Ιαπωνία: Αντιδράσεις με την απόφαση να ρίξει στον Ειρηνικό νερά που χρησιμοποίησε στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα

Ιαπωνία: Αντιδράσεις με την απόφαση να ρίξει στον Ειρηνικό νερά που χρησιμοποίησε στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα

Εντονες αντιδράσεις από Κίνα, Ν. Κορέα, αλιείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις - Η διαδικασία θα κρατήσει μέρες και αφορά πάνω από 1,3 εκατ. κυβικά μέτρα υδάτων

foukousima
Η Ιαπωνία έθεσε σε εφαρμογή σήμερα το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένα και κατόπιν επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η TEPCO, η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση.

Οι αντλίες ενεργοποιήθηκαν και οι βαλβίδες άνοιξαν προκειμένου τα νερά να καταλήξουν στη θάλασσα.

Live: Latest on Japan's Fukushima nuclear-contaminated water release


Τα νερά αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία, ώστε να καθαριστούν από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, όμως δεν κατορθώθηκε να φιλτραριστεί το τρίτιο, που πάντως δεν θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία παρά σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται ασφαλής και ακίνδυνη από τις αρχές της Ιαπωνίας και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος ανέλαβε να επιβλέψει το εγχείρημα και έδωσε πράσινο φως τον Ιούλιο.



Κίνα: «Εγωιστική και ανεύθυνη ενέργεια» από την Ιαπωνία

Ωστόσο προκαλεί έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ιάπωνες αλιείς, καθώς και κυβερνήσεις κρατών της περιοχής, ειδικά της Κίνας.

Η Κίνα επέκρινε αυστηρά σήμερα την Ιαπωνία μετά την έναρξη της επίμαχης απόρριψης στον Ειρηνικό Ωκεανό των υδάτων που προέρχονται από τον κατεστραμμένο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, καταγγέλλοντας μια «εγωιστική και ανεύθυνη» ενέργεια.

Κλείσιμο


Αυτή η πρώτη απόρριψη αναμένεται να διαρκέσει περίπου 17 ημέρες και αφορά περίπου 7.800 κυβικά μέτρα νερού του πυρηνικού σταθμού το οποίο περιέχει τρίτιο, μια ραδιενεργό ουσία που δεν είναι επικίνδυνη παρά σε πολύ συμπυκνωμένες δόσεις.

«Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη και καταδικάζει σφόδρα (αυτή την απόφαση). Διαμαρτυρήθηκε επισήμως στην Ιαπωνία, απαιτώντας από αυτή να βάλει τέλος σ' αυτή την επιλήψιμη ενέργεια», αντέδρασε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο ωκεανός είναι το κοινό αγαθό της ανθρωπότητας. Η απόρριψη στη θάλασσα του μολυσμένου νερού που προέρχεται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι μια άκρως εγωιστική και ανεύθυνη ενέργεια που δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το διεθνές δημόσιο συμφέρον».



Έντονη αντίδραση και από τη Νότια Κορέα

Η αντιπολίτευση και οργανώσεις πολιτών στη Νότια Κορέα διαδήλωσαν χθες εναντίον του σχεδίου. Η κυβέρνηση του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ επικρίνεται έντονα διότι στη δική της εκτίμηση για τη ρίψη των υδάτων ανέφερε επίσης πως δεν βλέπει κανένα πρόβλημα από επιστημονική και τεχνική άποψη.

Η Ιαπωνία οφείλει «να δημοσιοποιήσει με διαφάνεια» τα δεδομένα για τον αντίκτυπο που θα έχει η απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα «στη διάρκεια των 30 επόμενων ετών», δήλωσε σήμερα ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου, ενώ η νοτιοκορεατική αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε περισσότερους από δέκα διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισέλθουν στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Σεούλ στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της απόρριψης των υδάτων αυτών στη θάλασσα.

«Ζητώ από την ιαπωνική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες για την απόρριψη υδάτων με τρόπο διαφανή και υπεύθυνο για τα τριάντα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Χαν, καταγγέλλοντας τις «ψευδείς πληροφορίες» και τη δημαγωγία σχετικά με την απόφαση της Ιαπωνίας, την οποία η Σεούλ έχει δημοσίως υποστηρίξει.

Στο μεταξύ, μια ομάδα περίπου 50 ατόμων, αποτελούμενη κυρίως από νέους ανθρώπους, εισήλθε σήμερα στη Σεούλ στο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται η ιαπωνική πρεσβεία. Έφθασαν στον όγδοο όροφο, όπου βρίσκεται η πρεσβεία, και ανήρτησαν πανό που καταδικάζουν την απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα.

«Η θάλασσα δεν είναι σκουπιδοτενεκές της Ιαπωνίας», έγραφε ένα από τα πανό. «Σταματήστε αμέσως την απόρριψη μολυσμένων υδάτων». Φωτογράφος του Reuters είδε αστυνομικούς να σέρνουν βίαια διαδηλωτές για να τους απομακρύνουν από το κτίριο και να τους οδηγήσουν σε ένα αστυνομικό λεωφορείο.

«Περισσότερα από δέκα άτομα συνελήφθησαν επειδή επιχείρησαν να εισέλθουν δια της βίας μέσα στην πρεσβεία», δήλωσε αστυνομικός στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οργανωτής της διαμαρτυρίας είπε στο Reuters πως 14 άτομα συνελήφθησαν. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap έκανε λόγο για 16 συλλήψεις.

Η Ιαπωνία θα ρίξει πάνω από 1,3 εκατ. κυβικά μέτρα υδάτων

Συνολικά η Ιαπωνία αναμένεται να απορρίψει στον Ειρηνικό Ωκεανό περισσότερα από 1,3 εκατομμύριο κυβικά μέτρα υδάτων που ήταν μέχρι τώρα αποθηκευμένα στο χώρο του πυρηνικού σταθμού.

Προέρχονται από νερό βροχής, υπόγεια ύδατα και προσθήκη νερού που ήταν απαραίτητο για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων οι οποίοι είχαν αρχίσει να τήκονται μετά το τσουνάμι του Μαρτίου 2011 που είχε πλήξει τη βορειοανατολική ακτή της χώρας.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν απέδειξε ότι είναι θεμιτές» αυτές οι απορρίψεις «ούτε ότι είναι αβλαβείς για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία», εκτιμά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.



«Αυτό που κάνει η Ιαπωνία είναι να μεταφέρει σε ολόκληρο τον κόσμο τους κινδύνους (που συνδέονται με τα ύδατα αυτά) και να παρατείνει τον πόνο (που συνδέεται με την καταστροφή) στις μελλοντικές γενιές», ανέφερε.

«Πράσινο φως» από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος επιβλέπει την επιχείρηση της απόρριψης των υδάτων, έδωσε τον Ιούλιο το πράσινο φως γι' αυτήν, εκτιμώντας ότι το σχέδιο είναι σύμφωνο «με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας» και ότι ο ραδιολογικός αντίκτυπος θα είναι «αμελητέος για τον πληθυσμό και το περιβάλλον».

Σε μικρές ποσότητες θα ρίχνονται τα νερά

Τα νερά από το Φουκουσίμα Νταϊίτσι είναι η κληρονομιά της τριπλής καταστροφής που έπληξε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011, όταν πολύ ισχυρός σεισμός 9,1 προκάλεσε τσουνάμι που πλημμύρισε τον σταθμό και προκάλεσε τήξη τριών από τους αντιδραστήρες του.

Τα νερά ρίχνονται στη θάλασσα σε μικρές ποσότητες και έπειτα από επιπλέον ελέγχους, ανέφερε προχθές Τρίτη η TEPCO. Η πρώτη, 7.800 κυβικά μέτρα, άρχισε να ρίχνεται στη θάλασσα από σήμερα και για 17 ημέρες.

Το νερό θα περιέχει περίπου 190 Μπεκερέλ τριτίου ανά λίτρο, κάτω από το όριο που θεωρεί επιτρεπόμενο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (10.000 Μπεκερέλ ανά λίτρο), σύμφωνα με την TEPCO.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Πάρνηθα: «Έκρηξη» φωτιάς έφερε την αναζωπύρωση - Μάχη να μην περάσει στους Θρακομακεδόνες

Πριγκόζιν: Οι μάχες στην Αφρική λίγο πριν την συντριβή - Οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας τον είχαν εντοπίσει στο Μάλι

Ο απόλυτος εξευτελισμός της γυναίκας στην Ιταλία: Εργαζόμενη καλυμμένη με... σοκολάτα στο μπουφέ πολυτελούς ξενοδοχείου!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης