Ένταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας λόγω των υδάτων της Φουκουσίμα - Καταγγελίες για τηλεφωνικές παρενοχλήσεις

Ένταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας λόγω των υδάτων της Φουκουσίμα - Καταγγελίες για τηλεφωνικές παρενοχλήσεις

Ακυρώθηκε η επίσκεψη Ιάπωνα αξιωματούχου στην Κίνα που σκόπευε να συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ

fukushima
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε σήμερα πως η Κίνα και η Ιαπωνία συμφώνησαν να ακυρωθεί μια επίσκεψη του επικεφαλής του ιαπωνικού κόμματος Komeito, του μικρότερου εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιαπωνίας, δεδομένων των τωρινών εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Νατσούο Γιαγκαμούτσι σχεδίαζε να επισκεφθεί την Κίνα από σήμερα, 28, μέχρι τις 30 Αυγούστου ελπίζοντας να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και να παραδώσει προσωπική επιστολή από τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

«Υπό το φως των τωρινών σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ακυρώσουν την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κομέιτο στην Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Ο Γουάνγκ πρόσθεσε πως η Κίνα προσδίδει μεγάλη σημασία στις ανταλλαγές και τη συνεργασία με το κόμμα που είναι επί μακρόν δεσμευμένο στην προώθηση της φιλίας ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία, και «είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί του προκειμένου να κάνουν ενεργές προσπάθειες για βελτίωση και ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας».

Παρά την εναντίωση τόσο στο εσωτερικό της Ιαπωνίας όσο και από το εξωτερικό, η χώρα άρχισε την απόρριψη επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό την περασμένη εβδομάδα.

Η Κίνα αντιτέθηκε έντονα σε αυτήν την ενέργεια και απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές θαλάσσιων προϊόντων από την Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία κάλεσε σήμερα τον Κινέζο πρεσβευτή έπειτα από τη λήψη από πολλά γραφεία παρενοχλητικών όπως τις αποκάλεσε τηλεφωνικών κλήσεων από την Κίνα σε σχέση με την απόρριψη των υδάτων αυτών.

Σε μια περαιτέρω αύξηση των σινοϊαπωνικών εντάσεων, ο Κισίντα και οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και εξέδωσαν την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα κοινή καταδίκη της «επικίνδυνης και επιθετικής συμπεριφοράς» της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ιαπωνία προέβη σε αυστηρές παραστάσεις προς την ιαπωνική πλευρά σχετικά με παρενοχλητικές τηλεφωνικές κλήσεις προς την κινεζική πρεσβεία και προξενεία, ανέφερε από την πλευρά της σήμερα η πρεσβεία.

Κλείσιμο
Οι κλήσεις προκάλεσαν «σοβαρή παρεμβολή στην κανονική λειτουργία της πρεσβείας και προξενείων», δήλωσε ο πρεσβευτής Γου Τζιιανγκάο αφού κλήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας Μασατάκα Οκάνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

«Μάχη» για 10η ημέρα με τη φωτιά στον Έβρο - Κυβερνητικό κλιμάκιο σήμερα στην περιοχή

Αμερικανίδα έκανε ψευδή καταγγελία βιασμού γιατί απάτησε τον άνδρα της και ήθελε να κάνει δωρεάν εξετάσεις

Οι κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο εκθέτουν τη «γελοία» στάση του απέναντι στις επιστροφές αρχαιοτήτων, λέει βουλευτής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης