Ιαπωνία: Καθησυχαστικός ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας - «Αμελητέος ο αντίκτυπος» από την απόρριψη νερών της Φουκουσίμα

Ιαπωνία: Καθησυχαστικός ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας - «Αμελητέος ο αντίκτυπος» από την απόρριψη νερών της Φουκουσίμα

«Πολύ πιο κάτω» από το προβλεπόμενο όριο η συγκέντρωση τριτίου στα ύδατα, σύμφωνα με τον Οργανισμό

iaponia
Η συγκέντρωση τριτίου στα ύδατα από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που άρχισε σήμερα η Ιαπωνία να απορρίπτει στη θάλασσα, είναι πολύ χαμηλότερη από το προβλεπόμενο όριο, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Οι ειδικοί του IAEA συνέλεξαν αυτήν την εβδομάδα δείγματα από το νερό που προετοιμαζόταν για την πρώτη απόρριψη», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός αυτός του OHE, ο οποίος επιβλέπει την επιχείρηση.

«Η ανάλυση που έγινε με ανεξάρτητο τρόπο επιτόπου επιβεβαίωσε» ότι η συγκέντρωση της ραδιενεργής ουσίας τρίτιο βρισκόταν «πολύ πιο κάτω από το όριο των 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο».

Η Ιαπωνία προβλέπει την απόρριψη των υδάτων αυτών αφού προηγουμένως θα έχει προβεί σε σημαντική αραίωσή τους, ούτως ώστε το επίπεδο της ραδιενέργειας σε αυτά να μην ξεπερνά τα 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο.

Το επίπεδο αυτό είναι 40 φορές κατώτερο των ιαπωνικών εθνικών προδιαγραφών για την παρουσία τριτίου στο νερό, οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες με τις διεθνείς προδιαγραφές (60.000 Bq/λίτρο), και είναι επίσης περίπου 7 φορές χαμηλότερο από το πλαφόν που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το πόσιμο νερό (10.000 Bq/λίτρο).

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος επιβλέπει την επιχείρηση της απόρριψης των υδάτων αυτών, έδωσε τον Ιούλιο το πράσινο φως του, κρίνοντας ότι το σχέδιο αυτό είναι σύμφωνο με «τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας» και ότι ο αντίκτυπός του όσον αφορά τη ραδιενέργεια «θα είναι αμελητέος στον πληθυσμό και το περιβάλλον».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Πάρνηθα: Καίνε πολλές μικρές εστίες - Σε ετοιμότητα οι Θρακομακεδόνες, στους δρόμους οι κάτοικοι

Πριγκόζιν: Τι μπορεί να προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε - Όλα τα σενάρια

Φωτιά στον Έβρο: «Κοριτσάκια μου γλυκά» - Μελισσοκόμος αποχαιρετά με λυγμούς τις μέλισσες που κάηκαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης