Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες «παζαρεύουν» το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Φωτογραφίες

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες «παζαρεύουν» το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Φωτογραφίες

Ο Σαρλ Μισέλ ακούστηκε να λέει στον Εμανουέλ Μακρόν «You are the Star» - Πυρετώδεις διαβουλεύσεις Μακρόν - Ορμπάν, Ντράγκι - Ορμπάν, Μητσοτάκη - Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν - Όλα τα βλέμματα στραμμένα στον Ούγγρο πρωθυπουργό - O Κυριάκος Μητσοτάκης καλησπέρισε στα ελληνικά τον Λουξεμβούργιο ομόλογό του

macron-orban-wettel-arthro
Η στάση που κρατάει η Ουγγαρία αλλά και ο Βίκτορ Όρμπαν στο ζήτημα του εμπάργκο για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου έχει προκαλέσει αναταραχή στις τάξεις της Ε.Ε.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξαν παρασκηνιακά πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των κορυφαίων ηγετών της Ε.Ε με σκοπό να καμφθούν οι ουγγρικές αντιδράσεις. Πρωταγωνιστές ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέρ Μπετέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν.

Στις φωτογραφίες του Νικόλα Οικονόμου που παρουσιάζει το protothema.gr φαίνεται το κλίμα που επικρατούσε νωρίτερα το απόγευμα στην αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Όπως φαίνεται στα στιγμιότυπα ο Ούγγρος πρωθυπουργός συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον Εμανουέλ Μακρόν αλλά και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι ο οποίος τις προηγούμενες μέρες συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντάς του ότι είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Σημειώνεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν πέραν του τετ α τετ που είχε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό είχε συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας Μακρόν - Μισέλ ακούστηκε η φράση «You are the star».
NIC_6053
Εμανουέλ Μακρόν - Σαρλ Μισέλ
NIC_6115
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομιλεί με τον Βίκτορ Όρμπαν
Κλείσιμο
macron-orban-wettel-arthro
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομιλεί με τον Βίκτορ Όρμπαν
NIC_5162
Ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να συνομιλεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
Ο Μητσοτάκης καλησπέρισε στα ελληνικά τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου

Στο μεταξύ εκεί που καθόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχηματίστηκε ένα μεγάλο πηγαδάκι. Εκεί βρέθηκαν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα καθώς και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Μάλιστα όταν ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέρ Μπετέλ πλησίασε τον Έλληνα πρωθυπουργό εκείνος τον καλησπέρισε στα ελληνικά.
NIC_5516
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρομπέρτα Μετσόλα - Σαρλ Μισέλ
Οι συνδαιτημόνες αυξήθηκαν αν και στην αρχή ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομιλούσε μόνο με τον Βέλγο ομόλογό του Αλεξάντερ ντε Κρο και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Η κυρία Μετσόλα, απηύθυνε αρκετές ερωτήσεις στον κ. Μητσοτάκη ενώ συνομίλησε και με την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας.
NIK_9781
Συνομιλία Μητσοτάκη με Ντράγκι με τον Νίκο Αναστασιάδη να παρακολουθεί τη συνομιλία καθισμένος σε ένα έδρανο
Τελευταίος εισήλθε στην αίθουσα ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ο οποίος χαιρέτισε τον κ. Μητσοτάκη και είχαν ένα σύντομο τετ α τετ.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στιγμιότυπο είχε πρωταγωνιστή τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Οταν ο Όρμπαν εισήλθε στην αίθουσα  κατευθύνθηκε στην θέση του και άφησε τα έγγραφα που είχε μαζί του. Μάλιστα αυτή είναι μία συνηθισμένη κίνηση που κάνει ο Ούγγρος πρωθυπουργός. 
NIK_9773
Ο Βίκτορ Όρμπαν προετοιμάζει τους φακέλους του ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής
Ορμπάν: «Δεν υπάρχει προς το παρόν αποδεκτή συμβιβαστική λύση για το πετρέλαιο»

Νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας ο Βίκτορ Όρμπαν προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση δήλωσε ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του. «Δεν υπάρχει καμία συμβιβαστική λύση προς το παρόν» είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι η Ουγγαρία χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο διά της θαλάσσιας οδού εάν σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Ντρουζμπά.

«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε" πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. "Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.


Μητσοτάκης: «Είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή αερίου»

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής επεσήμανε πως «το πρώτο θέμα που θα μας απασχολήσει στο έκτακτο συμβούλιο κορυφής που ξεκινά σε λίγο θα είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαΐκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε τελικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
NIK_9748
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής
«Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ευρωπαΐκή ένωση στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου.

Τιμές, οι οποίες όπως έχω πει πολλές φορές, δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε την συζήτηση για ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουν προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η ευρωπαΐκή ένωση στα πλαίσια του νέου σχεδίου RePower EU, το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του ταμείου ανάκαμψης» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα μέτρα για τη διευκόλυνση των καταναλωτών που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματων, της τιμής των υγρών καυσίμων αλλά και των τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων.
«Σε κάθε περίπτωση να επαναλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά, ώστε να συγκρατήσει στο μετρό του εφικτού τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας με παρέμβαση στην χονδρική αγορά, ώστε να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογές και οι αυξήσεις τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την φορολόγηση στο ύψος του 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων χοντρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα είναι κι αυτή προσθέτοι πόροι που θα κατευθυνθούν στην προσπάθεια μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Politico: Η ΕΕ πλησιάζει σε συμφωνία για το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου

Την ίδια ώρα 
οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να πλησιάζουν σε μία συμφωνία για την άρση των προτεινόμενων κυρώσεων για το ρωσικό πετρέλαιο σε μία προσπάθεια να έρθουν σε συμβιβασμό με την Ουγγαρία. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν διπλωμάτες αλλά και το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το Politico.

H επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα ήταν ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ευρώπη όσον αφορά τον περιορισμό των εισοδημάτων του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο οι προτάσεις των Ευρωπαίων ηγετών βρήκαν σκληρή αντίδραση από την Ουγγαρία, καθώς σύμφωνα με τον Βίκτορ Όρμπαν η χώρα του θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Έτσι λοιπόν δεν αποκλείεται η Ε.Ε να αποφύγει την »πλήρη» απαγόρευση του πετρελαίου.

Ο συμβιβασμός που συζητείται είναι να επιτραπεί η προσωρινή συνέχιση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου προς την Ε.Ε μέσω αγωγών και να μπλοκαριστούν οι θαλάσσιες αποστολές. Μία τέτοια κίνηση θα έπληττε περίπου το 70% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου στην ΕΕ, οι οποίες φτάνουν με τάνκερ.


Ειδήσεις σήμερα:

New York Times: Για το ΝΑΤΟ η Τουρκία είναι ένας προβληματικός σύμμαχος - Πώς ο Ερντογάν λειτουργεί υπέρ του Πούτιν

Τουρκικά drones συνεχίζουν για 6η μέρα τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης