Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ανιστόρητο «παιχνίδι» του Λαβρόφ με το Ολοκαύτωμα και τον Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ανιστόρητο «παιχνίδι» του Λαβρόφ με το Ολοκαύτωμα και τον Ζελένσκι

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να συνδέσει Ζελένσκι με Χίτλερ για να δικαιολογήσει τον πόλεμο -  Είπε ότι και ο Χίτλερ   είχε εβραϊκές ρίζες, για να στηρίξει τα περί «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας - Τι λένε οι ιστορικές πηγές για την καταγωγή του δικτάτορα του 3ου Ράιχ και γιατί οι ενδεχόμενες εβραϊκές ρίζες του δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την εισβολή του Πούτιν

lavrov-pi-arthro
Ο Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε στην ιταλική τηλεόραση για την απόφαση της Μόσχας να εισβάλει στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι στόχος είναι η «απο-ναζιστοποιήση» της χώρας. Σφοδρές αποδοκιμασίες προκάλεσε μία συγκεκριμένη δήλωση του υπουργού των Εξωτερικών, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί ότι ο Αδολφος Χίτλερ έχει εβραϊκές ρίζες.

Ο δημοσιογράφος του ιταλικού δικτύου Rete 4, του ομίλου Μπερλουσκόνι που του έπαιρνε τη συνέντευξή, αντέδρασε, ρωτώντας: «πώς είναι δυνατόν ο Ζελένσκι να κατηγορείται για ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, από την στιγμή που και ο ίδιος είναι εβραϊκής καταγωγής». Τότε, ήταν που ο Ρώσος υπουργός απάντησε: «Και ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής. Και ο ίδιος ο εβραϊκός λαός ήταν οι μεγαλύτεροι αντισημιτιστές, ακριβώς, οι ίδιοι οι Εβραίοι».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσίας για εξηγήσεις και απαίτησε μία δημόσια συγγνώμη από τη Μόσχα. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι ο Λαβρόφ έκανε «μία ασυγχώρητη και σκανδαλώδη δήλωση», μιλώντας για «φρικτό ιστορικό λάθος». «Οι Εβραίοι δεν αυτοκτόνησαν στο Ολοκαύτωμα», είπε ο Λάπιντ. «Το χειρότερο στάδιο του ρατσισμού εναντίον των Εβραίων είναι να κατηγορείς τους ίδιους τους Εβραίους για αντισημιτισμό», πρόσθεσε.


Ο πρόεδρος του «Μουσείου της Μνήμης» της Ιερουσαλήμ, Ντανί Νταγιάν, δήλωσε ότι «πρόκειται για ψευδείς, επικίνδυνες και παραληρηματικές δηλώσεις».

Η Ουκρανία καταδίκασε επίσης τις δηλώσεις Λαβρόφ. Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι Μιχαΐλο Ποντόλιακ ανάρτησε Twitter: «Προσπαθώντας να ξαναγράψει την ιστορία, η Μόσχα απλώς αναζητά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τις μαζικές δολοφονίες Ουκρανών».


Κλείσιμο




Πόσο αληθινή είναι, όμως, η επίμαχη δήλωση του Λαβρόφ; Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν είναι ο πρώτος που αναφέρεται στην καταγωγή του Χιτλερ, ο οποίος σύμφωνα με τους βιογράφους του φοβόταν όλη του τη ζωή «ότι ήταν μολυσμένος με εβραϊκό αίμα».

Οι πληροφορίες γύρω από τον Χίτλερ είναι ακόμα και μετά από τόσες δεκαετίες συγκεχυμένες. Ενδεικτική είναι η ατάκα του ειδικού στις εβραϊκές σπουδές Άλβιν Ρόζενφελντ: «Καμία περιγραφή του Αδόλφου Χίτλερ δεν μπόρεσε, ούτε μπορεί να τον παρουσιάσει ή να τον εξηγήσει ικανοποιητικά». Ο άνδρας που άφησε έγκυο την 42χρονη ανύπαντρη υπηρέτρια γιαγιά του Χίτλερ δεν αποκαλύφθηκε στο πιστοποιητικό γέννησής του γιου της.

Ο πατέρας του Χίτλερ ονομαζόταν αρχικά Αλόις Σικλγκρούμπερ και ήταν νόθος. Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του, οπότε πήρε το επίθετο της μητέρας του. Εκατοντάδες βιβλία προσπάθησαν να λύσουν το μυστήριο. Έχουν προταθεί διάφοροι υποψήφιοι παππούδες, με έναν συγγραφέα να τον κατονομάζει ως «έναν Εβραίο από το Γκρατς» ονόματι Φρανκενμπεργκερ. Ήταν γόνος του αρχοντικού οίκο του Ότενσταϊν. Άλλοι διέψευσαν την θεωρία αυτή. Πάντα, όμως, ακολουθούσε τον Χίτλερ ένα ερωτηματικό, ένα κενό για την καταγωγή του. Εξάλλου, υπήρχε και ασάφεια για την γεωγραφική καταγωγή του. Γεννήθηκε στη Δυτική Αυστρία, στον ποταμό Ιν που χωρίζει την Αυστρία από τη Γερμανία. Επιπλέον, ως παιδί τον κορόϊδευαν για το επίθετό του. Το όνομα Χίτλερ είναι περισσότερο σλαβικό και λιγότερο γερμανικό. Οι συνεργάτες του ισχυρίζονταν ότι αυτό ήταν κάτι που πάντα πλήγωνε τον Χίτλερ, καθώς αμαύρωνε την εικόνα του «καθαρόαιμου Αρίου» που καλλιεργούσε.

Ο προσωπικός δικηγόρος του Χίτλερ στα απομνημονεύματά του, γραμμένα στη Νιρεμβέγη πριν εκτελεστεί, υποστήριζαν ότι ο μυστηριώδης ξένος παππούς του Χίτλερ ήταν Εβραίος. Όποια και να είναι η αλήθεια, δεν συνδέεται, ούτε δικαιολογεί τον «συλλογισμό» του Λαβρόφ και - πόσο μάλλον -  την επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία. Μία εισβολή που έχει οδηγήσει σε έναν αιματηρό πόλεμο με χιλιάδες θύματα. 

Ειδήσεις σήμερα

Το ξαφνικό τέλος του μητροπολίτη Δράμας και ο αγώνας του κατά των αντιεμβολιαστών και «ψεκ»

Οι Ρώσοι λεηλάτησαν θησαυρούς των Ελλήνων και «χρυσό των Σκυθών» από μουσεία σε Μελιτόπολη - Μαριούπολη

Σοκαριστικό βίντεο: Άντρας σε ψαροταβέρνα δελέασε με φαγητό γάτα και την κλώτσησε στη θάλασσα



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης