήσει ηγέτες μαχητών είτε με πλήγματα ακριβείας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είτε ακόμη και με παγιδευμένα κινητά τηλέφωνα. Και όμως σήμερα, στο τέλος μιας εβραϊκής γιορτής, φαίνεται ότι την έπιασε ο ύπνος στο τιμόνι».

Το BBC καταλήγει μεταδίδοντας ότι «η Χαμάς μπόρεσε να σχεδιάσει και να εξαπολύσει αυτή την προσεκτικά συντονισμένη επίθεση κατά του Ισραήλ φαινομενικά με απόλυτη μυστικότητα. Το ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει με μαζική ισχύ είναι δεδομένο. Αλλά οι Ισραηλινοί θα αναρωτιούνται τώρα γιατί οι κατάσκοποι του έθνους τους απέτυχαν να το δουν να έρχεται και να προειδοποιήσουν τη χώρα αναλόγως».



Ειδήσεις σήμερα

Εφορία: Πώς θα ενταχθείτε στη μόνη ρύθμιση οφειλών που είναι ενεργή

Τι θα γίνει με την κηδεία της Μαίρης Χρονοπούλου - «Εμένα δεν θα με πάνε στην εκκλησία», έλεγε


Εισβολή από μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ, «είμαστε σε πόλεμο» λέει ο Νετανιάχου - Τουλάχιστον 20 οι νεκροί (βίντεο)


Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης