Σταύρος Νικόλαος Νιάρχος: Μεγαλώνει η αγωνία για την κράτησή του

Σταύρος Νικόλαος Νιάρχος: Μεγαλώνει η αγωνία για την κράτησή του

Ποιος είναι ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος με το σημαντικό ερευνητικό έργο - Πρόσφατα ταξίδεψε στην Ουκρανία και κατέγραψε σκηνές φρίκης στο Λβιβ  - Γιατί συνελήφθη στο Κονγκό

stavros_nikolaos_niarxos
Υπό κράτηση παραμένει στο Κονγκό ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος Σταύρος Νικόλαος Νιάρχος, ο οποίος συνελήφθη από τις μυστικές υπηρεσίες της αφρικανικής χώρας επειδή «έκανε ενέργειες χωρίς να ενημερώσει τις αρχές», σύμφωνα με όσα είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ίδιες πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο 32χρονος Νιάρχος συνελήφθη επειδή φέρεται να προσέγγισε ένοπλες οργανώσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα οργανώσεις, ανέφεραν ότι ο Νιάρχος και ένας Κονγκολέζος δημοσιογράφος συνελήφθησαν την Τετάρτη στην πόλη Λουμπουμπάσι και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Κινσάσα.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Νιάρχος κρατείται στην Κινσάσα από τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας (ANR), με συνέπεια η αγωνία των δικών του ανθρώπων για την τύχη του, να παραμένει στα ύψη. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο αξιμωατούχος, πρέπει να είναι «σε εγρήγορση» μετά τη δολοφονία δύο μελών του ΟΗΕ το 2017. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Αμερικανίδα πρόξενος επισκέφθηκε τον Νιάρχο, ο οποίος ενδέχεται να αφεθεί ελεύθερος ακόμα και σήμερα, αφού οι τοπικές αρχές «δεν έχουν κανένα συμφέρον να τον κρατούν».

Ποιος είναι ο Σταύρος Νικόλαος Νιάρχος

Ο 33χρονος εγγονός του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, γιος του Σπύρου Νιάρχου και της Δάφνης Γκίνες, έχει επιλέξει να ακολουθήσει διαφορετική πορεία από αυτή της οικογενειακής παράδοσης και εργάζεται ως δημοσιογράφος για τα αμερικανικά περιοδικά The Nation και The New Yorker. Το ενδιαφέρον του βρίσκεται στην ερευνητική δημοσιογραφία, έχοντας ταξιδέψει για να καλύψει θέματα, μεταξύ άλλων, σε Κονγκό, Υεμένη, Ιαπωνία και Μπουργκίνα Φάσο, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε Guardian, Independent και Observer.

Μια από τις σημαντικότερες δουλειές του, είναι η πρόσφατη αποστολή του στην Ουκρανία, μετά την έναρξη της εισβολής των στρατευμάτων του Πούτιν, με τον ίδιο να ταξιδεύει στο Λβιβ και να καταγράφει, πέρα από την τραγική καθημερινότητα των αμάχων, τις προσπάθειες των Ουκρανών να περισώσουν από τους βομβαρδισμούς έργα τέχνης και πολιτισμού. Παράλληλα, παρουσίασε και τη δράση του ουκρανικού αντιστασιακού ραδιοφωνικού σταθμού Kraina FM.

Ο Νιάρχος πήγε στο Κονγκό για να κάνει ρεπορτάζ για την προστασία της φύσης, της οικονομίας και του πολιτισμού, για λογαριασμό του περιοδικού The Nation, σύμφωνα με την επίσημη διαπίστευσή του.


Ειδήσεις σήμερα:

Στις ΗΠΑ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για τα F-35 - Θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν

«Αποψίλωσαν» το σημείο της συντριβής του Antonov - Τα 38 λεπτά της μοιραίας πτήσης μέχρι την Καβάλα

«Χαμένοι» του Power Pass όσοι δεν είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής, ποιοι είδαν χαμηλό ή αρνητικό εκκαθαριστικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης