Βρετανία: Λάβρος ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι για το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον να στέλνει τους πρόσφυγες στη Ρουάντα

Βρετανία: Λάβρος ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι για το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον να στέλνει τους πρόσφυγες στη Ρουάντα

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το σχέδιο της βρετανικης κυβέρνησης να στέλνει «χωρίς εισιτήριο επιστροφής» τους αιτούντες άσυλο στη χώρα της Αφρικής - 120 εκατ. λίρες πλήρωσε η Βρετανία στη Ρουάντα για να δέχεται τους πρόσφυγες

Welby
Στο πασχαλινό του κήρυγμα ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι, ζήτησε να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, μίλησε για την ενεργειακή κρίση και έδειξε πως διαφωνεί ανοιχτά με την πρόσφατη απόφαση του Μπόρις Τζόνσον οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στη Βρετανία να παίρνουν εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τη Ρουάντα.

Πολιτικά μηνύματα με αποδέκτη τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τους αξιωματούχους της Ντάουνινγκ Στριτ έστειλε μέσα από το κήρυγμά του για την Κυριακή του Πάσχα ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά αλλά και η αμφιλεγόμενη απόφαση του Τζόνσον να στέλνει η χώρα του τους πρόσφυγες στη Ρουάντα αποτέλεσαν τα κύρια θέματα του φλογερού κηρύγματος.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία και μίλησε για το αυξανόμενο κόστος ζωής εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης λέγοντας: «Οι οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα ξυπνούν σε κρύα σπίτια με άδεια στομάχια καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη κρίση αύξησης των τιμών που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια. Και εξαιτίας αυτού ξυπνούν με φόβο. Για πολλούς σε αυτή τη χώρα τα νέα για την Ουκρανία είναι τραγικά, όμως η αύξηση στις τιμές της ενέργειας, των καυσίμων και των βασικών αγαθών είναι συντριπτικά το πρώτο πρόβλημα της μέρας τους. Για άλλους είναι η συνεχιζόμενη απώλεια δικών τους από την Covid ή κατά την νόσο, που δεν μπόρεσαν να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους όπως θα ήθελαν».

Ο Άγγλος θρησκευτικός ηγέτης καταδίκασε το νέο «σχέδιο ασύλου» που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ντάουνινγκ Στριτ και που μέχρι σήμερα έχει γίνει αποδέκτης σφοδρής κριτικής από Βρετανούς πολιτικούς αλλά και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με την συμφωνία που υπέγραψαν στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, Κιγκάλι, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα, Βίνσεντ Μπιρούτα, όσοι από την 1η Ιανουαρίου εισήλθαν και εισέρχονται παράνομα στη Βρετανία αιτούντες άσυλο θα προωθούνται στη Ρουάντα με εισιτήριο «χωρίς επιστροφή». Το πιλοτικό σχέδιο θα αφορά μόνο τους άνδρες παράτυπους μετανάστες, που προσπαθούν να διασχίσουν την Μάγχη με μικρά σκάφη ή μέσα σε φορτηγά. Αν και το σχέδιο σε μερικά σημεία παραμένει ακόμα θολό, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, όλοι οι άρρενες πρόσφυγες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστέλλονται στη Ρουάντα. Αν η αίτηση παροχής ασύλου που έχουν υποβάλει εγκριθεί θα λαμβάνουν άσυλο στην αφρικανική χώρα, αν η αίτηση δεν εγκριθεί θα απελαύνονται στη χώρα τους ή σε τρίτη χώρα που έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν.

120 εκατ. λίρες πλήρωσε η Βρετανία στη Ρουάντα για να δέχεται τους πρόσφυγες

Μιλώντας για την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να στέλνει τους πρόσφυγες στην φτωχή αφρικανική χώρα ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι είπε πως η Ανάσταση του Χριστού θα έπρεπε να είναι η ώρα για «μετάνοια και «ανανέωση» και «όχι για ανάθεση των υποχρεώσεών μας σε τρίτους». «Αν αναθέτουμε σε άλλους τις υποχρεώσεις μας, ακόμα και σε μια χώρα που προτίθεται να ενεργήσει σωστά όπως η Ρουάντα είναι αντίθετο με τη φύση του Θεού, όταν ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη για τις δικές μας αποτυχίες», τόνισε στο πασχαλινό του κήρυγμα ο Τζάστιν Γουέλμπι.

Η κυβέρνηση της Ρουάντα ανακοίνωσε πως η επίμαχη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει αρχικά πενταετή διάρκεια και πως η Βρετανία έχει καταβάλει προκαταβολικά 120 εκατ. λίρες για τη στέγαση και την ένταξη των παράτυπων μεταναστών. Η Ρουάντα είναι μια πυκνοκατοικημένη χώρα με κατεστραμμένη οικονομία μετά τις ταραχές που ξέσπασαν το 1994 μεταξύ των δύο φυλών, Χούτου και Τούτσι. Αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου ήταν να χάσουν την ζωή τους 850.000 άνθρωποι, κυρίως, από τους Τούτσι (γενοκτονία της Ρουάντα) ενώ εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειψαν την χώρα τους.

Πάντως, το κυβερνητικό σχέδιο για εισιτήριο χωρίς επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία. Σε επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή ο Μάθιου Ράικροφτ, μόνιμος γραμματέας του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, δηλώνει πως δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν πως το σχέδιο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους θα ήθελαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Ο ίδιος, τόνισε πως δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν το πρότζεκτ θα είναι «value for money» (θα αξίζει τα λεφτά του) για τους Βρετανούς φορολογούμενους. Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ υπεραμύνθηκε του πρότζεκτ λέγοντας πως «αυτή η πολιτική είναι για μας η καλύτερη ευκαιρία να πετύχουμε το αποτέλεσμα της αποτροπής (παράτυπων μεταναστών) και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η λήψη νέων πρωτοβουλιών για να σταματήσει η δράση εγκληματικών συμμοριών που συμβάλλουν στην παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ειδήσεις σήμερα

Επεισοδιακό το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Νέα ένταση στη λήξη

Ο Ερντογάν καταδικάζει την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στο τέμενος Αλ-Ακσα

«Κόκκινη γραμμή» στις διαπραγματεύσεις η κατάσταση στη Μαριούπολη δηλώνει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης