Ρούπερτ Μέρντοχ: Τέλος εποχής για τα ΜΜΕ η συνταξιοδότηση του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα - Τι λένε φίλοι και εχθροί του

Ρούπερτ Μέρντοχ: Τέλος εποχής για τα ΜΜΕ η συνταξιοδότηση του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα - Τι λένε φίλοι και εχθροί του

Είτε τον θαυμάζουν είτε τον θεωρούν επικίνδυνο, όλοι συμφωνούν πως δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος σαν αυτόν - Η επιρροή της αυτοκρατορίας που έχτισε μέσα σε 7 δεκαετίες και οι κατηγορίες για τοξικότητα

Rupert_Murdoch
Για μερικούς Αυστραλούς, η έξοδος του Ρούπερτ Μέρντοχ από την ηγεσία της αυτοκρατορίας του των μέσων ενημέρωσης ήταν μια περίσταση για να στοχαστούν πάνω στο μεγαλύτερο επιχειρηματικό «success story» της χώρας.

Για άλλους, ήταν μια ευπρόσδεκτη μείωση της επιρροής ενός άνδρα, για τον οποίο πιστεύουν πως αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία και ακόμη και για τον πλανήτη.

Όμως καθώς η χώρα, η οποία έβγαλε την πιο ισχυρή προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης στη σύγχρονη εποχή, επεξεργαζόταν την είδηση πως αποχωρεί από τη θέση του προέδρου των Fox Corp και News Corp, σύντομα όλοι συμφώνησαν πως δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος σαν αυτόν.

«Είναι εντυπωσιακό το πώς ένας τύπος ηγήθηκε της πιο ισχυρής οικογένειας στον κόσμο, οικοδόμησε μια οικογενειακή περιουσία 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (18 δισεκ. ευρώ) και επηρέασε για δεκαετίες τις παγκόσμιες υποθέσεις», δήλωσε ο Στίβεν Μέιν, πρώην δημοσιογράφος της News Corp που έγινε ακτιβιστής μέτοχός της και ανέκρινε εξαντλητικά τον Μέρντοχ σχετικά με τις συμφωνίες της εταιρείας σε 15 ετήσιες συνελεύσεις των μετόχων από το 1999.

Κλείσιμο


«Δυστυχώς, σίγουρα τα τελευταία χρόνια, πάρα πολλή απ' αυτή την κληρονομιά ήταν τοξική», πρόσθεσε ο Μέιν, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, την προβολή από τα μέσα ενημέρωσης του Μέρντοχ των ψευδών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 και της αμφισβήτησης της κλιματικής αλλαγής.

Η λαϊκιστική συντηρητική αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης, που οικοδόμησε ο Μέρντοχ σε διάστημα επτά δεκαετιών ξεκινώντας από μία και μόνο εφημερίδα στην Αδελαΐδα, εκτείνεται σε τρεις ηπείρους, όμως η επιρροή της παραμένει απαράμιλλη στην Αυστραλία, όπου περίπου το 60% των ημερήσιων εφημερίδων, περιλαμβανομένης της εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδας μεγάλου σχήματος The Australian, ανήκει στη News Corp.

Ακόμη και σε μια εποχή που ο τρόπος που οι χρήστες «καταναλώνουν» τα μέσα ενημέρωσης εγκαταλείπει τις παραδοσιακές οδούς, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων, η επιρροή του Μέρντοχ μοιάζει να έχει ενσωματωθεί στο ενημερωτικό οικοσύστημα της χώρας λόγω της μαζικής εμβέλειάς του, λένε ειδικοί στα μέσα ενημέρωσης.

Στις ιδιοκτησίες του στην Αυστραλία περιλαμβάνεται το Sky News Australia, ένα καλωδιακό τηλεοπτικό κανάλι που έχει διαμορφωθεί στο στυλ του αμερικανικού Fox News.«Αυτό που δημοσιεύεται στην Australian, προβάλλεται για μια δεύτερη φορά μέσω του Sky και προβάλλεται και μια τρίτη φορά μέσω των τοπικών ημερήσιων εφημερίδων», λέει ο Σέιν Χόναν, επικεφαλής της Σχολής Μέσων Ενημέρωσης, Κινηματογράφου και Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Monash.

«Οι εφημερίδες του Μέρντοχ εξακολουθούν να έχουν ένα μεγάλο κοινό στην εργατική τάξη και εξακολουθούν να έχουν επιρροή», προσθέτει.

Γι' αυτό και αυστραλιανοί πολιτικοί απ' όλο το ιδεολογικό φάσμα συνεχίζουν να διατηρούν φιλικές σχέσεις με την εταιρεία, αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει σε άλλες αγορές, όπου αριστεροί βουλευτές ήταν πιθανότερο να την αποφεύγουν, σύμφωνα με τον Χόναν.

- Πολιτική αντίδραση -

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Τσάλμερς, ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο Australian Broadcasting Corp (ABC) αν οι εφημερίδες του Μέρντοχ είχαν αδικήσει το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα του, δήλωσε πως δεν θα ήθελε να συζητήσει «αν αισθάνομαι ή όχι πως θέματα ή ρεπορτάζ ήταν δίκαια».

«Το σώμα του έργου είναι εδώ και όλοι μπορούν να το δουν», δήλωσε ο Τσάλμερς στο τηλεοπτικό δίκτυο. «Ήταν από πολλές απόψεις μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αλλά είχε επίσης επιρροή και πρόκειται για το τέλος μιας εποχής στη News».

Η υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη για την αποχώρηση του Μέρντοχ, δήλωσε πως «κάθε δίκαιος παρατηρητής θα μπορούσε να πει πως μερικές από τις εφημερίδες μπορεί να μην επευφημούσαν ακριβώς το Εργατικό Κόμμα, αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε μια δημοκρατία».«Του εύχομαι καλή συνταξιοδότηση», πρόσθεσε.

Αυστραλοί πολιτικοί, που δεν βρίσκονται πλέον στην εξουσία, είχαν μια λιγότερο μετριοπαθή προσέγγιση. Ο πρώην πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ, ένας μετριοπαθής συντηρητικός, δήλωσε πως «οι οικονομικές σελίδες θα τον εγκωμιάσουν» για την επιτυχία των Fox και News Corp, «όμως έκανε τεράστια ζημιά στο δημοκρατικό κόσμο».

«Το οικοσύστημα του θυμού που το Fox News, πάνω απ' όλα, δημιούργησε στις ΗΠΑ έχει αφήσει πίσω του μια Αμερική πιο θυμωμένη και πιο διαιρεμένη απ' ό,τι ήταν ποτέ μετά τον εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ο Τέρνμπουλ στο ABC.

Η έξοδος του Μέρντοχ κόβει το γενετικό δεσμό ανάμεσα στις News Corp και Fox Corp και την Αυστραλία, όπου γεννήθηκε ο Μέρντοχ. Ο γιός του, ο Λάχλαν Μέρντοχ, ο οποίος γίνεται τώρα ο μοναδικός πρόεδρος της News Corp και συνεχίζει ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Fox, έχει γεννηθεί στη Βρετανία.

Ωστόσο ο Λάχλαν Μέρντοχ, η σύζυγος του οποίου είναι Αυστραλή, συνεχίζει να ζει στο Σίδνεϊ με την οικογένειά του και πηγαινοέρχεται στις ΗΠΑ, όπου έχουν την έδρα τους οι δύο εταιρείες, δήλωσε εκπρόσωπος.

Η Αυστραλία, από την άλλη, συνεχίζει να διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στις εταιρείες του Μέρντοχ.

Μια εκστρατεία των αυστραλιανών εφημερίδων του ήταν αυτό που έκανε την κυβέρνηση της χώρας, το 2021, να αναγκάσει τις γιγάντιες εταιρείες τεχνολογίας Meta και Alphabet, στην οποία ανήκει η Google, να πληρώνουν τα μέσα ενημέρωσης για περιεχόμενα που παρουσιάζουν στους ιστότοπούς τους, εφόσον προσελκύουν έτσι έσοδα από διαφημίσεις.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς σχεδιάζουν τώρα παρόμοιους νόμους.

Ένα χρόνο νωρίτερα, η κάλυψη από τη News Corp των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία αμφισβητούσε το ρόλο της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας και προκάλεσε επικρίσεις από τον άλλο γιο του Μέρντοχ, τον Τζέιμς Μέρντοχ. Λίγους μήνες αργότερα, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, επικαλούμενος διαφωνίες για το εκδοτικό περιεχόμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα

Σάλος με βίντεο που δείχνει αστυνομικό να λέει σε πατέρα ότι η 11χρονη κόρη του «ίσως διωχθεί για παιδική πορνογραφία»

Ήμουν κουρασμένος, θέλω δύο μήνες εξάσκηση στα ελληνικά, λέει τώρα ο Κασσελάκης για το «δικό τους κρατίδιο» για τα Κατεχόμενα


Χειροπέδες σε ιερέα διευθυντή ορφανοτροφείου στη Χαλκίδα - Απείλησε 12χρονο με ξύλινη βέργα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης